Всі закладчики – торговці смертю закінчують однаково

Поділитися:

Серед осіб, затриманих за ст. 307 Кримінального кодексу України, значну частину становлять закладчики – розповсюджувачі наркотиків, які приховано залишають їх у різних місцях.

 


 

Основна маса засуджених за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, потрапляють у місця позбавлення волі через їх недостаню правову обізнаність зі статей Кримінального кодексу України. Вже на стадії затримання правоохоронці щоразу дізнаються, що молоді люди (а серед них чимало вихідців із цілком благополучних сімей) не знали того, що за поширення таких речей, як «суміші для куріння», спайси, «шишки», солі та решти шляхом залишення закладок – так званих «скарбів» передбачено сувору кримінальну відповідальність. Причому без варіантів і призначення умовних термінів. Мінімальний термін покарання становить чотири роки, а максимальний – до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

На жаль, серед затриманих – переважно старшокласники та молодь студентського і призовного віку. Тобто коли сьогоднішні 18-річні юнаки та дівчата після відбуття покарання вийдуть на волю, їм буде вже 30 років. Їхні однокурсники та друзі до того часу вже здобудуть освіту, побудують кар’єру та в них будуть сім’ї. А колишні закладчики не матимуть за плечима нічого, крім років, проведених у колонії.

 

 

В силу свого віку зараз вони не замислюються над тим, що їх використовують як витратний матеріал. А самі організатори злочинного бізнесу за допомогою різних засобів конспірації забезпечують собі недосяжність і отримують надприбутки.

 

 

Небезпечні «графіті»

 

Якщо раніше наркотики продавали на квартирах або «з рук», то з розвитком технічного прогресу все перекочувало в режим онлайн. Інтернет надає наркодилерам широкі можливості не тільки для торгівлі забороненими до обігу предметами й речовинами, але і для того, щоб залишатися в «тіні», посилаючи на виконання самої брудної роботи рядових виконавців.

 

Вже не перший рік в усіх наших містах ми часто бачимо незрозумілі, на перший погляд, написи на кшталт «шиш», «синя альфа», «клади» і т.п. Ці написи являють собою ніщо інше, як рекламу наркотичних речовин і супроводжуються адресами підпільних Інтернет-магазинів або Телеграм-каналів, які починаються зі значка «равлика» – @… (на фото нижче заштриховано).

 

Закладчики торговці смертю

 

Поряд із цими написами або окремо – на стінах, парканах і навіть на дорожніх знаках можна побачити інші намальовані символи, нанесені маркерами чорного кольору, що нагадують каракулі. Це не просто графіті – таким способом різні угрупування закладчиків, які постійно конкурують між собою, «мітять» територію району, де вони «працюють». Осіб, які наносять ці написи, на сленгу наркоторговців називають «трафаретчиками».

 

Їхні улюблені місця – малолюдні двори, парадні, гаражі, клумби.

 

Де закладчики залишають наркотики

 

Особливо винахідливі закладчики постійно підшукують нові місця.

 

Улюблені місця закладчиків

 

Під час розфасовки «товару» вони використовують невеличкі магніти, за допомогою яких пакунок прикріплюється до металевих конструкцій. Наприклад, до дверей парадного будь-якого будинку. Або до якоїсь металевої будки – як ця вентиляційна споруда.

 

Вентиляційний вихід у дворі

 

А ті закладчики, що претендують на оригінальність, маскуються під захисників тварин, і під виглядом підгодовування безпритульних собачок роблять свою чорну справу.

 

Закладчики маскуються під захисників тварин

 

Кожен може своїми силами долучитися до протидії поширенню наркотиків

 

До речі, кожен з вас може зробити добру справу і допомогти прибрати ці художества. У багатьох удома стоять без діла залишки фарби, що колись купували для ремонту чи для інших потреб. Все одно рано чи пізно доведеться викидати. Тому не полінуйтеся – візьміть якийсь старий пензлик, фарбу, і прогуляйтеся хоча б навколо свого будинку, зафарбуйте рекламу наркодилерів. Кожен видалений напис із рекламою наркотиків убезпечує, щонайменше, одна дитину (насправді більше) від спокуси попробувати наркотики або стати закладчиком.

 

Якщо ви побачили закладчика або «трафаретчика» за роботою – ні, не треба його затримувати, тим більше, бити. Не треба вдаватися до самоправства, як це роблять псевдоактивісти.

 

І, не дай Боже, вам брати до рук і самостійно вилучати знайдені «скарби» – це автоматично утворює закінчений склад злочину. За незаконне придбання, зберігання чи перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів передбачено від чотирьох до восьми років позбавлення волі (ч. 1 ст. 307 КК України).

 

Побачили закладчика – просто допоможіть йому потрапити за ґрати. Сфотографуйте його або зніміть на відео, щоб його можна було ідентифікувати. І викликайте поліцію. Не бійтеся його, він боїться вас більше та не буде нападати.

 

Вакансії кур’єра з високою зарплатою

 

Рядові закладчики займають найнижчу ланку у злочинних синдикатах. Їх затримують щодня, тому доводиться постійно підбирати нових. Зазвичай «працівників» підшукують на тих саме сайтах або Телеграм-каналах, де продають наркотики. Але трапляється й таке, що пошук виконавців здійснюється шляхом відкритого розміщення оголошень про прийом на роботу.

 

Зазвичай охочим пропонують працевлаштування кур’єром із гнучким графіком роботи, високою заробітною платою, зазначаючи про те, що вік, рівень освіти й досвід роботи не мають значення. При цьому назву організації не вказують, що вже має наводити на певні підозри стосовно таких вакансій. За цією ознакою можна одразу відрізнити сумнівні оголошення. Адже у легальних кур’єрських службах і торговельних мережах, які надають послуги доставки товарів ніхто не приховує, як називається  компанія – навпаки, її всіляко рекламують.

 

Висока плинність «кадрів» у цій сфері пояснюється тим, що «кар’єра» рядового закладчика триває зовсім недовго.

 

Нерідко в багатьох вона завершується в перший день, коли новоспеченого «скарбмена» затримують на місці працівники поліції. В середньому термін «роботи» закладчиків становить до двох місяців. Потім настає закономірний фінал: затримання – суд – колонія.

 

 

І в дуже рідких випадках, які можна вважати винятковими, закладчикам вдається «пропрацювати» до півроку. Втім, ця їхня вдача є тимчасовим явищем. Зрештою, всі вони відправляються у місця несвободи.

 

 

Замість обіцяної високої зарплати – тюремні ґрати

 

Хто вони, закладчики, та чому стали на цей шлях? Насправді шляхів тут два, точніше, є дві категорії закладчиків. Перші самі були клієнтами наркодилерів та купували у них наркотичні засоби для особистого вживання. Згодом, коли у них закономірно закінчувалися гроші та виникли проблеми з оплатою, їм стали пропонувати «підзаробити» на виконанні певних завдань з перевезення, фасування й подальшого розповсюдження заборонених речовин.

 

Другу категорію становлять особи, що не вживають наркотиків. Вони шукали для себе можливість заробити, причому швидко та побільше. Зазвичай це молоді люди, що багато часу проводять в Інтернеті, спілкуючись у соцмережах. Там їх і знаходять потенційні злочинці. Поступово втираючись у довіру, вони починають розповідати про великі заробітки.

 

Їх також називають пошуковиками. За допомогою листування в соціальних мережах і в Телеграмі пошуковики підбирають виконавців на ролі  кур’єрів, водіїв, графітчиків і навіть для ввирішення різних силових питань – скажімо, для покарання закладчиків, які вирішили вкрасти товар.

 

Будьте особливо уважними до своїх дітей підліткового та юнацького віку. Наркоторговці навмисно вербують до своїх лав підлітків і молодь, обіцяючи їм, що у разі затримання вони не понесуть відповідальності, оскільки є неповнолітніми. Так само, «роботодавці» запевняють, що товари (речовини), котрі треба розповсюджувати, є легальними та їх обіг не заборонений. Це свідома брехня, що призначена для залучення дешевої робочої сили.

 

Молоді люди, що наразі не мають достатнього життєвого досвіду, можуть потрапити в цю пастку під впливом знайомих або через бажання легко заробити перші гроші. Скажімо, на розваги та на різні омріяні покупки – нові гаджети, одяг тощо.

 

Якщо раптом у вашого сина чи доньки з’являються гроші чи нові речі, або якщо ваша дитина начебто знайшла підробіток, саме час провести з нею довірчу розмову. Покажіть йому (їй) цю статтю.

 

І покажіть їм відео про те, чим завершується спроба збагатитися за рахунок продажу заборонених до обігу речовин.

 

 

Якщо ми звернемося до Єдиного державного реєстру судових рішень, то матимемо змогу переконатися, що за злочини, пов’язані з наркотиками, наші суди призначають реальні терміни ув’язнення. Практично в усіх випадках, коли особу затримано під час або після скоєння злочину, та ще і з наркотиками при собі, то все завершується безальтернативно: СІЗО – суд – колонія.

 

Могила наркобарона

 

Якось цього літа, як тільки зняли жорсткі карантинні обмеження, ми нарешті вибралися на цвинтар, аби прибрати на могилках родичів і пофарбувати огорожі. Там нам буквально кинувся в очі чийсь новий пам’ятник, який виділявся нарочитою розкішшю, та на фоні інших могил виглядав навіть гротескно. Висока споруда більше нагадувала якусь химерну альтанку, прикрашену вензелями й позолотою. Весь клаптик землі вкривали цільні мармурові плити, а замість огорожі було встановлено масивні перила – все було виготовлено з найкращого мармуру. Про те, що це все ж таки пам’ятник, а не царський трон, нагадував лише портрет померлого з його іменем і датами народження та смерті.

 

– О, так ось він тепер де – наркобарон, – сказав мій чоловік (працівник поліції), і пояснив, що тут покоїться відомий керівник злочинного угрупування, котре довго завдавало клопоту оперативникам.

 

А після смерті наркобарона (до речі, помер він не насильницькою, а своєю смертю) його організація стрімко «посипалася». Виконавці перекочували в інші райони.

 

Тепер усе, що після нього залишилося – дорогий химерний пам’ятник, який ставили явно з розмахом і великим пафосом, наче під ним лежить не очільник злочинного угрупування, який налагодив торгівлю смертю оптом і у роздріб, а якась знатна особа королівських кровей чи дуже відомий діяч.

 

Чим він заслужив такі почесті, невже зробив він за життя щось добре? Скільком людям він встиг скалічити долі, скільки чужих життів погубив, відправивши у могилу вперед себе?..

 

Не знаю, від чого він помер і чи вживав наркотики сам – судячи з дат на пам’ятнику, наркобарону навіть не було 60 років. Хоча, навряд чи це тепер має значення. Ані цей мертвий наркобарон, ані ті живі торговці смертельним зіллям, які продовжують його справу, сподіваючись на цьому заробити великі прибутки – ніхто з них не забере із собою на той світ нічого.