Ірина Верещук на «Аллатра ТБ». Окультизм – у політику?

Поділитися:

Народний депутат від партії «Слуга народу» Ірина Верещук взяла участь в обговоренні доволі дивних, як для політика, питань на «телеканалі» без реєстрації та без ліцензії – «АллатРа ТБ».

 


 

Владні амбіції

 

Пошук спонсорів і покровителів у владі – це те, без чого практично неможливе існування громадських формувань і псевдорелігійних організацій, що мають великі амбіції. Причому амбіції мають вони всі, незалежно від того, яку ідеологію пропагують або яким ідолам вклоняються.

 

Якщо зі спонсорами питання вирішується відносно легко, то покровителів іноді доводиться шукати доволі довго, методом спроб і помилок.

 

Члени МГР «АллатРа» не мають настільки впливових покровителів, аби почуватися цілком впевнено у наш мінливий час. Попередні пошуки «надійного крила» у владі, що сховало б їх від різних несподіванок, не дали бажаного результату.

 

Спочатку було зроблено ставку на постать президента держави-агресора Володимира Путіна, під якого було видано книгу «Перехрестя. Споконвічний Шамбали», з ідеями про створення «єдиної слов’янської держави». У даному творі Путін фігурує як головний герой на ім’я Номо.

 

Потім щось пішло не так, і довелося шукати наступного. Наступним став один з кандидатів на пост Президента США Роббі Веллс, який запам’ятався божевільними заявами про скасування кордонів між державами та іншими утопічними ідеями.

 

В Україні свого часу були спроби підтягнути «Батьківщину», представників якої запрошували на різні заходи, а тепер – і політиків від парламентської монобільшості.

 

Медіавсеядність, або…?

 

Сьогодні ми розберемо інтерв’ю, на яке до так званої «студії» (до приміщення у приватному будинку, що слугує і студією, і місцем для зібрань) була запрошена народний депутат Ірина Верещук.

 

Ірина Верещук на АллатРа ТБ

 

Що стосується так званого «АллатРа ТБ», то варто нагадати, що такого телеканалу в Україні не існує, а є лише однойменний канал на загальнодоступному безкоштовному відеохостингу YouTube. Навіть «Відродження ТБ» зареєстроване у Держкомтелерадіо та має (поки що) ліцензію. А в «АллатРа ТБ» і цього немає.

 

Відео було опубліковано 26 травня 2020 р. Втім, називати цю розмову – інтерв’ю було б не зовсім точно. За форматом спілкування проходить у формі компліментарної бесіди з ведучою Анною Дубровською, котра є активним членом МГР «АллатРа». Під час бесіди обговорюються загальні теми добра, любові та злагоди, а також проект «Благотворче суспільство», що було започатковано МГР «АллатРа».

 

У діалозі Дубровської з Верещук немає жодного конкретного чи, тим більше, незручного запитання.

 

Розбираємо бесіду

 

Давайте докладно розберемо цю бесіду.

 

 

Ірина Верещук декілька разів повторила, що вона не хоче «розділяти й володарювати», і що все, включаючи політику, має будуватися на засадах любові, доброти і т.д.

 

Водночас, обидві співрозмовниці (Верещук і Дубровська) суперечать самі собі. Так, вони наголошують на тому, що суспільство має бути благотворчим, а не споживчим. І далі одразу самі ж розділяють людей за ознакою «споживачів» і «благотворців».

 

Особливо цинічно виглядає теза про те, що кожна людина повинна більш ощадливо ставитися до споживання – на тлі того, в яку суму обходиться утримання самої «студії», будинків і автомобілів, якими володіє верхівка та працівники Координаційного центру МГР «АллатРа».

 

Крім того, не слід забувати про новий офіс «АллатРа» для проекту зі створення «штучної свідомості» під назвою «ХР-NRG». Якщо ви – за ощадливість, то навіщо було зводити такий величезний палац, який обійшовся у суму не менше кількох десятків мільйонів гривень?

 

 

Але повертаємося до розмови у «студії». На початку бесіди дізнаємося, що вперше члени руху познайомилися з Іриною Верещук дещо раніше – на «Параді націй» у 2019 р., коли спілкувалися з нею у межах їхнього псевдорелігійного проекту «Єдине зерно».

 

Три вищі освіти плюс астрологія

 

Зі змісту бесіди стає зрозуміло, що народний депутат Ірина Верещук вірить в астрологію: «Я – вогонь за знаком Зодіаку…». І це каже політик, яка є Головою підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

Ірина Верещук, маючи три вищі освіти, не знає, що астрологія – це антинаукове езотеричне вчення.

 

Чи є припустимою така поведінка і публічна позиція у розвинених країнах? Уявімо, що у ФРН якийсь умовний депутат Бундестагу наважиться дати інтерв’ю для YouTube-каналу і там скаже, наприклад: «я – повітря за знаком Зодіаку, тому давайте запровадимо податок на повітря». Як ви гадаєте, що з ним буде і як на нього дивитимуться колеги?

 

А в Україні, виходить, вважається нормальним підносити антинаукову астрологію на рівень публічної позиції представника законодавчої гілки влади. І, виявляється, не тільки астрологію, а ще й відвертий окультизм, про що буде сказано далі.

 

На фоні – ненав’язлива реклама інших культових книг – Сенсей, частини І, ІІ, ІІІ.

 

Сенсей Споконвічний Шамбали

 

Навіщо громадській організації окультні духовні практики?

 

Розмірковуючи на теми «за все хороше і проти всього поганого», дослівно Ірина Верещук зазначила про таке:

 

«…людина, яка може медитувати, яка може займатися різними практиками – звичайно, це дуже допомагає».

 

Мушу розчарувати пані Ірину. Медитації та духовні практики наразі не допомогли нікому, крім їх творців, які заробляють на популяризації відповідних курсів, на продажі відповідної езотеричної літератури і на проведенні платних тренінгів і семінарів.

 

Тут варто конкретизувати, які саме духовні практики проводять у МГР «АллатРа». І знову невеличке уточнення: МГР «АллатРа» зареєстрована як громадська, а не релігійна організація.

 

Водночас, в організації значне місце відведено навчанням «працювати з енергіями», виходити в астрал і виконувати інші дії за допомогою «сили думки», котра наділяється матеріальними властивостями всупереч позиції академічної науки.

 

Духовні практики від МГР «АллатРа»:

 

  • медитація на концентрацію уваги;
  • духовна практика «пізнай себе»;
  • духовна практика «Квітка лотосу»: любов і вдячність, зосередження на позитивному;
  • медитація «Глечик» (в оригіналі, рос. – «Кувшин») на «очищення думок від негативного»;
  • медитація «Ка», котра нібито «корисна для здоров’я»;
  • комплекс древніх технік;
  • техніка контролю навколишнього простору, що заявлена як «спеціалізована техніка»;
  • техніка на переміщення центру ваги, котра нібито сприяє «збільшенню швидкості руху».

 

Зібрання зазначених духовних практик репрезентовано в окремому виданні «Духовные практики и медитации» (Новых А. Духовные практики и медитации. – К.: Лотос, 2009. – 96 с.).

 

Духовні практики АллатРа

 

Цей перелік не є вичерпним, адже в організації практикуються інші групові сеанси.

 

Цікаво, чи обізнана Ірина Верещук стосовно того, чим займаються «птахи небесні» та що означає такий рівень посвячення, як «геліар»?

 

До речі, нещодавно одна така «пташка» народила дитину від «гуру». Мабуть, це дуже духовно, просто ми – «споживче суспільство», не розуміємо цих «високих стосунків».

 

«Ментальні тіла» і нав’язливі «бумеранги»

 

Далі Ірина Верещук розповідає про свій шлях самопізнання й самовдосконалення. Цитую дослівно:

 

«…приходить через пізнання себе: коли ти володієш собою, володієш думками, володієш емоціями, ти в гармонії, твоє ментальне,  фізичне, емоційне тіло в гармонії між собою, ти можеш собі дозволити діалог».

 

Останнім часом дедалі частіше, слухаючи висловлювання деяких публічних осіб, виникають підозри про те, що ми з ними, мабуть, навчалися у різних школах. І ці школи були розташовані у паралельних світах.

 

З курсу анатомії, що є складовою навчальних програм загальної середньої освіти ми всі знаємо, що існує лише фізичне тіло людини. Більше того – ми всі вивчали на уроках біології побудову нервової системи, головного мозку і внутрішніх органів, а ще фізіологію людини.

 

Академічна наука заперечує існування таких речей, як чакри, а тим більше – ментальні та емоційні тіла. Тут не може бути жодних компромісів. Все, що суперечить академічній науці, являє собою ніщо інше, як мракобісся і шлях у середньовіччя.

 

І ще кілька разів Ірина Верещук зверталася до улюбленої тези всіх шизотериків – про міфічні «бумеранги»:

 

«…якщо я сію негатив – він мені повертається бумерангом, тільки в квадраті».

 

Цікаво, як виглядає бумеранг у квадраті?..

 

Потім, коли розмова зайшла про відповідальність політиків перед народом за прийняття рішень, Ірина Верещук сказала таке: «воно повернеться бумерангом». Ось, виявляється, як усе просто: обманув – прилетить «бумеранг». Вкрав, протягнув шкідницький законопроект – страшніше «бумерангу» кари немає.

 

Всім – любові та здоров’я

 

На завершення бесіди ведуча традиційно пропонує висловити побажання до глядачів «Аллатра ТБ». Ірина Верещук бажає всім любові та міцного здоров’я. Дуже дякуємо. Навзаєм.

 

Після цього ведуча вручає гості подарунок – культову книгу «АллатРа» і захоплено пояснює, що у книзі зібрано «історичні факти, знаки й артефакти з усього світу».

 

Ірина Верещук відкриває книгу та починає зачитувати: «Душа – це немов чисте джерело. Коли ти відчуваєш душу, підтримуєш із нею постійний чуттєвий контакт…».

 

Ірина Верещук читає АллатРа

 

І на останок вона коментує прочитане словами: «…і я завжди живу з таким переконанням – головне, робити добрі справи, а Господь допоможе».

 

Все, на цьому відео завершується.

 

Про що йдеться у книзі «АллатРа»

 

Якщо ви теж читали книгу «АллатРа» (передусім, можете похвалити себе за витримку, бо читати таке нормальній людині складно), то знаєте, що це видання являє собою свого роду «Біблію» для членів МГР «АллатРа».

 

Весь її зміст складається з туманно-філософських діалогів між вигаданими персонажами – Анастасією Нових (псевдонім колективу авторів) і Рігденом Джапо (він же – «владика Шамбали», Сенсей і Агапіт Печерський, у миру – Ігоряша). Епізоди, сцени та діалоги побудовано таким чином, що кожна подія чи думка, котру подає читачеві автор, інтерпретується з позицій окультизму.

 

Книга «АллатРа» становить збірку проповідей, у яких основою темою є висвітлення питань релігії, духовності, а також поширення окультних віровчень. Для того, щоб перевести оповідання з однієї теми на іншу, автор застосовує у діалогах звернення, що виходять від персонажів оповідання, і на поставлені ними запитання головний герой Рігден Джапо надає розгорнуті й часом надмірно деталізовані відповіді з позицій релігії та окультизму. А всім подіям і явищам навколишньої дійсності приписується надприродне походження і вплив потойбічних сил.

 

Окультизм, який пропагується у книзі «АллатРа» та інших творах Анастасії Нових претендує на роль самостійної псевдорелігійної ідеології. Вона являє собою синкретичне окультне віровчення на основі окремих ідей, запозичених з доктрини християнства, буддизму, юдаїзму, ісламу, а також новітніх культів Сходу.

 

Ось таку книгу отримала у подарунок народний депутат України Ірина Верещук.

 

Про соціальну відповідальність перед людьми

 

Наші законотворці не завжди замислюються над тим, що вони є публічними особами, за якими стоять люди – як ті, хто привели їх до влади, так і опоненти. І доводиться постійно балансувати, щоб не розчаровувати перших і не давати нагоди для зловтішань другим.

 

Однак слід розуміти головне – кожна публічна особа, кожен політик впливають на людей, які їх підтримують. Тому не варто використовувати цей вплив для поширення антинаукових і, прямо кажучи, мракобісних ідей.

 

Популяризація астрології, духовних практик з медитаціями та інших первіснообщинних забобонів може вважатися прийнятним і звичним, хіба, в диких племенах, якими керують шамани та жреці культу Вуду. Але не у сучасній країні, що взяла курс на європейську інтеграцію.