ДБР розпочало слідство у справі про катування в поліції Миколаєва

Поділитися:

Територіальним відділенням ДБР у м. Миколаєві внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень співробітниками Центрального відділу поліції ГУНП у Миколаївській області НП України.

 

 

Так, 26 вересня 2019 р. поліцейські затримали миколаївця Олексія Перро після звичайної штовханини, в якій ніхто не постраждав. Він не чинив опору, не перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, але поліцейські застосували до нього силу та доправили до Центрального відділу поліції. Дорогою затриманого били та мало не задушили.

 

“Вбити, тушити недопалки, обісцяти”, – поліцейські повинні понести відповідальність за свої дії

 

У приміщенні відділу поліції Олексія Перро жорстоко побили. При цьому поліцейські висловлювали погрози (дослівно) вбити, тушити недопалки та обісцяти затриманого.

 

За фактом заподіяння йому працівниками поліції тілесних ушкоджень Олексій Перро подав заяву до Територіального управління ДБР, розташованого у м. Миколаєві.

 

Однак добитися відкриття кримінального провадження йому вдалося не одразу. Коли минув майже місяць від дня подання заяви, а нічого зроблено не було, Олексій Перро звернувся до суду.

 

Заводський районний суд м. Миколаєва своєю ухвалою зобов’язав уповноважених осіб Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви Перро Олексія Юрійовича про вчинення кримінального правопорушення працівниками Центрального відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області від 26.09.19 р.

 

27 жовтня 2019 р. миколаївці провели мирне зібрання, на якому виступили проти поліцейського свавілля. Люди прийшли висловити свою підтримку Олексію Перро, якого незаконно затримали й катували співробітники Центрального відділу поліції ГУНП у Миколаївській області НП України.

 

Олексій Перро записав відеозвернення, у якому висловив глибоку вдячність усім, хто підтримував його. Тому далі передаємо слово йому:

 

 

– Друзі! Усі, хто мене підтримує у справі, пов’язаній із діями співробітників Центрального райвідділу поліції, які перевищили свої службові повноваження 26 вересня 2019 р. біля кафе “Гратен” стосовно мене – маю гарну новину. Я сьогодні знаходжуся біля Територіального відділення Державного бюро розслідувань по вул. Спаській, 18. Ми щойно побачились разом із захисником зі слідчим у моїй справі, яку вже відкрито!

 

Отримав витяг, існує номер у ЄРДР – справи, яку розслідуватимуть стосовно кримінального правопорушення, вчиненого співробітниками Центрального райвідділку: “Перевищення службових повноважень”.

 

 

От, слово в слово так, як я записав на тому першому відео, яке зняли, коли я вийшов з відділку ще в малосвідомому такому стані… Але тоді було вже зрозуміло, що службові повноваження свої вони перевищили, і от, нарешті (від 26 вересня до 31 жовтня – рахуйте, скільки днів), нарешті ДБР визнало, що потрібно розслідувати цей випадок.

 

Справедливість виборюємо всі разом

 

І таке рішення ДБР – це є прямий результат тієї акції, яку ми провели 27 жовтня.

 

Звісно, не всі ті дії, які мали місце з нашого боку, як із системи такого колективного розуму та взаємопідтримки, я оприлюднюватиму. Надзвичайно вдячний тим Особистостям і тій конкретній людині, яка мене поводила, зробила мені втямки, як крутяться коліщата правосуддя.

 

І без масової підтримки також кожного з вас, хто прийшов і підписав колективне звернення до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, без вашої підтримки нічого б цього не відбулося.

 

Хронологія говорить сама за себе:

 

  • 26 вересня я подаю заяву про злочин, її кладуть під сукно;
  • минає місяць (чотири тижні);
  • 27 жовтня ми проводимо нашу мирну протестну акцію;
  • 28 жовтня – наступного дня, буквально! – виявляється, чарівним чином, що ухвалу Суду ДБР таки отримало. От, 28 жовтнем датовано, що з Укрпошти їм таки надійшло з Заводського райсуду. З 11 жовтня по 28 жовтня, нібито, ішов лист в межах міста Миколаєва – краса, чи не так?!
  • 29 жовтня було зареєстровано ухвалу із Заводського райсуду, якою було визнано бездіяльність ДБР;
  • 30 жовтня, вже вчора, мені телефонує на мобільний слідчий ДБР;
  • сьогодні ми з адвокатом знаходимось у нього, отримуємо витяг з ЄРДР і номер кримінального провадження, яке було зареєстровано.

 

Було зроблено те, що (за Законом) має відбуватися, як записано: “Негайно, але не пізніше 24 годин з моменту звернення”.

 

Знайте свої права, відстоюватимемо їх усі разом і, зрештою, разом побудуємо щасливу країну. Слава Україні!