Церква Всіх святих над Економічною брамою (Києво-Печерська лавра)

Поділитися:

П’ятикупольна Всесвятська церква (або церква Всіх Святих) розташована з північного боку Києво-Печерської лаври й височіє над кріпосними стінами – як і Троїцька надбрамна церква.

 


 

Економічний корпус і брама

 

Економічна брама, що знаходиться під церквою, раніше слугувала в’їздом на господарське подвір’я Печерського монастиря. Від воріт монастиря вглиб, до церкви веде довга тиха вулиця, котра також відкриває вид на Успенський собор. Від брами на східному боці вулиці простягнувся майже на сто метрів двоповерховий Економічний корпус, у якому з 1961 р. розташовано кінофакультет Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

 

Північна частина будівлі була споруджена на межі ХVІІ – ХVІІІ століть, а решту добудовували після пожежі 1718 р. у 20-х рр. ХVІІ ст. У 1843 р. за проектом архітектора Павла Спарро було надбудовано другий поверх. Внаслідок пожежі 1718 р. згорів і перший іконостас Всесвятської церкви, тому протягом тривалого часу іконостасу в храмі не було.

 

Свою назву Економічна брама та корпус дістали у зв’язку з їх господарським призначенням. У корпусі жили економ лаври та начальник друкарні. Пізніше сюди було переведено Духовний собор – адміністративне управління монастиря. Корпус від початку був одноповерховим з масивним склепінням і дахом із заломами. Над віконними та дверними отворами виразно вимальовуються профільовані сандрики – архітектурно оформлені стіни фасаду навколо.

 

У грудні 1872 р. на горищі корпусу сталася сильна пожежа. Вогнем було знищено залізний дах на всій відстані від Економічної брами до книжкової крамниці, дерев’яні келії верхнього поверху та всі дерев’яні прибудови. Від наступного 1873 р. і до 1875 р. тривала перебудова корпусу. Було розібрано стіни другого поверху, замість яких збудували нові, сама будівля значно розширилася на схід.

 

Архітектура церкви Всіх Святих

 

Церква Всіх Святих була побудована у 1698 р. За своїм архітектурним рішенням і формами вона нагадує українські дерев’яні храми ХVІІ ст. План церкви має форму рівнокінцевого хреста. Сама будівля має два яруси: на першому ярусі знаходиться брама, службові приміщення для охорони й воротаря, а на другому ярусі розташована церква.

 

Церква Всіх Святих

Церква Всіх Святих, Києво-Печерська лавра

 

Роги будівлі прикрашені пілястрами з оригінальними капітелями, наличники вікон обрамовані колонками і трикутними фронтонами, стіни розчленовані дуже виразними карнизами та їх прикрашають ніші різноманітних форм.

 

Надзвичайної мальовничості всі споруді надає пластична насиченість стін, яка створює унікальну гру світлотіней, підкреслює чіткість і стрункість компактних об’ємів будівлі.

 

Кіоти і розпис

 

З південного боку церкви, над невеликою аркадою знаходиться вхід, прикрашений фронтоном з красивим ліпленням. Всередині стіни церкви прикрашає живопис, який було виконано на початку ХХ ст. Авторами розпису стін були учні лаврської іконописної школи. Роботами з виконання внутрішнього оздоблення будівлі керував український художник Іван Їжакевич (6 (18) січня 1864 р. – 19 січня 1962 р.), талановитий учень Миколи Мурашка. Різьблений дерев’яний іконостас, вкритий позолотою, був створений наприкінці ХVІІІ ст.

 

На південній та північній стінах установлені мармурові кіоти – художньо оформлені стенди, на який поміщаються шановані віруючими ікони. Вони були облаштовані у 1903 р. для Трапезної церкви, а пізніше на вимогу Духовного собору їх перенесли до Всесвятської церкви. Мальовничі зображення в кіотах написані художником-академіком Дмитром Фартусовим (26 жовтня 1840 р. – 1914 р.). До цього на місці нинішніх мармурових стояли дерев’яні кіоти з різьбленими позолоченими рамами та карнизами. В кіоті ліворуч знаходилося поясне зображення Миколи Чудотворця, а під ним унизу – «Чудо святителя про дітище, що втонуло в річці Дніпрі, його же він живим зберіг». Остання ікона була написана в 1741 р. на кошти й на замовлення чернігівського архієрея Антонія у лаврській іконописній майстерні.

 

Лаврська іконописна майстерня

Лаврська іконописна майстерня

 

В комплексі споруд Києво-Печерської лаври церква Всіх Святих є одним  найкращих зразків архітектури тієї доби. Її композиція частково повторює тип українського п’ятикупольного храму. В оздобленні фасаду було застосовано архітектурні форми українського зодчества другої половини ХVІІ ст., органічно пов’язані між собою та цілком підпорядковані загальному художньому задуму.

 

Іконостас

 

Новий триярусний іконостас церква Всіх Святих отримала завдяки сницарям Іларіону та Солофеїлу Микитовичу, які працювали у лавській художній майстерні й у 1741 р. завершили роботу над новим витвором мистецтва у стилі раннього бароко. Нижній ярус вони прикрасили чотирнадцятьма різьбленими напівколонками, поставленими обабік іконних рам з овалом зверху: чотири колонки різьблені, решта десять – гладкі з вертикальними виїмками. Царські ворота ажурного наскрізного різьблення складаються з двох половинок, перша з яких увінчана короною. В обидві половинки вбудовані по три медальйони із зображенням сцени Благовісту й чотирьох євангелістів. Над царськими воротами – різьблене ажурне півколо для образу Спаса.

 

На північних і південних дверях іконостасу написані в повний зріст київський князь Володимир Святославович і візантійський імператор Костянтин. Складно зараз висновувати про те, чим було викликаний цей відхід від церковних канонів, але від часу спорудження іконостасу на його дверях написані рівноапостольні, а не архангели чи архідиякони, як було прийнято. Живопис іконостасу становить художній інтерес та слугує джерелом для вивчення і розуміння того напряму в українському образотворчому мистецтві ХVІІІ ст., яке очолювали Феоктіст (Федір Павловський), а пізніше – Захарій Голубовський. Цей стиль і сформувався в те, що являє собою зараз українське бароко.

 

Художня композиція храму

 

У 1846 р. лавру відвідував видатний український поет і художник Тарас Шевченко. Там він зробив малюнки Всесвятської церкви та високо оцінив художнє значення цієї пам’ятки.

 

До 40-х рр. минулого століття Економічний корпус, брама та церква Всіх Святих зберігали свій первісний вигляд, однак під час Другої Світової війни та окупації Києва будівлі зазнали значних руйнувань. Від Економічного корпусу тоді залишилася тільки коробка стін без даху.

 

Попередній архітектурний вигляд церкви було відновлено під час реставраційних робіт, які проводилися протягом 1958 – 1959 рр., а Економічного корпусу – в 1960 р. Іконостас і внутрішній настінний живопис Всесвятської церкви реставрувалися у 1969 – 1974 рр.

 

Велика реставрація

Реставрація об’єктів Києво-Печерської лаври

 

У наш час церква Всіх Святих була включена до переліку об’єктів проекту «Велика реставрація» за програмою Президента України Володимира Зеленського, і вже у 2021 р. заплановано завершення всіх відновлювальних робіт.