Рекомендації Департаменту охорони здоров’я КМДА щодо надання психіатричної допомоги Тетяні Раздоровій

Поділитися:

Пропонуємо увазі читачів докладні рекомендації від фахівців Департаменту охорони здоров’я Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) стосовно надання психіатричної допомоги Тетяні Раздоровій. Через свій вразливий стан хвора пенсіонерка стала жертвою шахраїв.

 


 

Міські божевільні – як до них ставитися?

 

Неадекватні особи на вулицях і в громадському транспорті, міські божевільні… Кожному з нас хоча б раз у житті доводилося стикатися з такими громадянами. Одні з них просто дивакуваті й кумедні. Інші – демонструють явні ознаки асоціальної поведінки. Вони можуть голосно кричати, лаятися чи вести діалоги з неіснуючими співрозмовниками. Деякі з них поводяться ексцентрично – розмахують руками, вигукують якісь тільки їм зрозумілі заклики, проголошують різні мракобісні ідеї. Якщо крім шуму й галасу вони не завдають шкоди оточуючим, то на них зазвичай не звертають уваги.

 

А от коли у психіці людини вже відбулися такі процеси, які призвели до розпаду особистості або очевидними є прояви деменції, коли повністю деградує інтелект, ці особи починають становити небезпеку не тільки для оточуючих людей, але і для самих себе. Вони стають агресивними, нерідко кидаються на людей, лякають перехожих і вчиняють інші суспільно небезпечні дії, не усвідомлюючи їх наслідків.

 

Нерідко душевнохворі особи виявляються цілком соціалізованими. Вони перебувають серед нас, ходять по тих саме вулицях, купують продукти у магазинах, користуються телефоном. Деякі мають профілі у соціальних мережах, публікують там свої дописи та підтримують спілкування з іншими користувачами. Завдяки наявності сучасних гаджетів та Інтернету, вони поширюють свої маревні ідеї серед інших членів суспільства. А божевільні ідеї, як відомо, неодмінно дістають підтримки з боку таких само психічно хворих осіб і маргіналів.

 

Такі фанатично налаштовані особи здатні справляти сильний вплив на інших людей, в тому числі на підлітків і молодь, чий світогляд лише формується, а також на осіб, які теж мають розлади поведінки та психіки. Сьогодні вони чіпляються до перехожих на вулицях або за допомогою соціальних мереж поширюють заклики до фізичної розправи над людьми, а завтра так само можуть закликати до скоєння терористичних актів.

 

Водночас необхідно зауважити, що ці люди самі страждають через свої психічні розлади. Особливо якщо йдеться про синильні психози й деменцію. Тому вони потребують фахової психіатричної допомоги, в тому числі у примусовому порядку.

 

Як допомогти психічно хворій людини та убезпечитися від агресії

 

У випадках, передбачених Законом України «Про психіатричну допомогу», коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, лікарі-психіатри мають право забезпечити її примусове психіатричне лікування.

 

Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) опрацював лист Міністерства охорони здоров’я України від 14.06.2021 р. № 03.2-08/17029/2-21 та звернення Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Віталія Сушкевича стосовно Раздорової Тетяни Андріївни.

 

Київська міська рада КМДА

Київська міська рада (Київська міська державна адміністрація)

 

Нами було отримано лист Департаменту охорони здоров’я, в якому викладено докладні рекомендації щодо надання психіатричної допомоги Тетяні Раздоровій.

 

Надання психіатричної допомоги

Примусове психіатричне лікування

Примусове надання психіатричної допомоги

 

Зокрема, на стор. 3 листа зазначено:

 

«У разі, якщо особа буде вчиняти або мати реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї або для оточуючих, то особи, які стали свідками таких дій, повинні викликати швидку медичну допомогу та працівників поліції, які зобов’язані надавати медичним працівникам необхідну допомогу та забезпечувати безпечні умови для доступу до особи та її огляду і, за необхідності, госпіталізації».

 

Як ми повідомляли раніше, виявилося, що Тетяна Раздорова не проживає за місцем реєстрації, її місце перебування невідоме.

 

Отже, робота триває, проводяться перевірки. У разі виявлення Тетяни Раздорової рекомендуємо всім дотримуватися безпечної відстані під час спілкування з нею, зберігати спокій та діяти згідно з рекомендаціями фахівців, наведеними у листі вище.