Бурштинова кислота показала, як і чому самолікування шкодить здоров’ю

Поділитися:

Як копійчана бурштинова кислота допомогла розкрити очі на реальні масштаби індустрії збуту препаратів-фуфломіцинів і дієтичних добавок з недоведеною ефективністю: про форуми анонімних відгуків та інші хитрощі виробників БАДів.

 


 

Ніколи б не подумала, що можу потрапити на такий примітивний маркетинговий «гачок». І це при тому, що я не просто скептично, а з презирством ставлюся до БАДів, гомеопатії та всяких дієтичних добавок. А тепер і сама познайомилася з фуфломіцинами. Причому не просто познайомилася, але й наїлася їх. І смішно, і сумно. Зате моя історія показує, що подібне може статися з ким завгодно.

 

Бурштинова кислота упаковка

 

Як анонімні відгуки керують користувацьким попитом      

 

Про бурштинову кислоту я раніше жодного разу не чула. До недавнього часу я навіть не підозрювала, що цю органічну сполуку С4Н6О4 вважають панацеєю від застуди, вірусів і багатьох недугів… Не знала, поки не виникла одна нагода.

 

Ця нагода не мала жодного відношення до ліків і медицини – просто я купила для своєї доньки книжку. Звичайна книжка для занять англійською мовою, називається «Пригоди Піноккіо» Карло Коллоді. До речі, сама я в дитинстві її не читала, тому мені теж було цікаво. Аж тут дитина мене спитала: а чому ця казка якась сумна і зла? Хм… Дійсно, деякі моменти в сюжеті наводять на думку про те, що автор не дуже добре ставиться до дітей (м’яко кажучи). Вирішила я з’ясувати, що не так із Карло Коллоді, і знайшла докладний розбір книжки на одному сайті, де розміщуються відгуки на різні товари і послуги.

 

Мені сподобалася історія та стиль автора, тому я вирішила поцікавитися, які ще відгуки в цієї дівчини були раніше. Як виявилося, за 7 років вона опублікувала на форумі 645 відгуків на різні теми.Невідомо, як її звати насправді, де вона працює та чим займається, адже на таких сайтах практично всі використовують аватарки замість фото і псевдо (нікнейми).

 

Відгуки на форумі

 

Цитофлавін – препарат на основі бурштинової кислоти

 

Один з відгуків, який привернув мою увагу, був присвячений препарату з назвою Цитофлавін. Я прочитала, і мене «зачепило».

 

Цитофлавін відгук

 

Цього року ми навіть не були на морі, та далі рідного Миколаєва нікуди не виїздили. Чергова відпустка у мене буде тільки у лютому. Про можливість повноцінно відпочити я можу тільки мріяти. Останні три місяці роботи звалилося стільки, що доводилося працювати до глибокої ночі. Я закрутилася так, що нерідко забувала поїсти чи було вже не до цього. Звісно, тривале недосипання і напружений графік роботи виснажили мене дуже відчутно.

 

Упаковка Цитофлавіну в наших аптеках коштує приблизно 550 гривень. По-перше, недешево. По-друге, до препарату є застереження щодо застосування, і він міг мені не підійти. Але у його складі основною діючою речовиною є бурштинова кислота.

 

Звісно, почитала я відгуки про бурштинову кислоту – всі так її хвалять!

 

Що зазвичай робить людина, котра вже почула про «диво-засіб» і хоче дізнатися більше? Правильно, йде в Google. Тому шукаючи в Інтернеті інформацію, ви теж неодмінно натрапите на великі форуми з відгуками – такі як «Отзовик» або IRecommend (він же – «Айрек»).

 

Янтарная кислота отзовик

 

Там доморощені «фармацевти» наводять повні інструкції та розповідають свої історії (маркетинговий прийом сторітеллінг у дії).

 

Янтарная кислота IRecommend

 

І я подумала: навіщо переплачувати за Цитофлавін, якщо можна спробувати приймати бурштинову кислоту? Адже упаковка бурштинової кислоти обійдеться всього у 46 гривень. Власне, за таку ціну я придбала її у найближчій аптеці. Погодьтеся, це виходить більш, ніж у сто разів економніше, ніж Цитофлавін.

 

«Для загального зміцнення організму при перевтомі», – ось на це я і «купилася».

 

Бурштинова кислота Елітфарм інструкція

 

В інструкції до застосування дієтичної добавки рекомендовано порадитися з лікарем.

 

Бурштинова кислота показання

 

Як я повірила відгукам і що із цього вийшло

 

В упаковці 80 таблеток. Розпочинаючи курс, я думала, що цього мені вистачить надовго, але все закінчилося набагато швидше, ніж можна було очікувати.

 

Бурштинова кислота таблетки

 

Я приймала дієтичну добавку згідно з інструкцією – по 2 таблетки тричі на день під час їжі. Мої суб’єктивні відчуття після трьох днів вживання бурштинової кислоти:

 

  • симптоми стенокардії з’явилися в кінці першого дня. Раніше у мене ніколи не було проблем із серцем, аж тут почало дуже неприємно стискати грудну клітину;
  • дискомфорт з боку шлунку – біль був несильним, але стан такий, як після цілого дня без їжі;
  • бадьорість не з’явилася, нові сили – теж;
  • на працездатність це не вплинуло ніяк;
  • апатія нікуди не зникла,
  • настрій анітрохи не покращився;
  • постійний кислувато-солоний присмак на губах та у роті – це не нормально;
  • і, нарешті, безсоння – на третій день стало складно засинати.

 

На цьому я припинила курс, розуміючи, що такими експериментами ризикую загнати себе остаточно.

 

Не панацея, не «енергетик», а всього лише харчова добавка Е363

 

Бурштинова кислота, по суті, це двохосновна карбонова кислота, також відома як харчова добавка Е363. Вона виконує роль регулятора кислотності. Не зайвим буде нагадати і про те, що в організмі людини бурштинова кислота виробляється природним способом як побічний продукт метаболізму (зокрема ферментації інших органічних хімічних сполук – цукрів) у кількості 200 г щодня.

 

І якщо раптом лікар призначає комусь курс бурштинової кислоти, то показання для її застосування обумовлено тільки тим, що людина хворіє, і в організмі виявлено дефіцит цієї кислоти. А призначення лікаря, своєю чергою, можуть ґрунтуватися лише на результатах обстеження стану здоров’я людини та аналізів, які проводяться у лабораторних умовах. Не на форумах відгуків, не у соцмережах, не за «призначеннями» від подруг, сусідок або інших «доброзичливців».

 

Я не фармацевт, не лікар, а юрист за фахом. Мені особисто не відомі випадки, коли в лікарні комусь із моїх рідних, знайомих і колег призначали бурштинову кислоту. Будь-який біохімік вам пояснить, що дефіциту бурштинової кислоти в нашому організмі бути апріорі не може. Ще раз повторюся, до недавнього часу я взагалі про неї не знала та ніколи не чула. Проте навіть якщо лікар призначив такий препарат, то й тут цілком можна замінити таблетки тими продуктами, в яких міститься бурштинова кислота: це кефір, сир, чорний хліб, яблука, виноград, вишні, мед, вино, пиво та пивні дріжджі та ін.

 

У невеликих дозах добавка Е363 міститься у самих різних напоях і продуктах, які ми з вами купуємо в супермаркетах, про що можна дізнатися з написів на етикетках. Якщо не перевищувати дозу, то ця харчова добавка не завдає шкоди, тому вона не заборонена до застосування. Коли ж організм людини є цілком здоровим, коли дефіциту бурштинової кислоти немає, то прийом таких таблеток може призвести до утворення надлишків, які викликають різні неприємні симптоми.

 

Копієчка – до копієчки, та виробникам БАДів – прибуток

 

Кажуть, що за допомогою таблеток бурштинової кислоти можна робити пілінги та маски для обличчя, і вони нібито покращують стан шкіри. Не маю ніякого бажання це перевіряти, коли є професійні засоби для догляду. Та й косметичні лабораторії працюють не для того, щоб люди товкли якісь таблетки, змішували їх із заправкою для салату й потім розмазували дивну кашицю по обличчю.

 

Ще кажуть, що такі «копійчані косметичні засоби», як бурштинова кислота, нібито дозволяють позбутися вугрів і акне. Але все це є звичайною брехнею: при зовнішньому застосуванні бурштинова кислота, як і будь-яка інша кисла субстанція, справляє подразнюючу дію на шкіру. Коли після такої маски виникає почервоніння, це дійсно нагадує ефект, який справляє салонний пілінг. На цьому схожість завершується. Такий само ефект буде від лимону, кислого яблука, полуниці, якщо нанести їх на обличчя. Та після цих масок висипання нікуди не зникнуть.

 

А взагалі бурштинова кислота найчастіше застосовується як добриво для квітів і стимулювання росту сільськогосподарських рослин. В такому вигляді вона продається у магазинах для садівників, де багато інших добрив, інсектицидів та інших речовин. Наприклад, там продається сечовина, і кажуть (в Інтернеті пишуть), що вона омолоджує. З таким само успіхом можна розповідати відсебеньки і радити скупати у садівницьких магазинах ту ж сечовину чи будь-який хімікат, який набере найбільше історій на «Отзовику» чи іншому форумі. А що – дуже заощаджує витрати на рекламу.

 

Замість витрат на рекламу

 

Авторам відгуків платять копійки. Незважаючи на це, між ними існує жорстка конкуренція. Серед авторів там багато тих, хто просто змушений заробляти таким способом через відсутність постійної роботи чи брак грошей.

 

Якщо ви почитаєте відгуки самих популярних авторів, які займають верхні рядки, то теж звернете увагу на їхній стиль і формат написання. Відгуки написані так, наче їх складав не пересічний споживач, а професійний промоутер, SEO-маркетолог або журналіст. Що не відгук – то яскрава емоційна історія з красивими світлинами та красномовними подробицями.

 

Пересічний споживач так писати не стане. Та воно звичайній людині й не потрібно – реєструватися на тих форумах, фотографувати товар (у даному разі аптечний засіб) і в деталях розписувати свої враження, після чого рекомендувати товар іншим. Годі й казати про те, що анонімні автори з форумів відгуків не несуть відповідальності за неправдиву рекламу, що вводить в оману інших споживачів.

 

Чому люди вірять Інтернет-лікарям і «народним фармацевтам»? А тому, що ті обіцяють швидкий результат без особливих зусиль. Викинути гроші на черговий «природний енергетик-антидепресант» або ковтати таблетки для схуднення простіше, чим організувати повноцінне харчування і активний відпочинок з користю.

 

Якою треба бути продажною шкурою, щоб за гроші писати хвалебні оди різним сумнівним препаратам, більшість з яких є звичайними фуфломіцинами? Гаразд, я особисто постраждала на 46 гривень, придбавши заради цікавості дієтичну добавку з недоведеною ефективністю. А коли це більш «розкручений» препарат, який коштує в десятки разів більше? А якщо ці відгуки читатиме людина, котра змушена заощаджувати на всьому, аби викроїти гроші на той самий Цитофлавін чи іншу дурню?..

 

Самолікування дійсно шкодить здоров’ю

 

Якщо у вас перевтома та упадок сил, то тут ніяка бурштинова кислота, як і жоден інший препарат не замінить того, чого насправді потребує організм – відпочинку. Так само, коли у вас неправильний раціон харчування і бракує фізичної активності, то від цього з’явиться зайва вага та інші проблеми, від яких погіршується самопочуття.

 

Отже, на власному досвіді я мала змогу переконатися, що коли приймати бурштинову кислоту як енергетик, сподіваючись таким способом підвищити працездатність, настрій або щось іще, то нічого хорошого із цього не вийде. ШКТ точно за це не подякує та почне «бунтувати» першим.

 

І борони вас Боже вживати бурштинову кислоту на голодний шлунок, як це радять Інтернет-дієтологи, що роздають не просто шкідливі, а вбивчі методики «схуднення для лінивих».

 

Що стосується Цитофлавіну та його аналогів (наприклад, таких, як Інозин), то це такий само фуфломіцин. До його складу, крім бурштинової кислоти, входять вітаміни РР і В2. І все. Але з опису в інструкції стає зрозуміло, що цей «унікальний комплекс» можна призначати за принципом універсального довідника «стеля»: при неврастеніях, енцефалопатії, інсультах, перевтомі, дратівливості тощо.

 

Цитофлавін є препаратом з недоведеною ефективністю. Його не рекомендує ВООЗ, оскільки показання до застосування Цитофлавіну ґрунтуються лише на описових роботах, а повноцінні дослідження взагалі не проводилися.

 

Бережіть своє здоров’я та ніколи не займайтеся самолікуванням.