Допоможемо псевдоактивістам потрапити за ґрати

Поділитися:

Пропоновані читачам рекомендації щодо протидії псевдоактивістам підготовлено ініціативною групою ZaPravdu Харьков для сприяння у викритті злочинів, які скоюють члени маргінальних угруповань.

 


 

Крадіжки, шантаж, вимагання, погрози вбивством та інші злочини – особи, що їх скоюють, називають себе громадськими активістами. Їм плювати на те, хто перед ними – жінка-лікар або представник влади. У Харкові ці маргінали діють під виглядом громадських формувань: «Опора», «Потон», «Накипіло» і «Ми Харків’яни».

 

Тюрма для Потон

 

Але справжні харків’яни, які люблять своє місто і хочуть жити спокійно, почали діяти, щоб дати відсіч знахабнілим бродячим бандам. Вони зібрали багато корисної інформації, що допоможе іншим убезпечити себе і своїх рідних від нападів псевдоактивістів. Те, що вони вже встигли зробити, заслуговує на глибоку повагу.

 

Тому для початку пропонуємо вам перейти на Телеграм-канал ZaPravdu Харьков і подякувати за їхню працю, а також за рекомендації та поради щодо захисту від злочинців.

 

На каналі зібрано й чимало авторських відео, що викривають справжню суть подій у Харкові. Підтримайте канал підпискою, поширюйте цю інформацію та повідомляйте на @TrueSupportNew все, що вам відомо про так званих «активістів».

 

 

Схеми збагачення псевдоактивістів

 

Нещодавно ми розповідали вам про будівництво так званої «Слобожанської січі». Ви спитаєте, звідки ж у зграї безробітних з’являються гроші на придбання земельних ділянок і будівельні матеріали для «Січі»? Все дуже просто.

 

Маргінали «піднялися» на «відкатах». У Харкові кількість точок, які «кришує» одна лише ГО «Потон» є величезною, навіть на поточний момент. Зграя просто блукає містом і вимагає гроші.

 

Розцінки ГО «Потон»:

 

  • наливайка – 500 грн на місяць;
  • кіоск – 500 – 1000 грн в місяць;
  • аптека – 100 доларів на місяць;
  • гральний салон – 100 доларів на місяць;
  • «лісорубка» – 1000 доларів на місяць;
  • приватний підприємець незалежно від виду діяльності – 100 доларів на місяць.

 

Платиш їм гроші – активісти не турбують. Припинив або відмовився платити – чекай на шантаж, погрози, та ще й прийдуть і пограбують. Їм не важливо, чим ви займаєтеся, головне – гроші.

 

Активісти «Опори», «Накипіло», «Ми Харків’яни» і «Потону» шукають не захищений охороною бізнес. Вони приходять натовпом і вимагають гроші, крадуть, б’ють жінок і всіх, незважаючи на стать і вік, забризкують з балончика і тягають за волосся дівчат.

 

Бачать телефон – виривають з рук.

 

 

Бачать пістолет – одразу ховаються.

 

 

Навіть після того, як їх розганяє поліція, маргінали не припиняють переслідувати обрану жертву

 

Далі активісти вдаються до погроз і шантажу власників бізнесу, роблячи це дистанційно: зловмисники надзвонюють рідним і близьким, відправляють СМС-повідомлення з погрозами і всіма способами залякують жертву, поки вона не зламається й не почне платити «данину».

 

Поліція Харкова і області проводять превентивні заходи щодо запобігання проявам псевдоактивістичної діяльності. Зграя маргіналів починає ховатися по своїх норах. Але не варто чекати, поки вони нападатимуть знову. Необхідно якомога швидше витягати їх і відправляти в ті місця, з яких вони ще довго не зможуть вибратися.

 

Давайте допоможемо активістам скоріше потрапити додому – на зону, там де їм саме місце!

 

Допоможемо псевдоактивістам потрапити за грати

 

Після того, як Павла Оніщенка, Миколу Маслова та інших членів «Потону» було взято під варту, коштів у активістській скарбниці поменшало. Кришування мережі аптек «Добродій» теж призупинилося, але одразу нагадали про себе члени іншого маргінального угруповання – «Ми Харків’яни». Зараз у місті розгорнулися справжнісінькі війни за бізнес, який намагаються кришувати псевдоактивісти.

 

Ось, наприклад, бидло прийшло до аптеки, щоб нагадати про своє існування і повернути стабільний «відкат» на постійну основу.

 

 

Причому після затримання очільників і активних членів «Потону» набіги різних банд на підприємців почастішали, але жодної інформації від самих псевдоактивістів про це немає. Тепер вони стали боятися розголосу. Втім, це не заважає псевдоактивістам, як і раніше, приходити туди, де ведеться будь-який бізнес і вимагати грошей. Тільки відеоролики про це вони більше не знімають.

 

Об’єднаний рух – могутня бидло-сила

 

Їхні методи залишилися такими само – маргінали завжди збиваються у зграї. Вони блукають містом, шукаючи тих, кого можна обібрати, залякати й «віджати» гроші.

 

Зараз організації «Опора», «Ми Харків’яни» і «Накипіло» об’єдналися в одну банду. Вони намагаються всіляко взаємодіяти між собою, щоб не ворогувати і не підривати один одному машини, а здаватися єдиною, могутньою бидло-силою. В окремих випадках вони урізноманітнюють свої назви, щоб маневрувати залежно від ситуації. А під час усіх масштабних акцій з вимагання грошових коштів від представників того чи іншого бізнесу зазвичай присутні представники всіх організацій. Вони пильнують за тим, щоб ніхто не «відкусив» більший шматок «пирога».

 

Як захистити себе від псевдоактивістів

 

Їх навіть не треба ділити на організації та порівнювати між собою: вони всі – ніхто, лише зграя бандитів, рекетирів, бидла, раніше судимих і непокараних злодіїв. Але ми з вами разом можемо допомогти псевдоактивістам скоріше потрапити додому – за ґрати, де їм саме місце.

 

Як протидіяти псевдоактивістам

 

Якщо до вас додому чи на роботу увірвалися псевдоактивісти:

 

  1. Не обіцяйте псевдоактивістам, що будете викликати поліцію, а робіть це одразу. Телефонуйте до поліції за першої ж можливості. Бажано – одразу після того, як вони увійшли.
  2. Не бійтеся знімати маргіналів на камеру. Тримайте телефон двома руками, тому що вони будуть намагатися його вихопити або вибити з ваших рук.
  3. Намагайтеся фіксувати кожну їхню дію, не вимикаючи камеру. Не залишайте їх без контролю, поки вони будуть ходити по вашому приміщенню в пошуках того, що можна вкрасти.
  4. Постарайтеся заховати камеру, щоб знімати їх непомітно, якщо у вас з’явиться така можливість.
  5. Зробіть вигляд, що буцімто припинили зйомку: в цей момент непрохані гості проявлять себе по-справжньому, і ви зможете зафіксувати їхні злочинні дії.
  6. Не повертайтеся до них спиною. Вони можуть вдарити вас або штовхнути в найнесподіваніший момент, вийшовши із зони фіксації відеокамери.
  7. Не бійтеся кликати оточуючих на допомогу, просити їх знімати те, що відбувається або викликати поліцію.
  8. Не давайте псевдоактивістам жодних документів, тим більше оригіналів. Це ніяк не допоможе, проте вони можуть вкрасти або поширити ваші персональні дані або комерційну інформацію.
  9. Не повідомляйте псевдоактивістам жодної особистої або комерційної інформації – вона буде використана проти вас для здійснення тиску або як засіб шантажу.
  10. Не реагуйте на провокації маргіналів, адже вони будуть намагатися використовувати кожне ваше слово і дію проти вас.

 

Як тільки на місце прибуває поліція:

 

  1. Перепишіть дані поліцейських, які прибули на виклик.
  2. Вимагайте від поліції встановити й зафіксувати дані кожного учасника інциденту, включаючи «активістів» для доказу того, що всі ці люди перебували в даному приміщенні.
  3. Вимагайте від поліції допомоги у виклику адвоката (платного або безкоштовного), оскільки нападники-вимагателі вам цього зробити не дадуть.
  4. Відстоюйте свої права: поліція зобов’язана видалити з приміщення активістів, тому що вони перебувають там незаконно.
  5. Наполягайте на тому, щоб працівники поліції одразу прийняли у вас заяву на дії зловмисників, які незаконно проникли до приміщення, шантажують вас, вимагають гроші або пограбували вас.
  6. Вимагайте від працівників поліції виконання покладених на них обов’язків: вони мусять встановити особистості всіх учасників подій, припинити протиправні дії активістів і прийняти від вас заяву. Поводьтеся з правоохоронцями чемно і з повагою – необхідно, щоб вони прийняли вашу сторону і не слухали волання «активістів» про нібито «палку боротьбу».
  7. У разі, якщо поліцейські почнуть симулювати немічність, можете сміливо оголосити їм, що зараз зв’яжетеся зі співробітниками Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ), і зараз приїде людина, що буде фіксувати їхню бездіяльність. Якщо працівники поліції після цього не почнуть діяти – телефонуйте до ДВБ і домагайтеся виконання ваших законних вимог.

 

Псевдоактивісти більше за все бояться правди про себе

 

Після того, як псевдоактивісти зазнали поразки, відступили й не змогли «вибити» з вас гроші, слід бути готовими до того, що незабаром вони почнуть переслідувати й шантажувати ваших рідних і близьких, а ще будуть пропонувати «домовиться».

 

Встановіть на свій телефон додаток для запису дзвінків. Записуйте кожен виклик з невідомого номера і попередьте про це рідних, аби вони робили так само.

 

Не забувайте робити скріншоти (копії) повідомлень, які будуть надходити вам у месенджер, зберігайте аудіо- й відеоповідомлення.

 

Знайте: це зграя маргіналів, які готові переступити закон і піти на будь-які дії, щоб зламати вас. Тому робіть усе, що у ваших силах для того, щоб висвітлити їх справжні цілі і дії по відношенню до вас. Якщо інформація буде висвітлена, вони не зможуть продовжувати.

 

За правду Харьков

 

Продовжуйте писати на @TrueSupportNew усе, що вам відомо про діяльність псевдоактивістів – про випадки шантажу і вимагання, надсилайте повідомлення з погрозами, дзвінки та відео. Вашу анонімність і повну конфіденційність гарантуємо.

 

За матеріалами

ZaPravdu Харьков