Якщо до школи завітали саєнтологи

Поділитися:

Небажані гості у школі – саєнтологи, як і решта сектантів, використовують для прикриття формат різних громадських організацій або освітніх проектів.

 


 

Діти та учнівська молодь – найбільш вразлива частина нашого суспільства. У віці, коли відбувається процес формування світогляду особистості, вона найбільше піддається сторонньому впливу та навіюванням.

 

Виховання гідного та здорового молодого покоління – це задача не тільки сім’ї, а й закладів освіти. В усіх школах передбачено проведення позакласних заходів і відповідної виховної роботи. Безпосереднє виконання такого обов’язку покладено на педагогів, у тому числі на класних керівників.

 

 

Виховна і позакласна робота зі школярами: як має бути

 

Хороший учитель своїм прикладом, своєю поведінкою виховує дітей постійно, щодня. Він цікаво проводить урок, а якщо це факультатив або  класна година – там не нудно і спілкування приносить користь.

 

Хороший учитель знайде час для того, щоб організувати похід до музею чи екскурсію, запросити для бесіди зі школярами гідну та цікаву людину – наприклад, когось із наших воїнів-захисників. Або історика, краєзнавця. Або вченого-математика. Лікаря. Правоохоронців, зрештою.

 

До речі, щодо такого важливого завдання, як профілактика правопорушень серед підлітків і молоді, виховання підростаючого покоління в дусі поваги до закону, то його виконують органи Національної поліції.

 

Працівники поліції періодично відвідують школи та проводять лекції для учнів. Крім того, що вони зобов’язані проводити профорієнтаційну роботу, поліцейські спілкуються з дітьми на теми дотримання правил дорожнього руху, протидії насильству (в тому числі домашньому), протидії поширенню наркотиків, вживанню алкоголю й тютюну, відповідальності за порушення закону.

 

Хто ще є частими гостями у школах? Представники вишів, які теж проводять профорієнтаційну роботу, надаючи допомогу у виборі професії.

 

Якщо це викладачі поліцейського вишу, то на зустрічі зі школярами вони теж можуть докладно розповісти про те, чому необхідно поважати закон і як боротися з поширенням наркотичних засобів. Зокрема й мені, ще у довоєнні часи роботи в Донецькому юридичному інституті неодноразово доводилося перед початком вступної кампанії відвідувати різні школи та спілкуватися на ці теми з педагогами і старшокласниками.

 

Отже, як має бути – загалом усім зрозуміло. Але ні для кого не є секретом те, що у школах трапляється чимало педагогів, які формально ставляться до виконання своїх обов’язків. На жаль, і вкрай низький рівень оплати праці наших учителів сьогодні не сприяє покращенню стану шкільної освіти.

 

Як байдужість учителів «відкриває двері» для небажаних гостей

 

Ледачий педагог працює задля «галочки» та буде всіляко намагатися полегшити собі життя. Такий учитель буде радий можливості «спихнути» свою роботу (зокрема позакласні години й факультативи) на кого завгодно, навіть на перших-ліпших сторонніх осіб, аби тільки відзвітувати: все, виховну роботу проведено – я молодець, зарплатню відпрацьовую.

 

Таке байдуже ставлення й лінь можуть набувати системного характеру серед викладачів. До чого це призводить? Як приклад, у Мукачеві протягом 2016 р. і восени 2017 р. саєнтологи встигли обробити практично всі школи (всього 17 шкіл).

 

Там громадська організація «Кримінон-надія», що є одним з підрозділів «Церкви Саєнтології», провела низку лекцій, на яких здійснювалося й поширення відповідної літератури.

 

Хто надавав дозвіл на проведення цих заходів? – спитаєте ви. Як виявилося, дозволи надали державні органи управління освітою.

 

До мене тоді зверталися журналісти Першого кабельного (Закарпатський регіональний канал), і я вже коментувала ситуацію. Після виходу репортажу саєнтологи швидко згорнули свою діяльність у школах і скасували наступні лекції.

 

Якби не це, то вони б і надалі продовжувати промивати мозок дітям. Тому тут важливо розібратися: як активність саєнтологів набула таких масштабів і чому так сталося.

 

Церква відділена від держави, а школа – від церкви

 

Як сектанти проникають до системи освіти? Давайте розберемо ситуацію на прикладі саєнтологів.

 

У нормах Основного Закону – Конституції України, чітко регламентовано: церква в Україні відділена від держави, а школа – від церкви.

 

Але для того, щоб обійти дане правило, саєнтологи діють не напряму, а використовують для прикриття громадські організації. Наприклад, «Кримінон» і «Нарконон».

 

Але «Кримінон» і «Нарконон» – це лише ті організації, що діють давно та про які багатьом вже відомо. Тому не виключено, що наступного разу до школи можуть завітати представники нової, нещодавно створеної організації. А з її назви, звісно, не буде жодного натяку на її зв’язок із Церквою Саєнтології.

 

Якщо ви дізналися, що у школі, де навчається ваша дитина, проводить якісь заходи та чи інша громадська організація, варто одразу з’ясувати її точну назву та мету діяльності.

 

Знаючи назву, ви можете перевірити, хто є засновником – це можна зробити просто онлайн у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань (ресурс Міністерства юстиції України). Якщо дані засновника вам ні про що не говорять, продовжуйте шукати та намагайтеся зібрати якомога більше інформації.

 

Якщо ваш графік роботи дозволяє, відвідайте особисто ті заходи, що проводить у школі організація, котра вбачається вам сумнівною. Коли не маєте можливості бути присутніми, можна попросити дитину записати лекцію на диктофон, зафіксувати на відеокамеру чи за допомогою інших засобів.

 

Хто надав дозвіл на проведення заходів для школярів?

 

Навіть якщо виявиться, що перед нами – не саєнтологи, а якась інша релігійна організація, то знову таки згадуємо про правило: школа в Україні відділена від церкви. Тому ви матимете є всі підстави звернутися до керівництва школи й вимагати скасування цих заходів і звільнення вашої дитини від участі у них.

 

Сьогодні по школах пішли саєнтологи, а завтра, не виключено, що прийде, скажімо «АллатРа» і буде розповідати дітям різну антинаукову маячню про свою «ісконну фізику», «інформаційне поле Землі» чи телепатію.

 

Як повідомляли інші ЗМІ, такі випадки вже було зафіксовано: психолог-психотерапевт Олексій Шевцов, який був присутній на заняттях представників руху «АллатРа» з дошкільнятами й молодшими школярами в с. Проліски Київської області.

 

Фахівець зазначив:

 

«Мене приголомшило, що все це робиться на дітях. Дітей змушують щось робити: доторкніться до носика, доторкніться до плічка… Просто прямі гіпнотичні моменти. Це може далеко зайти в зомбуванні населення, починаючи з дитячого віку».

 

Журналістка запитала Шевцова, скільки тренінгів потрібно провести з дітьми, щоб вони запам’ятали «АллатРу». На що дістала відповідь: вони вже запам’ятали.

 

Може статися так, що надаючи дозвіл на проведення лекцій або зустрічей, керівництво школи було необізнане або ж воно було введено в оману стосовно дійсної мети організації.

 

Однак не виключено й те, що керівництво, навпаки, все чудово знало. Скажімо, коли директор школи, інші посадові особи самі є членами цієї релігійної організації. У такому разі вони свідомо припускаються порушення закону та при цьому продовжують вдавати свою непричетність.

 

У школі, де я навчалася, директор був активним членом псевдорелігійної організації, дві його родички – вчительки, що працювали там само – теж. Тому я на собі відчула, що таке упереджене ставлення до учнів, які не поділяють їхніх поглядів і не у захваті від проповідування замість уроків.

 

Далі, якщо ви зверталися до керівництва школи та відповідь вас не задовольнила, то наступним етапом має бути звернення до органів управління освітою відповідного рівня – вашого району, міста, села чи селища. Ви можете направити листа з докладним описом порушень як одноособово, так і спільно з батьками інших дітей.

 

Сектантам не місце у закладах освіти

 

Пам’ятайте: чим більше людей беруться захищати свої права та права своїх дітей, тим скоріше діяльність різних незрозумілих організації буде припинено.

 

Одночасно варто буде звернутися і до журналістів з проханням висвітлити цю ситуацію. Адже у Мукачеві саєнтологи так довго діяли тому, що всі мовчали. Сектанти припинили проведення своїх лекцій тільки після того, коли проблема набула розголосу та викликала резонанс у суспільстві.

 

В кожного телеканалу – як місцевого, так і загальнодержавного, є контакти для зв’язку. Не треба думати, що це тільки для «обраних» – просто зателефонуйте або напишіть їм. Представтеся та поясність проблему, про яку хочете повідомити. Не варто нехтувати можливістю привернути увагу широкого загалу, якщо це допоможе убезпечити інших.

 

Про що варто поговорити з дитиною

 

І головне: якомога більше спілкуйтеся з дитиною. Уважно слухайте, що вона розповідає про свої враження від прослуханої лекції чи після зустрічі.

 

Попросіть розповісти, що їй не сподобалося, а що, навпаки, було цікаво.

 

Що за люди проводили заходи? Як вони виглядали, як поводилися та що говорили? На кого вони схожі, як до них ставиться вчителька, як їх представила? Чи була вона сама присутня на заходах або пішла у своїх справах?

 

Попросіть дати свою оцінку всьому, що відбувалося – нехай краще вдома дитина вам відверто скаже: «фу, нудота, це була рідкісна маячня», – аніж вона буде тримати це у собі, мовчати і вдавати, що все добре.

 

Сектанти роздають школярам «подарунки»

 

Зазвичай, представники псевдорелігійних і громадських організацій приносять до школи та безкоштовно роздають дітям відповідні матеріали. Тому слід уважно ставитися до всього, що дитина приносить зі школи після таких зустрічей (книги, брошури, журнали, буклети тощо).

 

Саєнтологи роздавали у Мукачеві та зараз роздають у інших українських школах книжку Хаббарда «Дорога до щастя». Видання являє собою невелику брошуру обсягом приблизно 60 сторінок з картинками.

 

Що у ній написано? На перший погляд, у книзі немає нічого крамольного – викладено лише настанови та поради. Зокрема у ній міститься 21 настанова на кшталт «не вчиняй крадіжку», «тримай у чистоті своє помешкання», «будь сумлінним і чесним з оточуючими», «люби працю та навчайся новому», – тобто твердження, проти яких нічого заперечувати.

 

Але не все так просто і безпечно, як може здаватися. Передусім, завдяки поширенню такої літератури сектанти досягають цілком конкретних цілей.

 

Перша з них – знайомство дітей із саєнтологією.

 

Друга – створення позитивного образу Хаббарда, який у дійсності був злочинцем, психопатом і збоченцем, якого цікавили тільки гроші та влада. «Я володарюю над усім світом», – казав він, – «робіть гроші, робіть більше грошей!».

 

Зараз у світі – у понад 170 країнах, розповсюджено більше 100 мільйонів примірників видання, що перекладено 96 мовами.

 

На цій ідеології побудовано низку кампаній саєнтологів, таких як «Геть наркотики зі школи», а також діяльність організацій «Нарконон» і Кримінон», які зараз розгорнули бурхливу діяльність в українських освітніх закладах – передусім, у школах.

 

Виховна робота з учнівською молоддю – прерогатива педагогів

 

Самі по собі кампанії та заходи проти наркотизації, особливо серед молоді, мають цілком раціональну мету – виховання підростаючого покоління в дусі утвердження здорового способу життя.

 

Однак у саєнтологів такі заходи спрямовані виключно на вербування нових послідовників.

 

Школярів-підлітків, молодих людей намагаються в такий спосіб переконати у благородній місії самої саєнтологічної організації, зацікавити новими ідеями.

 

А нарко- та алкозалежних осіб, так само, намагаються не просто завербувати, перевівши їх з однієї форми залежності на іншу, а й використовувати як джерело збагачення. Родичі та близькі, що помістили хворих на наркоманію або алкоголізм до так званих «центрів реабілітації» сплачують за їх утримання та «лікування» тисячі доларів. Водночас вони гадки не мають про те, що у таких центрах їхніх рідних піддають жорстоким тортурам і знущанням.

 

«Центри реабілітації», на кшталт «Нарконону», не мають жодних ліцензій, оскільки вони не є медичними закладами. Їх організаційно-правовою формою є навіть не реабілітаційні установи, а фонди – громадські, благодійні тощо.

 

Отже, коли виконання завдання з профілактики правопорушень і запобігання наркотизації серед молоді перетягують на себе різні громадські організації, то це не є нормальним. Особливо, коли цим займаються саєнтологи.

 

«Виховні» заходи, що проводяться саєнтологами, не допомагають нікому, крім самих організаторів. А організатори, своєю чергою, виходять геть не з альтруїстичних міркувань. Вони мають цілком протилежну мету – привернути до себе увагу, створити позитивний імідж «Церкви Саєнтології» та залучити до своїх лав нових послідовників.

 

Читайте також:

Квиток у рабство

Як саєнтологи проникають до системи освіти (відео)

Лобіювання інтересів новітніх релігійних організацій у колах експертів-науковців

Сектозахисники – хто вони? Саєнтологи проти науковців

Вбивства на замовлення у Церкві Саєнтології