Тероризм ближче, ніж може здаватися

Поділитися:

Стрілянина в Києві та спроба теракту на мосту Метро: коли рух транспорту паралізовано й місто стоїть у заторах, то за таких умов зростає небезпека скоєння терористичних актів та інших тяжких злочинів.

 

Щодня, прямуючи своїми звичними маршрутами, ми практично не замислюємося про те, які ідеї та задуми можуть виношувати особи, що перебувають поряд. Тому нам складно уявити, що наступної миті якийсь перехожий чи водій у авто, що рухається за нами, може раптово дістати зброю та почати стрілянину, погрожуючи підірвати себе і всіх навколо.

 

Саме так сьогодні сталося у Києві. Близько 16-ї години стало відомо про те, що деякі станції метро закрито через загрозу вибуху. До поліції стали надходити звернення громадян, які повідомляли про озброєного чоловіка, що перебуває на мосту Метро. Він зробив кілька пострілів у повітря та оголосив про намір підірвати міст.

 

Фото: Відділ комунікації поліції Києва, з офіційного сайту МВС України

 

Після цього правоохоронцями було введено спеціальний оперативний план, і до місця події прибули наряди патрульної поліції, водної поліції, кінологи зі службовими собаками, спеціальні підрозділи, фахівці вибухотехнічної служби, а також керівництво Головного і територіального управління поліції, представники Національної гвардії та співробітники СБ України. Також було задіяно гелікоптер.

 

Для огляду місця використовували поліцейський квадрокоптер, але зловмисник збив його пострілом з помпової рушниці, котру мав при собі. У різних джерелах також стала з’являтися інформація про те, що озброєний чоловік, вірогідно, перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння та взагалі поводиться, як особа, що має психічний розлад. Втім, ці питання буде з’ясовано після проведення відповідних експертиз.

 

Однак наразі очевидно, що навіть у такому стані зловмисник не втратив навичок стрільби, а тому становив особливу небезпеку для оточуючих, оскільки на той момент ще не було відомо, чи дійсно він має при собі вибухівку та засоби для приведення в дію вибухових пристроїв, які він погрожував застосувати.

 

Яке покарання може очікувати зловмисника

 

За фактом даного діяння слідчими поліції це діяння було кваліфіковано як підготовку до скоєння терористичного акту (ст.ст. 14, 258 Кримінального кодексу України).

 

Терористичний акт, згідно даної норми КК України, полягає у застосуванні зброї, вчиненні вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, або з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста), а також погроза вчинення зазначених дій з тією самою метою.

 

Такий злочин тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої (ч. 1 ст. 258 КК України).

 

Сьогоднішня спецоперація правоохоронців тривала більше чотирьох годин.

 

Парадокс: реакція на загрозу скоєння теракту з боку окремих осіб

 

У багатьох ЗМІ, що висвітлювали перебіг подій, постійно з’являлися новини, і тут варто окремо зупинитися на тій обставині, на яку практично ніхто більше не звернув увагу.

 

Так, наприклад, одним із телеканалів велася пряма трансляція з місця проведення спецоперації. Повне відео розміщено на загальнодоступногому безкоштовному відеохостингу YouTube, де під час трансляції глядачі залишили свої коментарі.

 

Нам достеменно невідомо, чи є серед працівників даного телеканалу особа, на яку покладено обов’язки модерувати канал і коментарі до відео, але всі коментарі доступні й зараз.

 

Серед відгуків (коментарів), які залишили різні особи, є такі, що містять, по-перше, прямі заклики до скоєння терористичного акту шляхом вибуху, а також до вбивства працівників правоохоронних органів.

 

 

 

По-друге, в деяких коментарях містяться схвальні оцінки щодо дій зловмисника, які, на думку даних наразі невстановлених осіб, є прикладом для наслідування іншими.

 

 

По-третє, в цих коментарях містилися заклики до насильницької зміни меж території України, і окремі користувачі називали її частиною території іншої держави.

 

І це – лише один з прикладів. Інші медіа та ЗМІ, що також публікували новини, так само залишають своїм читачам можливість коментувати. Безперечно, ми не закликаємо взагалі закрити таку можливість і позбавити людей висловлювати свої погляди на події, якщо їхні висловлювання не суперечать законові.

 

Але чи всі модератори й редактори відслідковують вміст відгуків? Чи усвідомлюють вони свою відповідальність за можливе повторення аналогічних злочинних дій іншими особами, що може статися найближчим часом і де завгодно?

 

Питання не лише в тому, що окремі особи вважають Інтернет-простір територією абсолютної анонімності й безкарності. Ні, їхні особи цілком можна встановити, і для цього сьогодні є всі можливості.

 

Є злочин – є кара

 

Стаття 2582 КК України встановлює кримінальну відповідальність за публічні заклики до вчинення терористичного акту.

 

Нагадаємо: ми вже неодноразово звертали увагу законотворця і правоохоронних органів на необхідність реагування на такі факти, як схвалення, героїзація та популяризація певних конкретних злочинів.

 

Злочин умовно «живе» та поширює свою небезпечність у суспільстві і вже довгий час після його завершення та скоєння, допоки існують вияви героїзації та виправдання злочинних діянь з боку окремих осіб, його схвалення як належної та «правильної» поведінки.

 

Тому покарання має наставати не тільки стосовно прямих фігурантів злочину, але і щодо тих, хто цей злочин вихваляє та «відбілює», виправдовує. І все ж є сподівання, що слідчі дадуть правову оцінку діям інших осіб, які висловлювали заклики до скоєння вибуху та масового вбивства людей.

 

Вимоги озброєного чоловіка: «хотів лише поговорити зі своєю дівчиною»

 

Тим часом, поки тривала спецоперація, стала відома особа чоловіка, що влаштував стрілянину – ним виявився 42-річний Олексій Белько. Як ідеться з офіційної інформації, оприлюдненої МВС України, після встановлення особи було отримано контактні дані Олексія Белька:

 

«…З ним одразу зв’язалися психологи та командир спецпідроздлу. Він хотів поговорити зі своєю дівчиною. Оскільки, більше ніяких вимог не було – вирішили його затримувати. З самого початку він мав карабін, але він його викинув. При затримані заборонених речовин при ньому не було. Візуально він був під дією якихось речовин, але більш детально можна буде сказати лише після експертизи».

 

Про його мотиви та наміри також можна буде більш докладно говорити після того, як буде проведено повне і всебічне розслідування справи.

 

Отже, вимогою Олексія Белька було «поговорити зі своєю дівчиною». Якщо це дійсно так, то, як бачимо, з цієї нагоди сьогодні до мосту Метро було стягнуто численні сили поліції та спецпідрозділів, роботу міського транспорту в кількох напрямах і районах, а також дорожній рух було паралізовано на кілька годин.

 

За таких умов, коли місто стоїть у заторах, скоїти терористичний акт легше за все. І небезпека в тому, що подібні випадки, як це було з Олексієм Бельком, можуть використовуватися злочинними угрупованням для відвернення уваги правоохоронців і створення умов для скоєння терористичних актів у інших місцях, а так само – для захоплення будівель органів влади тощо.

 

Реалії життя, зокрема в Києві, вже не раз доводили, що й інші тяжкі й особливо тяжкі злочини вчиняються навіть не з таких дріб’язкових причин. Нерідко мотивами їх скоєння стають взагалі парадоксальні речі – наприклад, бажання окремих неадекватних осіб вбивати людей з особливою жорстокістю заради бродячих собак.

 

Попередження проявів тероризму – завдання правоохоронних органів

 

Тероризм являє собою типову «зброю» малих груп. А щодо спроб скоєння терористичного акту окремою особою, як у випадку з Олексієм Бельком, то припинення таких діянь потребує таких само сил і професіоналізму, як і у випадках з групою осіб.

 

Іншими словами, це нічим не легше, ніж затримувати групу. Знешкодження й затримання навіть однієї особи, котра має при собі зброю та впевнено володіє нею, якщо вона свідомо й цілеспрямовано розпочала задумане, потребує вжиття ретельно виважених і злагоджених дій правоохоронців для уникнення жертв як серед силовиків, так і серед випадкових громадян.

 

Коли злочинець опиняється в оточенні, він почувається, наче загнаний звір, а тому здатний на будь-які небезпечні вчинки. Злочинець, який розуміє, що в нього не залишається вибору, може вбити себе та кожного, хто опиниться поряд. Тим більше, якщо він може мати при собі вибухонебезпечні речовини, пристрої чи зброю.

 

Тому навіть не хочеться думати про те, що могло б статися, якби Олексій Белько дійсно привів у дію вибухівку, як він погрожував від самого початку, або застосував зброю до інших людей.

 

Після кількох годин переговорів, поки до місця прибували стягувалися інші сили правоохоронців, бійцям спецпідрозділу «КОРД» вдалося затримати й нейтралізувати зловмисника.

 

На щастя, обійшлося без жертв і жоден з працівників поліції та інших спецпідрозділів не постраждав. За попередньою інформацією, після огляду транспортного засобу зловмисника працівниками вибухотехнічної служби вибухових речовин там виявлено не було.

 

Фото: відділ комунікації поліції Києва, з офіційного сайту МВС України

 

Для правоохоронців це стало черговим випробуванням на професіоналізм, і вони його гідно пройшли.

 

А громадян – особливо очевидців того, що відбувалося у столиці сьогодні, ця подія змусила замислитися над тим, що загроза тероризму ближче, ніж це може здаватися.

 

Ми не поділяємо позицію деяких ЗМІ, котрі поквапилися одразу прямо називати Олексія Белька терористом. Тому закликаємо вас пригадати правила журналістської етики, а головне – у своїх характеристиках дотримуватися вимог закону. Адже згідно норм Конституції та інших правових актів жодна особа не може вважатися злочинцем, допоки її провину не буде встановлено за рішенням суду.

 

Ми не виключаємо, що Олексій Белько, вірогідно, може страждати на психічний розлад, а тому питання про те, чи усвідомлював він значення своїх дій і чи міг керувати ними, може бути вирішено тільки за результатами проведення психіатричної експертизи та огляду фахівцем-наркологом. У разі, якщо він виявиться неосудним, на нього може очікувати лише застосування примусових заходів медичного характеру з утриманням у спеціалізованому закладі.

 

Сьогоднішній день приніс інші сумні події, що сталися в регіонах і забрали життя кількох людей. Ці злочини також були пов’язані із застосуванням вогнепальної зброї. Так, у м. Миколаєві було скоєно потрійне вбивство на АЗС (підозрюваний затриманий і в нього вилучено зброю), а у м. Запоріжжі трьома пострілами з вогнепальної зброї було вбито чиновника.

 

Читайте також:

Є злочин – є кара

Ползучая чума: о проблеме легализации терроризма