Церква Святого Петра

Поділитися:

Визначні місця Монмартра: Церква Святого Петра на Монмартрі.

 

 

Церква St-Pierre de Montmarte (Сен-П’єр-де-Монмартр) не належить до тих об’єктів, які туристи балують своєю увагою. Ймовірно, це пов’язано з її місцем розташування – церква затиснута між площею Тертр і базилікою “Sacre Caeur”. Туристи, побувавши в самому серці Монмартру, відчувши тут атмосферу свята і надивившись на художників і артистів, поспішають далі – до величного архітектурного монумента базиліки, обходячи стороною скромний будинок церкви.

 

І роблять так даремно. Це реальна пам’ятка, яка дозволяє доторкнутися до Історії і відчути течію Часу.

 

Церква Святого Петра

 

Справа вся в тому, що хоча і вважається, що церква St-Pierre de Montmarte існує з XII століття і є однією з найстаріших церков Парижа і Франції, перший християнський храм був тут набагато раніше – ще в IX столітті. А ще раніше на цьому місці був храм бога Марса.

 

Церква багато всього бачила за своє багатовікове існування – історики кажуть, що тут вперше були сформовані положення створеної в подальшому Клюнійської конгрегації (в церки служив Петро, абат Клюні), а також зародився в XVI столітті Орден єзуїтів (Ігнатій Лойоли також був абатом цієї церкви). Вона пережила і війну між католиками і гугенотами, і Велику французьку революцію, а також правління Наполеона.

 

У роки Другої світової війни церква постраждала в результаті бомбардувань союзної авіації. Зокрема, були знищені старовинні готичні вітражі. Їх відновили в 1953 році, але вони явно несуть на собі печатку нинішнього часу, що видно у манері їх виконання.

 

Церква Святого Петра

 

Всередині церква має дуже строгий, навіть аскетичний вигляд, який суттєво відрізняє її від католицьких храмів більш пізнього періоду.

 

Церква Святого Петра

 

Головні християнські святині тут – це бронзові врата, на яких сцени з життя Святого Петра, скульптура Божої матері на тлі синього покрову, різьблене дерев’яне розп’яття на каноні і скульптура святого Діонісія, який тримає свою голову в руках.

 

 

За переказами, Діонісій проповідував християнство, у тому числі в Галлії, і був першим єпископом Лютеції (Парижа). З ним були пресвітер Рустик, святий Ріель і диякон Елевферий. Під час переслідування християн язичницькою владою всіх було кинуто до в’язниці. На ранок мученики були обезголовлені на вершині Монмартра (тоді ще це місце було за межами Парижа, і саме в зв’язку зі стратою трьох святих ця гора і отримала своє сучасне ім’я, адже французькою Montmartre – гора мучеників). Влада не бажала їх ховати. За переказами, святий Діонісій взяв свою голову, пройшов з нею до храму і там упав мертвий. Тільки тоді тіла трьох мучеників і самого єпископа були поховані.

 

Церква Святого Петра

 

Святого Діонісія відзначають також і в Православії – днем пам’яті святого є 3 жовтня за юліанським календарем.

 

У церкві завжди мало людей, тому є можливість спокійно подивитися і внутрішню скромну, але в той же час монументальну архітектуру.

 

Церква Святого Петра

 

Біля церковної паперті є бронзові двері, що відкривають вхід на маленьке кладовище Кальвер. Там поховано кілька відомих жителів Парижа, в тому числі на ньому покоїтся Жан-Батист Пігаль – відомий скульптор. На жаль, зараз кладовище практично кинуте, а сторонніх на нього пускають лише раз на рік – в День всіх Святих (1 листопада).

 

 

Читайте також:

Площа Тертр

Мулен де ла Галетт

Кабаре “Рожевий дім”