У Полтаві розслідують бездіяльність поліцейських, внаслідок якої зграя безпритульних собак насмерть розірвала дівчину

Поділитися:

У засобах масової інформації було неодноразово поширено резонансну новину про те, що 13 жовтня 2019 року в м. Полтаві на вулиці Лесі Українки зграя безпритульних собак пошматувала молоду дівчину, яка невдовзі в лікарні померла.

 

 

Нападу собак намагалися завадити поліцейські, проте це було ускладнено агресивністю тварин. Зрештою, поліцейським довелося застосувати спеціальні засоби (газові балончики).

 

Для з’ясування причин бездіяльності працівників патрульної поліції я звернувся до Полтавського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. У своєму адвокатському запиті я просив повідомити про вчинені подальші процесуальні дії, спрямовані на розслідування цієї трагічної події та притягнення до відповідальності винних осіб.

 

Як ідеться з одержаної відповіді, звернення направлено для розгляду до УПП в Полтавській області ДПП НП України, тому про результати нашого журналістського розслідування ми поінформуємо читачів додатково. Я також просив, у разі наявності кримінальних проваджень, інформувати про їх номери, підслідність, фабулу справи та подальший рух.

 

зграя безпритульних собак

 

Відповідальність за наслідки трагедії, в результаті якої зграя безпритульних собак пошматувала людину та спричинила страшну й болісну смерть молодій дівчині, мають нести посадові особи комунальних служб та органів місцевого самоврядування.

 

Саме вони своєю бездіяльністю сприяли розведенню зграй безпритульних собак і людським жертвам. В силу ст. 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» наявність безпритульних собак на вулицях є неприпустимою. Такі тварини підлягають безумовному вилову та подальшій утилізації (через відсутність можливостей та необхідності їх утримувати. За жодних умов не може здійснюватися різна маячня типу кастрації собак, помічення їх бірками у вухах та інших частинах тіла та викидання їх назад на вулицю. В силу ст. 1 згаданого Закону полишення/покидання тварин напризволяще є злочином, прямо передбаченим ст. 299 КК України.

 

Окремо маю висловити занепокоєння пасивною поведінкою посадових осіб поліції, позаяк немічні спроби застосувати газові балончики щодо агресивних тварин в умовах, коли вони на очах правоохоронців розгризають людину є явно недостатнім засобом.

 

В подібних умовах правоохоронці мали застосувати зброю на ураження тварин. У разі такого застосування питання «куди подіти зграю» було б знято, а потерпілу, можливо, вдалося б врятувати. А так, наразі, зграя безпритульних собак побігла собі далі і, вочевидь, вони шукають чергову жертву.

 

Тому, щодо явно неадекватної, нерозважливої та зам’якої поведінки посадових осіб поліції необхідно вжити заходів реагування. Передусім, слід провести для посадових осіб поліції у всіх регіонах України (де існує така сама проблема з безпритульними тваринами) необхідні профілактичні та інструктивні заходи, вказавши на необхідність жорсткого фізичного реагування на випадки, коли людині загрожує небезпека (тим більше від собак) і необхідності та доцільності застосовувати зброю на ураження.

 

Таке застереження обумовлено наявною у нас інформацією про те, що посадові особи поліції «бояться» застосовувати зброю з огляду на подальші санкції та доскіпування на предмет доцільності її застосування.

 

У даному випадку в загибелі потерпілої винні й ті, хто висуває зайві та недоречні перестороги застосування такого необхідного інструменту, як зброя. Власне, зброя в поліцейських для того й існує, аби її застосовувати, а не просто мати при собі.

 

Читайте также:

“Выбить ей дверь!”, – защитники бродячих собак терроризируют искалеченную женщину

Бродячие собаки убивают николаевцев, статистика (2011 – 2017 гг.)