Цифрові рішення для транспортної системи Києва

Поділитися:

Впровадження технологічних інновацій у життя міста може значно покращити ключові показники якості життя його мешканців. Поліпшити ситуацію на дорогах, підвищити рівень безпеки та позбутися проблем із заторами допоможуть сучасні цифрові рішення для відстеження дорожнього руху та керування ним.

 


 

Нещодавно під час обговорення пріоритетів та завдань майбутньої Стратегії розвитку міста Києва – 2035 я запропонував декілька цифрових інновацій. У комплексі вони охоплюють весь спектр міських дорожніх проблем (на відео – з 2 год. 22 хв.):

 

 

Управління паркувальним простором

 

Перше цифрове рішення – управління паркувальним простором. Воно покликане розвантажити тротуари від автомобілів та усунути проблеми, пов’язані з паркуванням.

 

Цифрові рішення для транспорту

Практика застосування інновації на вул. Дмитрівська, 2

 

Перевага рішення полягає в тому, що для його впровадження потрібні лише відеокамери. Зараз їх у Києві нараховується більше 7 тисяч. Завдяки цьому громада отримуватиме данні про кількість вільних, оплачених місць на парковках міста.

 

Розумна евакуація автомобіля

Розумна евакуація

 

Впорядкувати процес евакуації неправильно припаркованих авто допоможе друге рішення. Завдяки інновації водій евакуатора через мобільний додаток буде бачити, яке авто слід евакуювати. Після евакуації система білінгу буде відправляти смс-повідомлення правопорушнику. Громада буде отримувати данні щодо переміщення евакуаторів та відстежувати переміщення авто правопорушника. Таким чином, система евакуації авто буде прозорою, що створюватиме довіру до влади.

 

Цифрові технології управління транспортним потоком 

 

Наступне – третє цифрове рішення, пов’язане з першим. Воно представляє собою інтелектуальні транспортні системи для відслідковування транспортного потоку та регулювання світлофорів. На інтерактивній карті міста будуть відображені смуги доріг, світлофори, пішохідні та велодоріжки. Тільки уявіть: після прокладення маршруту навігатор підкаже водієві рекомендовану швидкість, щоб він їхав безпечно, спокійно, комфортно та менше гальмував.

 

Трафік на дорогах

Моделювання розв’язок з урахуванням трафіку

 

І ще одна інновація, яку ми розробили для столиці, допомагає моделювати розв’язки з урахуванням трафіку. Рішення допомагає ще до початку будівництва дороги або моста розрахувати приблизну кількість автомобілів, які щодня будуть проїжджати по даній ділянці дороги. Це допоможе під час будівництва врахувати всі нюанси та створити якісні та зручні дорожні розв’язки.

 

Всі ці інновації допоможуть зробити місто більш сучасним, навести лад на дорогах, а життя мешканців столиці – більш комфортним. Я вважаю, що їх впровадження має бути приоритетним у Стратегії – 2035.

 

Олександр Шульц, президент ГО «Безпечна країна»