До чого призведе заборона евтаназії бродячих собак

Поділитися:

Самопроголошені «зоозахисники» вкотре намагаються лобіювати внесення змін до міських програм регулювання чисельності безпритульних тварин. Вони взялися переконувати представників місцевої влади в тому, що для утвердження гуманного поводження з безпритульними тваринами необхідна повна заборона евтаназії та повернення всіх виловлених тварин на вулиці.

 


 

Метод ВСП, що передбачає повернення виловлених собак на вулиці після стерилізації застосовують лише у Російській Федерації, Таджикистані, Індії та Бангладеш. В усіх цивілізованих країнах, а також в України цей антигуманний метод регулювання чисельності безпритульних тварин прямо заборонений Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

 

В тих українських містах, де відповідними програмами регулювання чисельності безпритульних собак передбачено застосування методу ВСП, з регулярністю, що лякає, трапляються випадки нападів вуличних собак на дорослих і дітей, що нерідко закінчуються фатально.

 

У Полтаві, де зграя бродячих собак насмерть загризла молоду дівчину, після вилову агресивні хижаки були знову випущені на вулиці, тому що тварини були стерилізовані та кліпсовані. Ще раніше у Миколаєві бродячі собаки покалічили іншу жінку та відгризли їй руку. Заподіяні травми виявилися несумісними із життям. Постраждала жінка померла в лікарні. Шокуючий випадок стався у Дніпрі, де після нападу зграї собак жінка дістала тяжких тілесних ушкоджень – перелам хребта і кінцівок. А «зоозахисники» почали тероризувати її та погрожували вбити.

 

І це – лише поодинокі приклади. Вони ілюструють, з одного боку, звірячу жорстокість бродячих собак по відношенню до людей. З іншого, вони показують жорстоку безвідповідальність людей, котрі вважають, що голодне існування безпритульних тварин на вулицях є «гуманним» поводженням.

 

Засідання депутатської комісії в Харківській міськраді 16 березня 2021 р.

 

Як повідомила директор комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» (м. Харків) Юлія Цибулька, депутати харківської міської ради від партії «Європейська солідарність» з якоїсь незрозумілої причини добиваються внесення змін до харківської міської програми регулювання чисельності безпритульних тварин. Однією з таких змін запропонована заборона евтаназії. Про це 16 березня 2021 р. заявив голова постійної депутатської комісії ХМР з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян Ігор Пушкарьов.

 

Як підкреслила Юлія Цибулька, в Європі не випускають собак на вулицю. Після стерилізації (кастрації) тварин передають до притулків, що існують за кошти благодійних організацій. Також існують і муніципальні притулки, де виловлені тварини утримуються за бюджетні кошти лише протягом  обмеженого терміну (в середньому від 7 до 14 днів). Якщо не вдалося знайти господаря собаки або передати її в інший притулок, тоді тварину присипляють:

 

«А ми в Харкові утримуємо тварин до влаштування до нових господарів, і ніколи їх на вулицю не викидаємо. Хіба це погано? Депутати вважають, що це погано і що треба реорганізувати підприємство й змінити міську Програму регулювання чисельності безпритульних тварин».

 

Для участі в засіданні також були запрошені представники харківських зоозахисних організацій.

 

Під час роботи депутатської комісії було заслухано звіт щодо пріоритетних напрямів діяльності комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» на 2021 рік.

 

 

Після звіту про пріоритетні напрями роботи Юлія Цибулька намагалася зачитати підготовлену нею повну відповідь на запит зоозахисників, але їй навмисно не надали такої можливості.

 

Виступ директора КП «Центр поводження з тваринами»  

 

Під час доповіді, що тривала близько двох годин, Юлія Цибулька докладно поінформувала присутніх про таке:

 

  • ознайомила депутатів з європейським досвідом поводження з безпритульними тваринами і зосередила увагу депутатів на тому, що у Харкові КП «Центр поводження з тваринами» працює саме за такою моделлю – вилов безпритульних собак без повернення їх на вулиці міста, розміщення у притулку та пошук власників;
  • зосередила увагу депутатів на тому, що чинне законодавство України у сфері поводження з безпритульними тваринами повністю відтворює норми європейського права;
  • надала посилання на законодавство 24 країн світу, де до безпритульних собак застосовують тільки вилов без повернення тварин назад на вулиці;
  • пояснила, що основний пріоритет для КП «Центр поводження з тваринами» – це прилаштування тварин притулку до сімей. На підприємстві застосовується мінімальний відсоток евтаназії й тільки для агресивних і тяжко хворих тварин (12%);
  • посилаючись на статті закону України, наголосила на тому, що знаходження тварини на вулиці без супроводу власника є незаконним, а лишення тварини на вулиці напризволяще – це жорстоке поводженням з твариною і є порушенням закону України.

 

Після виступу директора КП, голова комісії, вдаючи, що він не почув ані слова з її звіту й доповіді, зненацька виніс на голосування два питання:

 

  • внесення змін до міської Програми регулювання чисельності безпритульних тварин, я саме випускання безпритульних собак назад на вулиці міста після стерилізації;
  • рекомендоване проведення реорганізації підприємства.

 

Як у партії «ЄС» маніпулюють громадською думкою

 

Згодом на офіційній сторінці харківського осередку партії «Європейська солідарність» з’явилася повністю спотворена інформація, де було зазначено, зокрема таке:

 

«Примусова евтаназія – неприйнятний метод для скорочення чисельності безпритульних тварин!».

 

«Але більшість питань, які були у депутатів, залишились без відповіді».

 

«Голова комісії наголосив на необхідності негайно припинити примусову евтаназію безпритульних тварин та на запровадженні практики врегулювання чисельності безпритульних тварин шляхом використання методу ВСП (вилов – стерилізація – повернення)».

 

«Метод ВСП використовують у багатьох країнах Європи».

 

Наведені цитати свідчать про свідоме перекручування фактів задля введення в оману громадськості. Адже на відео вище кожен може переглянути весь перебіг засідання. І Юлія Цибулька у своїй доповіді дала вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

 

У зв’язку з наведеним у всіх нас залишаються запитання, на які ми хочемо почути обґрунтовані відповіді. Тим більше, з огляду на те, що всі члени комісії за фахом є юристами. Не тільки харків’яни, але й миколаївці та мешканці інших українських міст, селищ і сіл мають право отримати інформацію та роз’яснення з таких питань:

 

  1. Чи усвідомлюють члени комісії, що внаслідок запровадження методу ВСП агресивні собаки будуть жити на дитячих майданчиках, у парках, у дворах лікувальних закладів, біля шкіл і дитячих садочків?
  2. На чому ґрунтується переконання депутатів у тому, що для тварини буде краще жити безпритульною на вулиці, харчуючись лише недоїдками зі смітників, аніж вдома під доглядом відповідальних власників, яких для неї знайдуть у притулку?
  3. В яких саме країнах Європи для регулювання чисельності безпритульних собак застосовується метод ВСП?
  4. Якою нормою чинного законодавства передбачено повернення безпритульних собак після стерилізації на вулицю?
  5. Чи наділені депутати міської ради повноваженнями на внесення до міських програм змін, які суперечать законодавству України?
  6. Звідки у членів комісії інформація про те, що в Харкові застосовується евтаназія як методу для скорочення чисельності безпритульних тварин?

 

Заборона евтаназії бродячих собак – практика держави-агресора

 

Метод, який запропонувала комісія під головуванням депутата від партії «Європейська солідарність», не є загальною європейською практикою і суперечить нормам ратифікованих Україною європейських конвенцій. Натомість ця пропозиція базується на нормах федерального закону держави-агресора – Російської Федерації.

 

У 2018 р. в РФ була встановлена повна заборона евтаназії як методу регулювання чисельності безпритульних тварин, у тому числі собак. Внаслідок цього там майже щодня гинуть або зазнають каліцтва люди. У росіян усе розпочиналося з таких само красивих слів, засідань комісій і завірянь у тому, що тільки ВСП може вирішити проблему безпритульних тварин. Було заплановано побудувати велику мережу притулків, де будуть стерилізувати виловлених тварин і випускати їх «до ареалу проживання». Але плани з будівництва притулків провалилися. За весь час, поки діє заборона евтаназії, навіть кошти на будівництво центрів стерилізації освоїли тільки на третину.

 

За два роки після того, як була запроваджена омріяна російськими «зоозахисниками» заборона евтаназії, після численних випадків заподіяння смерті людям від зубів бродячих собак навіть депутати Держдуми заговорили про те, що їхній «гуманний» закон потребує перегляду. Невже такий нелюдський, невігласький «досвід» повинна застосовувати наша країна?

 

А для того, аби ініціатори реорганізації єдиного в Україні ефективного КП могли наочно побачити різницю між Харковом та іншими містами, де застосовується метод ВСП, гостинно запрошую депутатів до нас у Миколаїв. Там вони матимуть змогу побачити все на власні очі й поспілкуватися з місцевими мешканцями стосовно «песиків із кліпсами».

 

До чого призведе заборона евтаназії

Зграї бродячих собак у дворах, на жаль, стали буденною картиною для Миколаєва. Фото Дмитра Удовицького

 

Депутатам харківської міськради належить спочатку ретельно вивчити тему, за яку вони беруться. Зараз вони ризикують наробити помилок, ціною яких будуть людські жертви. Та й депутат, який дійсно дбає про свою репутацію та усвідомлює відповідальність перед громадянами, ні за що не стане пропонувати впровадження в Україні кальки із закону держави-агресора.