Заборона гуманізації – початок репресій?

Поділитися:

Гуманізація – це гордість людської думки, – прочитав я нещодавно, розмірковуючи над проблемою захисту від репресій і забезпечення прав ув’язнених.

 


 

Гуманізація відносно ув’язнених і осіб, яких взято під варту

 

Поняття гуманізація походить від латинського найменування людини – «human». Таким чином, цей термін буквально можна перекласти як олюднення.

 

На жаль, в Україні зараз відбувається не олюднення, а одурювання суспільства.

 

Протягом двох років громадськість буквально зомбується нав’язуванням низки хибних тез стосовно Закону Савченко. Давайте розберемось, у чому річ.

 

Наприкінці 2015 року Верховною Радою України було ухвалено так званий Закон Савченко, який зараховує один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

 

Людина, яка була затримана чи взята під варту та утримується в СІЗО до дати набрання вироком законної сили, вважається невинною. Вину людини визначає виключно суд.

 

Що таке попереднє ув’язнення? Це строк, який обраховується від затримання людини до набрання вироком законної сили.

 

Таким чином, попереднє ув’язнення застосовується виключно до людини, котра вважається невинною, і Закон Савченко був орієнтований виключно на людину, що вважається невинною.

 

Початок репресій

 

Закон Савченко – елемент гуманізації нашого суспільства

 

18 травня 2017 року 227 народних депутатів України підтримали законопроект № 5534, який скасовує дію Закону Савченко. Було б наївним вважати, що відміна Закону Савченко принесе користь суспільству.

 

Тепер про те, кому це вигідно. По-перше, це вигідно керівникам української пенітенціарної системи, які недоодержали ув’язненних гроші за умовне-дострокове звільнення (ст. 81 КК України) та заміну невідбутої частини покарання більш м’яким (ст. 82 КК України) внаслідок застосування Закону Савченко.

 

По-друге, це вигідно нашим політикам, для яких Надія Савченко – це інструмент для політичних дивідентів. Коли Надія Савченко перебувала на території РФ, вона була героїнею та мученицею, а коли Надія Савченко опинилась у Верховної Раді України, вона стала заважати тим, хто тількі на її імені пройшли до Верховної Ради.

 

Я спробував отримати інформацію щодо кількості осіб, які після застосування Закону Савченко повторно скоїли злочин. Інформації я не отримав ані від ГПУ, ані від МВС, ані від Мінюсту. Як виявилося, ця інформація знаходиться у закритому доступі. Чому? Припускаю, через те, що ефективність Закону Савченко вище, ніж законів про амністію.

 

Небажанням гуманізації в суспільстві влада наче прозоро натякає на те, що вона готується до репресій. 37-й рік повертається?