Безпека наших батьків в Інтернеті

Поділитися:

Коли дорослі люди в Інтернеті поводяться, наче діти, їхньою довірою не проминають скористатися різні аферисти. Тому безпека дітей і безпека батьків є рівнозначними завданнями. Нетрадиційні методи лікування і оздоровлення, «благодійні» лохотрони, сектантство, поширення конспірологічних теорій – в цій статті ви знайдете докладні рекомендації про те, як убезпечити старших від подібних ризиків.  

 


 

Специфіка виховання дітей і дорослих

 

Пильнувати за поведінкою дитини – як у віртуальному просторі, так і в реальному житті значно легше. Більше того, це наш юридичний обов’язок, адже благополуччя дітей та їхня безпека – наша відповідальність як батьків. Дитину можна навчати, перевиховувати, змалечку прищеплювати їй раціональний світогляд і навички до критичного мислення. Зрештою, сучасні браузерні додатки для батьківського контролю дають можливість відкривати дитині доступ лише до тих веб-ресурсів, які є безпечними.

 

Впливати на поведінку людини старшого покоління куди складніше. Якщо така тема, як безпека дітей і підлітків під час користування Інтернет-ресурсами постійно залишається в центрі уваги державних органів і медіа, то цього неможна сказати про дорослих – наших батьків. Особливо це стосується людей старшого віку, бабусь і дідусів, котрі зараз починають використовувати Інтернет-технології.

 

Безпека батьків в Інтернеті

Безпека наших дітей і батьків як у віртуальному просторі, так і в реальному житті – це наша персональна відповідальність

 

Спрощуючи наші задачі в чомусь одному – наприклад, у пошуку інформації, в багатьох інших моментах Інтернет переповнений аферистами, котрі саме полюють на літніх людей. Як жінки, так і чоловіки старшого покоління з віком стають більш вразливими до такого роду впливу. Для них кожен стрес загрожує обернутися непоправними наслідками для здоров’я.

 

Нерідко буває так, що виходячи на пенсію, чоловіки та жінки створюють профілі у соціальних мережах, аби підтримувати спілкування й не втрачати зв’язок зі своїми давніми друзями. Одні опановують Інтернет самостійно, іншим допомагаємо в цьому ми – їхні діти, племінники, невістки, зяті й онуки. Тому важливо на цьому етапі не тільки навчити старших технічним питанням, але і роз’яснити їм важливі нюанси користування ресурсами Всесвітньої Мережі.

 

Для непідготовленого користувача Інтернет схожий на мінне поле, де всюди розставлені пастки. Одні загрожують втратою грошей і майна. Інші вже несуть ризики втратити свободу, а в деяких випадках – здоров’я, розум й навіть життя.

 

Як пояснити старшим, для чого насправді потрібен Інтернет

 

Взагалі існує тільки дві причини, з яких Інтернет потрібен людям на пенсії – для діла і для дозвілля. Щодо першого – для діла, то вони можуть користуватися Інтернет-технологіями для виконання своїх повсякденних задач, таких як одержання банківських послуг, сплата комунальних платежів, запис до лікаря, замовлення товарів і послуг.

 

Що стосується дозвілля, то Інтернет годиться лише для перегляду кулінарних рецептів. Хіба, там ще за потреби можна пошукати, як правильно обрізати дерева, доглядати за виноградом, вирощувати квіти або отримати підказки з шиття і рукоділля. На YouTube інколи можна переглядати улюблені фільми й телепередачі. Решта всього аудіовізуального контенту є вкрай заполітизованим, часто-густо містить фейки та інші елементи маніпулювання громадською думкою. Тому тут усім треба бути дуже обережними.

 

Будь-яка соціальна мережа – вкрай конфліктогенне середовище. Там завжди поширюється багато брехні, спотвореної інформації, наклепів і всього того, що змушує хапатися за серце й не спати ночами.

 

Далі за текстом, по мірі того, як ми будемо розбирати основні ризики, буде наведено низку рекомендацій. І окремо – 10 правил, яких обов’язково слід навчити свою маму, батька, свекруху зі свекром, тещу з тестем, бабусю з дідом і всіх рідних, яких ми любимо. Від дотримання цих елементарних правил залежить безпека наших батьків в Інтернеті. І наш з вами спокій, безумовно, теж.

 

Соціальні мережі

 

Скоріш за все, старшим родичам може знадобитися ваша допомога в тому, щоб створити електронну скриньку та/або зареєструвати акаунт у соціальній мережі. Не відмовляйте їм у цьому проханні, тому що це стане додатковою нагодою навчити їх правилам поведінки в Інтернеті. Сядьте поряд, приготуйте блокнот і ручку та детально проінструктуйте людину.

 

  1. Реєструючи електронну скриньку чи акаунт користувача соціальної мережі, роз’ясніть, як створити надійний пароль і захистити свій обліковий запис. Нехай у вас теж будуть записані всі паролі. На випадок, якщо ваша мама (бабуся) щось забуде, ви допоможете відновити доступ. Ваша рідна людина повинна довіряти вам і знати, що так потрібно з міркувань безпеки, і що ви не будете втручатися в її приватне листування.
  2. Допоможіть мамі (батьку, діду, бабусі) правильно налаштувати приватність їхніх профілів, щоб зв’язатися з ними могли тільки особи, додані до кола віртуальних контактів.
  3. Переконайтеся, що номер телефону приховано з інформації профілю, а залишати коментарі на сторінці можуть лише друзі.
  4. Дайте докладу інструкцію з приводу того, як подавати скарги на дописи та групи, що порушують правила спільноти.
  5. Розкажіть, як заблокувати користувача, який надокучає або чиї дописи вони не хочуть бачити у своїй стрічці.
  6. Покажіть, як обмежувати видимість своїх дописів і робити їх доступними для перегляду тільки друзям.
  7. Попросіть людину утримуватися від розміщення у відкритому доступі світлин членів родини. Фото маленьких онуків – не для сторонніх очей. Фото, на яких видно, де живуть і як відпочивають люди – так само.
  8. Навчіть робити скрін-копії – знімки екрану, і зберігати їх. На випадок, якщо доведеться зіткнутися з погрозами, кібербулінгом або шахрайством, скріни можуть стати цінними доказами для притягнення винних до відповідальності.
  9. Поясніть, чому жодних зображень з власними колекціями монет, марок, предметами антикваріату чи ювелірними виробами тощо у соцмережах не має бути. Часто, не замислюючись про це, дорослі люди поводяться легковажно і викладають світлини, за якими можна оцінити рівень їхнього достатку. Тим самим вони дають інформацію зловмисникам, а ті можуть обікрасти їх або спричинити ще гірше лихо.
  10. Нагадайте, що соцмережі призначені для приємного спілкування з рідними та друзями, а не для демонстрації своїх політичних переконань. І, тим більше, не для розборок на цьому підґрунті. Тут не можна розміщувати контент, який порушує норми чинного законодавства. Всі люди старшого покоління жили за часів СРСР. Але не всі обізнані з приводу того, що зараз публікація комуністичної символіки тягне за собою кримінальну відповідальність. Навіть якщо це просто стара поштова листівка радянського періоду із зображення серпа і молота, наслідки будуть неприємними. Здобути судимість на старості років – зовсім негарна перспектива.

 

Взаємодія з іншими користувачами

 

Якось кілька років тому моя мама спитала: «Євгенко, а що воно таке – соціальна мережа? От у новинах часто кажуть, що «про це повідомляють у соціальних мережах». Тоді я усадила маму перед ноутбуком і стала пояснювати. Я відкрила Facebook, де у мене є старенький акаунт із вигаданим іменем і прізвищем. Там немає нічого, навіть фото. Його я створювала доволі давно, щоб інколи користуватися по роботі.

 

Я знайшла і показала мамі, як виглядає стрічка «новин», а особливо реклама, що там з’являється. Показала політичні холівари. Показала зоошизні пабліки, де користувачі прямо закликають до вбивства людей. Показала сторінки збору грошей нібито на лікування тяжкохворих дітей. І знаєте, що спитала моя мама з перших хвилин такого «знайомства» із життям на Facebook? Вона спитала: «А чому це все не закриють?». Я досі не знаю, як їй пояснити, що соціальній мережі вигідно, щоб користувачі проводили там якомога більше часу.

 

Божевільна жінка у соцмережах

Серед користувачів соцмереж трапляються особи із серйозними психічними розладами. У цієї жінки дві дорослі доньки. Чи знають вони, що їхня мати дописує на Facebook? Куди вони дивляться?..

 

Відтоді мама, щоразу, коли чує слова «про це повідомляють у соцмережах», саркастично сміється і каже, що треба бути повним йолопом, щоб посилатися на такі «джерела». Гаразд, це моя мама не користується соцмережами. І батько не користується. Але ж якщо ваші рідні мають там акаунти, то важливо знати таке правило:

 

Правило № 1: віртуальні друзі – це геть не одне й те саме, що твої сусіди і приятелі в реальному житті. Якщо у соціальних мережах ти отримуєш пропозицію затоваришувати від особи, яка тобі не знайома, ігноруй її. Видали запит і забудь. Тебе ніхто ні до чого не зобов’язує. Те ж саме стосується повідомлень від сторонніх осіб – їх не варто навіть відкривати.

 

Нерідко у соцмережах і наші давні знайомі починають поводитися геть інакше, ніж у реальному житті, дозволяючи собі порушувати особистісні кордони. Наступне правило спрямоване на відсікання таких спроб:

 

Правило № 2: якщо хтось додає тебе у групу без твоєї згоди чи пропонує вподобати сторінку, не поспішай. Така поведінка віртуальних друзів є ознакою дурного тону та неповаги до оточуючих. Спочатку ознайомся з контентом. Не сподобалася група? Не цікава сторінка? Сміливо залишай її. Поясни своїм друзям одразу, що не бажаєш, аби тебе кудись додавали, не спитавши дозволу.

 

В деяких групах адміністратори прямо закликають усіх учасників додавати туди своїх друзів. Це нахабство, обумовлене намаганням «розкрутити» свою вбогу групку (сторінку) за рахунок штучного збільшення кількості учасників.

 

Банківські послуги, купівля-продаж товарів в Інтернеті

 

Якщо ваші батьки не користуються соціальними мережами, це дуже добре і правильно, але це не означає, що вони не взаємодіють з Інтернетом з іншої нагоди. Передусім, існує необхідність користуватися веб-банкінгом і за його допомогою здійснювати комунальні платежі, щоб не вистоювати в чергах на пошті чи у відділенні банку, де, на додачу, в умовах нинішньої пандемії також існує ризик заразитися.

 

Правило № 3: користування веб-банкінгом – це головне з того, чого тобі варто навчитися. Можна обійтися без соцмереж і багатьох інших видів розважального контенту. Якщо ти навчишся здійснювати оплати за комунальні послуги онлайн, то більше не будеш вистоювати в чергах на пошті чи в банку.  

 

Так само, багато людей замовляють товари в Інтернеті або самі розміщують оголошення про продаж тих чи інших речей. Якщо хтось із ваших рідних вперше намагається купити щось в Інтернет-магазині чи планує подати оголошення про продаж, наприклад, старого холодильника і не знає, як це зробити, обов’язково надайте допомогу.

 

Правило № 4: не повідомляй код від своєї банківської картки невідомим особам. Працівники банку ніколи не запитують у клієнтів пін-коди чи іншу інформацію.

 

Загалом, наші батьки не так часто звертаються до нас із подібними проханнями. Тому ви цілком можете самі замовити покупки для них або розмістити оголошення. Так буде спокійніше.

 

Правило № 5: в будь-якій незрозумілій ситуації не стісняйся спитати поради у рідних і звернутися по допомогу.

 

Сторінки входу до веб-банкінгу додайте в закладки, щоб на них можна було переходити зі стартової сторінки браузера. Шахраї, котрі спеціалізуються на фінансових махінаціях, можуть створювати фальшиві (фішингові) додатки. Ззовні вони схожі на веб-банкінг, але призначені для крадіжки паролів, персональних даних і коштів на рахунках. До речі, подбайте і про те, щоб у ваших батьків був установлений антивірус – від цього напряму залежить безпека всіх операцій з використанням комп’ютера.

 

Збір «благодійних» пожертв

 

Кожне оголошення про збір благодійних пожертв «заточене» так, щоб воно буквально вдиралося у нашу свідомість. Недаремно ця форма незаконного збагачення дістала назву токсична благодійність. Її адептів також влучно називають спасюками.

 

Професійні спасюки чудово обізнані з того, що люди старшого покоління є особливо вразливими до такого навіювання. Одні будуть вважати, що віддаючи 50-100 гривень зі своєї мізерної пенсії, вони долучаються до благої справи. Другі не можуть відмовити, коли отримали таке прохання від когось зі знайомих і будуть відчувати себе винними, проігнорувавши його. Треті діють на емоціях – на них реально діють дописи на кшталт «Терміново потрібна допомога!!!!!!!», приправлені надмірною кількістю емодзі, знаків оклику та страшними картинками/відео зі скаліченими песиками.

 

І перші, і другі, і треті думають, що «це ж не кожен день буває», «зненацька трапилася така ситуація», а після їхньої допомоги проблему буде вирішено. Але всі вони помиляються: тому, хто пожертвував хоча б раз, надалі знову і знову будуть надсилати аналогічні прохання. Людина, що наважиться відмовити, одразу ризикує втратити більшість своїх «друзів» і буде піддана осуду.

 

Спасюки «пасуться» не тільки в соцмережах. Їх завжди повно на жіночих форумах з різної тематики. На популярних відеохостингах вони спеціально закуповують рекламу. Ваша мама чи бабуся можуть переглядати на YouTube відео, воно перерветься на рекламу, і на екрані з’являться кадри з ридаючою дитиною в лікарняній палаті. На фоні цього лунатимуть емоційні благання про допомогу. Якщо людина перейшла за посиланням – вона попалася на «гачок». А якщо зробила пожертву, вона профінансувала жорстоких злочинців, для яких чужі страждання – це лише спосіб отримувати надприбутки.

 

Правило № 6: хто дав датчанам золото одного разу, даватиме його завжди, – говорить народна мудрість. Не жертвуй гроші в Інтернеті. Тут благодійності немає, а є лише збагачення на чужому горі.

 

У роз’яснювальній роботі зі старшими дає хороший ефект розвінчування маніпуляцій. За багатьма «благодійними» проектами ви можете знайти викривальні публікації з доказами. А не знайшли – самі станьте викривачем таких афер. Акцентуйте увагу на відсутності/невідповідності звітів про надходження й витрати. В кожному «благодійному» зборі ви знайдете багато моментів, які свідчать про його непрозорість і недоброчесність. Тим самим ви зробите вагомий внесок у протидію мережевому жебрацтву.

 

Результати вашого самостійного розслідування слід обов’язково зробити надбанням громадськості, щоб уберегти інших людей. Ви можете надіслати свої матеріали на наш мейл [email protected], і ми їх опублікуємо.

 

Сайти знайомств

 

Здавалося б, скільки вже було показано і розказано про шахраїв і збоченців на сайтах знайомств, а все одно подібні випадки продовжують траплятися. Припустимо, вам якимось чином стало відомо, що ваша молода ще мама чи хтось іще вірує в те, що там можна знайти своє кохання, другу половинку та щасливу долю. Але як правильно донести цю думку дорослій людині?

 

Є дуже дієвий прийом – сторітеллінг. Тут потрібно буде підготуватися. Для цього заходите до Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

Єдиний державний реєстр судових рішень

Єдиний державний реєстр судових рішень

 

В категорії документів обираєте – вирок, а в полі пошуку за ключовими словами пишете: «на сайті знайомств». Натискаєте пошук, і далі обирайте будь-які історії, котрі потім докладно перекажете своїй мамі.

 

Правило № 7: людям, які поважають себе, на сайтах знайомств робити нічого.

 

Також знайдіть на YouTube відео, в якому інші люди розповідають про свій негативний досвід і скиньте мамі чи батьку в месенджер.

 

Втім, наведене стосується не тільки спеціалізованих сайтів, але й загалом зав’язування контактів із незнайомими особами в Інтернеті. Якщо ваші батьки розлучені, якщо хтось із них рано овдовів, то вони потенційно можуть потрапити до поля зору злочинців. Останні цілеспрямовано шукають людей забезпечених і без пари. Вони можуть втиратися у довіру в соцмережах, писати компліменти й таким способом намагатися встановити контакт.

 

Так само, вони можуть чатувати на вашого батька чи маму на різних тематичних форумах. Там зав’язати знайомство навіть простіше, ніж у соцмережах. Форумчани більше довіряють одне одному, бо вони об’єднані спільними інтересами. Скажімо, ваш батько цікавиться антикваріатом і є активним користувачем відповідних форумів. Або ваша мама дописує на кулінарному сайті – навіть там вона може наразитися на небезпеку.

 

Для професійних шахраїв і альфонсів немає нічого простіше, ніж заволодіти увагою людини, похваливши її в коментарях, а потім написати щось у приватні повідомлення. Тим більше, зміст дописів і коментарів, які люди залишають на форумах, часто дає достатньо інформації про їхній спосіб життя і звички, не кажучи вже про рівень достатку. Закінчуються такі знайомства зазвичай пограбуванням, шантажем та іншими тяжкими наслідками.

 

Секти

 

Після раптової смерті єдиного сина пенсіонерка Клара Тімірова залишилася зовсім одна. Вона тяжко переживала трагедію і намагалася зрозуміти, чому так сталося. Якось, читаючи публікації в Інтернеті, Клара натрапила на інформацію, що її зацікавила – там ішлося про те, як допомогти душі покійного здобути спокій. Так Клара познайомилася із сектою бородатої жінки з Бердичіва, що проголосила себе другим пришестям месії та пообіцяла вийти на контакт із душею її сина. Спочатку сектанти виманили в пенсіонерки останні заощадження в сумі понад 4 тис. доларів, а потім стали тиснути на неї, щоб вона переоформила на них свою квартиру, чим довели Клару до інсульту. І подібних історій, на жаль, стається багато.

 

Може бути так, що ваш батько раніше був атеїстом, і мама не виявляла інтересу до релігії. А зараз із розмов із ними ви розумієте, що вони стали на шлях духовного пошуку. На цьому етапі батьки потребуватимуть вашої особливої уваги. Станьте їхнім надійним провідником. Інакше за вас це зроблять сторонні особи, і тоді в батьківській хаті запанують ШЄП, рейки, аюрвєди, Свідки Єгови, агні-йога і така маячня, що ні на яку голову не налізе.

 

Якщо ваші батьки більше цікавляться християнською вірою, допоможіть їм обрати з традиційних церков ту, яка буде їм ближче: УГКЦ, УПЦ або ПЦУ.

 

А якщо ви маєте достатню підготовку з релігієзнавства, впевнені у своїх знаннях і силах, то допоможіть батькам прийти до ісламу.

 

Правило № 8: коли людина приходить до ісламу, то в цьому є прояв великої милості Всевишнього Аллаха.

 

Чудово, якщо серед ваших знайомих є мусульмани. Розкажіть про них батькам, а потім можна буде й зустрітися разом. Або коли у вашому місті є мечеть, запропонуйте батькам прогулятися і приведіть на подвір’я – туди вільно можуть заходити всі. Для початку, покажіть, як красиво навколо, які люди приходять, як вони поводяться. Купіть їм щось у крамниці на подвір’ї – сувенір, книгу, що допоможе їм познайомитися із цією релігією.

 

Для вивчення ісламу функціонують зараз інтерактивні освітні проекти. Наприклад, онлайн-академія «Медіна», де навчаються люди будь-якого віку з різних країн світу. Займатися можна в будь-який зручний час, кожен з п’яти курсів завершується складанням іспитів. Для вступу до академії «Медіна» достатньо лише зареєструватися на її сайті. Кожен студент самостійно обирає час для занять. І людина на пенсії без проблем може виділити годину-дві, щоб переглянути декілька відеоуроків.

 

Академія Медіна іслам

Академія «Медіна»

 

Сам процес навчання побудовано настільки цікаво, що хочеться щодня дізнаватися нове. За такої наполегливості пройти повний курс і отримати атестат можна всього лише за рік.

 

Нетрадиційні методи лікування і оздоровлення

 

Сода проти онкології, чистка печінки та судин, огірки проти геморою, пиття перекису водню – це справжнє стихійне лихо нашого часу. Для боротьби з ним не існує скорих і легких методів. Розвінчувати кожен міф доведеться довго і наполегливо, але це не повинне зупинити нас.

 

Мама чи турботлива тітонька переслала вам «цінне» повідомлення, в якому рекомендують лікувати COVID-19 часником і хріном? Що ж, тоді забиваєте в полі пошуку «хрін не лікує від коронавірусу», знаходите підходящу публікацію зі спростуванням і пересилаєте їй. Нехай читає та обмірковує. І так – щодо кожного міфу.

 

Де шукати контраргументи? На YouTube є дуже гідний канал – «Доктор Комаровский». Є однойменний блог (веб-сайт) і сторінки лікаря Євгена Олеговича Комаровського у соцмережах. Заходите туди, і там ви точно знайдете відео та публікації, якими також варто поділитися з батьками.

 

Правило № 9: довіряй лише доказовій медицині. Вакцинуйся, якщо немає протипоказань, а противників щеплень посилай далеко і жорстко.

 

І, наостанок, зовсім коротко про Телеграм, WhatsApp і Viber. Якщо ваші батьки часто користуються популярними месенджерами, то вам варто принагідно хоча б поверхнево ознайомитися зі змістом повідомлень, які пишуть їм старі друзі.

 

Одразу приготуйтеся до того, що будете неприємно здивовані. Ви не уявляєте, скільки шлаку їм шлють «добрі» подруги, колишні колеги та сусіди. Серед цього шлаку є повідомлення, що становлять, без перебільшення, смертельну небезпеку для наших рідних. Зокрема це антивакцинальна пропаганда.

 

Правило № 10: перевіряй інформацію і думай своєю головою. Коли повідомлення, яке тобі надіслали, здається неймовірним, не лінуйся пошукати першоджерело. А не вдалося знайти першоджерело – значить, тебе обманюють. Немає сенсу спілкуватися з людьми, які брешуть.  

 

Оскільки зараз YouTube і соцмережі почали, нарешті, блокувати дезінформацію про коронавірусне захворювання, конспірологи перемістилися у месенджери. Якщо хтось із ваших батьків починає висловлювати подібні тези, спитайте, звідки все пішло. Надіслали у месенджер? Попросіть показати. Еге ж, анонімне повідомлення. З допискою «перешли це всім своїм контактам…». Що ж, тоді сідаєте поряд, набираєтеся терпіння і проводите роз’яснювальну бесіду. Так, це складно і потребує неабиякої витримки. Та іншого варіанту врятувати життя найрідніших людей нема.

 

Безпека батьків – наша турбота

 

Інтернет не повинен заповнювати людині брак спілкування з дітьми та онуками. Спілкуйтеся зі своїми батьками щодня, цінуйте можливість бачитися з ними, інакше у майбутньому будете гірко шкодувати. Адже батьки не завжди можуть бути з нами.

 

Піклуйтеся про свекруху і свекра чи тещу з тестем так само, як про своїх рідних маму й батька, не забувайте дякувати їм за все.

 

І знайте, що навіть коли з десяток знайомих, з різних боків дзвенітимуть у вуха вашій мамі одне, а ви казатимете геть інше, то мама дослухатиметься саме до свого сина чи доньки. Навіть коли зо дня у день ваша мама отримує у месенджери купу конспірологічних теорій та різного шлаку, а ви один спростовує всю брехню, то ви й тільки ви будете переможцем. Пам’ятайте про те, що ви краще за всіх інших знаєте, як знайти правильний підхід до рідної людини та вберегти її від стороннього впливу.

 

Родинне благополуччя не купиш ні за які гроші, його треба заслужити як винагороду за турботу, любов і терпіння. А як тільки втратите контакт, то втратите і близьку людину, і свій спокій. На додачу, втратите нерухомість та інше майно, яке буде переписано на сектантів і різних паскуд, які саме полюють на самотніх людей похилого віку.