Культ «Божої Матері» в Україні

Поділитися:

Ще одна секта російського походження, що діє на території нашої країни, використовує різні назви: «Православна Церва Божої Матері Державна», «Богородичний центр», «Богородицька церква», «Російська Маріанська Церква», «Церква Божої Матері Преображаючоїся».

 

Лідер культу Іоанн Береславський

Організація виникла у 1985 році, її засновником є громадянин Російської Федерації Іоанн Береславський (Веніамин Яковлевич Янкельман, 25.09.1946 р.н., у 1971-1990 проходив лікування в психо-неврологічних диспансерах в Москві з діагнозом шизофренія).

 

Своїм корінням даний неокульт сягає так званого «катакомбного православ’я», де І. Береславського було прийнято в сан монаха, але згодом відлучлено у зв’язку з єретичними поглядами.

 

За непідтвердженими даними, у 1990 році за благословенням митрополита «Української автокефальної православної церкви» Іоанна (Бондарчука), І. Береславський рукопокладений в єпископа «Російської автокефальної православної церкви» (утворена І. Береславським у 1988 році – перша назва культу), яка офіційно була зареєстрована у 1991 р. та мала назву – просвітницький фонд «Богородичний центр», далі змінена на «Православна Церква Божої Матері Державна».

 

На початку своєї діяльності вказана структура позиціонувала себе як православна конфесія, однак у подальшому візантійський обряд був замінений нетрадиційними синкретичними ідеологіями.

 

Віровчення «Богородичного центру» базується на нібито видіннях І. Береславського, які він трактував як «прихід Богородиці». Відтоді він нібито щоденно чує голос Божої Матері. Втім, це не дивно, що хворі на шизофренію можуть чути різні голоси.

 

Так, у псевдо-догматиці «пророка Береславського» Богородиця зараховується до трійці як четверта іпостась і наділяється божественними якостями. Відомо, що саме об’явлення Божої Матері спонукало його на заснування неокульту.

 

З кінця 90-х років місіонери «Богородичної церкви» приїхали до України та заснували перші осередки у Донецькій, Луганській, Миколаївській областях, а також у м.Києві.

 

Київський підрозділ неокульту станом на 2015 рік

 

Ще близько десяти діючих громад не мають юридичної реєстрації. У 2004 році в Україні зареєстровано «Духовне Управління Об’єднання Церкви Божої Матері» з центром у Києві (код ЄДРПОУ: 26508664, юридичне місце реєстрації: м. Київ, вул. Синьоозерна, 6-А, кв. 112).

 

Фактично, київська «церква» стає структурним підрозділом російського неокульту «Православної Церкви Божої Матері Державна», з центром у м. Москві, РФ.

 

Для проведення богослужінь представники секти орендують приміщення готелів, місцевих бібліотек і навчальних закладів. Потенційний адепт може потрапити у «пастку», зацікавившись цікавим семінаром про катарів та богомілів, який проходить в столиці щочетверга в готелі «Мир» (м. Київ, просп. Голосіївський, 70).

 

Разом із тим, аналогічні «запрошення» можна побачити і в інших регіонах України, де діють осередки «Богородичної церкви», а саме у Миколаївській, Волинській, Запорізькій, Харківській, Луцькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Полтавській, Львівській, Одеській областях.

 

Запрошення на семінар

 

Слід відмітити, що крім псевдорелігійного віровчення, функціонерами згаданого неокульту пропагується ідеологія відновлення «Святої Русі» в кордонах сучасних Росії, України та Білорусі під патронатом РФ і проголошення “Російської федеративної теократичної держави”.

 

Харківський осередок богородичників

 

Цікаво, що адепти вшановують пам’ять останнього російського імператора Ніколая II і навіть канонізували як свого богородичного святого Григорія Распутіна.

 

Крім того, представники культу в Україні активізували місіонерську діяльність, спрямовану на підрив довіри і поваги до традиційних релігійних конфесій з метою подальшого формування у громадян України почуття зневаги та ненависті до них. З метою реалізації вказаних намірів духовенством «Церкви Божої Матері» поширюється література (автор Іоанн Богомил або Іоанн Береславський) деструктивного спрямування, в якій вказується на «диявольське» походження традиційних християнських церков, особливу увагу приділяється «Римській курії», яка, за свідченням І. Береславського є «синагогою сатани».

 

Наведу деякі приклади:

 

Книга “Обличие Ялдаваофа”

У друкованому виданні «Обличение Ялдаваофа» на сторінці 35 сказано: «Библия  – источниковое зло, т.к запечатывает и проклинает нашего Отца.

 

Библейские читатели, не говоря об учительствующих апологетах, запечатляют на своем челе печать перевертивания.»; 

 

на сторінці 37: «Римо-византийская церковь святит зло, ссылаясь на своего покровителя демиурга (на его библию).

 

Синагога сатани! Благословляет грабить, убивать, лгать, похотствовать умом (догматические сети) и плотью (монастыри для «розочек» и «маргариток», отцы педофилы).

 

Книга “Белая церковь”

У друкованому виданні «Белая церковь» на сторінці 256 сказано: «Христианская Троица – содомская химера 73-й цивилизации. В самой идее Троицы заложен содомизм. Римская массовая педофелия напрямую вытекает из догматического учения римской ереси об искушении, идущем через женщину».

 

Там само, сторінка 264: «Римская церьковь, сочтя верховного демона 73-й своим богом, пошла по его стопам. Наследие еврейской истории с чудовищной греховной чашей елогимизма автоматически перекинулось на римских христиан»;

 

сторінка 267 «Под знаком сатаногамии становится понятна тайна поголовной, по сути узаконенной педофелии у священников, которую Рим тщательно скрывает»; сторінка 308 «Римская церковь суть реформированная деградировавшая «синагога сатаны».

Книга “ААве”

«Автентична атлантична версія» (ААВе), сторінка 62: «Новая Святая Русь станет столицей Новой Атлантиды.

 

Весть ее от славянских апостолов разнесется по всему миру. Их примут как ожидаемых благовестников, как спасителей».

 

До речі, кожен бажаючий може придбати літературу культу на сайті «Мир Софии» (svitsofii.com.ua). У такому разі зацікавленому буде запропоновано приїхати та здійснити оплату за адресою: м.Київ, проспект Голосіївський, 114, де знаходиться т.зв. «Центр новой духовности».

 

Фактичне місцезнаходження київського культу станом на 2017 рік (м. Київ, проспект Голосіївський, 117).

 

 

Як вдалося з’ясувати, вищевказаний центр і є фактичним місцем розташування київського осередку «Духовне Управління Об’єднання Церкви Божої Матері», яка підпорядковується закордонному центру в Москві (РФ).

 

 

Однак потрапити туди можна тільки за «запрошенням».

 

 

Як бачимо, крім вивіски з написом «Градула» немає жодного позначення про діяльність релігійної організації за вказаною адресою.

 

Виявляється, згідно віровчення І. Береславського, «Градула» є катарською святинею, на якій нібито перебувала чаша «Святого Граалю».

 

 

Ці відомості знайшли своє підтвердження в мережі Інтернет.

 

Також слід зазначити, що символіка т.зв. «чаши Грааля» друкується на запрошеннях і присутня на парканах київського осередку неокульту.

 

Чому така увага приділяється згаданій реліквії? Відповідь є.

 

Справа в тому, що на сьогоднішній день віровчення «Богородичного центру» відійшло не тільки від православ’я, але і взагалі від християнства. Пов’язано це з хворобливими фантазіями хворого на шизофренію «пророка Береславського», який визнає себе нащадком єретичної секти катарів, котрих знищили хрестоносці під час «Альбігойського хрестового походу у 1209-1229 роках. Відтоді сектанти почали власний пошук «Граалю» та організували брудну кампанію проти Римо-католицької церкви.

 

Узагальнюючи вищевказане, слід додати, що адепти культу «Божої Матері» не ототожнюють власну релігійну належність та неправдиво наголошують на своїй канонічності. При цьому сектанти під егідою проведення різного роду презентацій та семінарів навчально-пізнавального характеру здійснюють прозелітичну діяльність із залучення до своїх лав громадян України з невизначеною релігійною орієнтацією.

 

За висновками фахівців, неокульт «Богородичий центр» має ознаки деструктивного культу, а його віровчення завдає шкоди психічному та фізичному здоров’ю громадян, виробляє у них психологічну та розумову неповноцінність, що призводить до фізичних і нервових розладів. Крім того, така діяльність лідерів секти може створити передумови до загострення не стільки релігійної, скільки політичної ситуації на шкоду національній безпеці України.

 

Нікіта Софійський