Собачий «рай» в ЖК «Котляревський» – не для людей

Поділитися:

Пожили в порядку, та й годі – тепер звикайте до існування в умовах собачого «раю». В сучасному ЖК «Котляревський» в Ірпені «добренькі» жіночки розвели зграю з чотирьох собак прямо біля входу до під’їзду, під вікнами сусідів.

 


 

Антигуманне сусідство

 

У приміщенні за решіткою, що взагалі-то призначене для зберігання дитячих візків і велосипедів, тепер стоять саморобні будки з картонних коробок. Поряд – мисочки з недоїдками, над ними кружляють мухи. Блохаста «сімейка» у складі суки і трьох цуциків «охороняє» вхід у під’їзд, обговтуючи кожного.

 

 

Собаки ЖК Котляревський

Забрати щастя в добрі руки можна за адресою: м. Ірпінь, Київська область, вул. Котляревського, 31-А (ЖК «Котляревський»)

 

Житловий комплекс «Котляревський», що в Ірпені, було збудовано у 2015 році. Це доволі компактний ЖК, який складається з трьох будинків – А, Б і В. Сучасна архітектура, будинки з чистими ліфтами, чудовий дитячий майданчик, фонтани, лавочки, гойдалки, власний футбольний майданчик, плюс турники. На вході охорона, в’їзд закриває шлагбаум. Сміттєві контейнери закриті, відходи збираються роздільно – скло, папір, пластик і решта. Все потопає в зелені: тут багато унікальних сортів дерев і чагарників, квіти на клумбах. А охайне подвір’я – результат дбайливої щоденної праці прибиральників. Одним словом, усе для людей. Було…

 

Напевне, за деякими критеріями для опису ЖК «Котляревський» підійшов би термін елітний, та я б точно сказав, що його можна було назвати одним із взірцевих в усьому місті. Особливо для сімей з дітьми, а таких дуже багато. До війни для маленьких мешканців «Котляревського» прибудинкова територія була найкомфортнішим і самим безпечним місцем для ігор. На подвір’ї діти могли гуляти в безпеці, адже завдяки охороні та системі відеоспостереження мами знали, що сторонні особи сюди не зайдуть. Малюки могли безтурботно бігати, кататися на самокатах і велосипедах, і мами теж не переймалися тим, що їм може загрожувати якась бродяча фауна.

 

Люди тут живуть різні. Одні є власниками квартир, інші винаймають житло в цьому комплексі, тому не всі сусіди знайомі між собою.

 

Як у взірцевому ЖК завелася зграя

 

Під час вторгнення російських збройних формувань на територію Київської області ця частина Ірпеня сильно постраждала від ворожих обстрілів.

 

ЖК Котляревський після обстрілів

ЖК «Котляревський» після визволення від «руського миру»: в центрі – фасад будинку «А»

 

У будинках було декілька влучань снарядів, місцями пробиті стіни, вцілілих вікон майже не залишилося. Незважаючи ні на що, сьогодні ЖК «Котляревський» активно відновлюється і готується до капітального ремонту.

 

Невдовзі після визволення міста від російських окупантів, у квітні сюди вже стали повертатися люди. Приблизно в той самий час на подвір’ї біля другого під’їзду будинку «А» з’явилися непрохані волохаті «сусіди». Вірогідно, там була банальна історія: «ой, бідося-собачка, треба нагодувати», «добро-в-дії», і т.д., і. т.п. Потім сука ощенилася, і замість однієї бідосі започаткувалася зграя. Цуцики трохи підросли, а значить, невдовзі сука ощениться знову. І знову. І зграя поповнюватиметься до безкінечності.

 

Підгодовувати безпритульних тварин заборонено

Для кого створюються правила комфортного співжиття?

 

На вході до ЖК «Котляревський» та біля сміттєвих баків таблички інформують про те, що підгодовувати безпритульних тварин заборонено. Місцеві кажуть, що вони висять тут від самого дня здачі ЖК в експлуатацію. Також установлено спеціальні урни для прибирання за домашніми улюбленцями. Так і не зрозуміло: для кого ж це написано і для чого? Коли з таким само успіхом хтось, скажімо, демонстративно закурює цигарку під знаком «палити заборонено», у нормальних людей це викликає обурення. А тут – усе навпаки: сусіди з парадного йдуть і помиї собакам несуть…

 

Зграя собак в ЖК

Велосипеди, дитячі візки – залишайте, де хочете, тепер тут оселя для песиків!

 

Собакам – усе, на людей начхати

 

Одна собака щодня справляє природні потреби по кілька разів: у середньому, вона залишить дві купи фекалій. Чотири собаки зроблять, відповідно, вісім куп лайна на день. Біля «собачого» під’їзду земля просочена собачою сечею і калом. Коли немає вітру, сморід піднімається до верхніх поверхів. У багатьох квартирах побиті вікна затягнуті поліетиленовою плівкою, а вона не захищає ані від шуму, ані від запаху. На тій частині клумби, де зграя влаштувала собі туалет (і, за сумісництвом, місце для риття ям і валяння в землі), рослинність спаскуджена повністю.

 

Спаскуджена клумба

Скоро тут на всьому подвір’ї не буде не тільки трави, але і дерев

 

Зараз чимало мешканців, які повернулися, через війну не мають постійного доходу і змушені заощаджувати на всьому. Люди буквально за останні копійчини оплачують, зокрема, послуги з прибирання прибудинкової території. За що вони платять? За бардак і собачі фекалії? За цілодобове гавкотіння?..

 

Твій пес твоя купа

Нічий пес – купу можна не прибирати?

 

Хто виростив зграю

 

За тими фрагментарними відомостями, що мені вдалося зібрати, жінку, яка виростила зграю, звати Світлана, вона мешкає в одній з квартир на цокольному поверсі. Хтозна, за що вона так ненавидить усіх сусідів, але маємо хрестоматійний приклад колективної безвідповідальності. Чиї це собаки? Питання, адресоване в нікуди. «Вони нічиї, – цинічно скажуть вам, – вони такі ж мої, як і твої»… ОСББ в ЖК «Котляревський» наразі немає, на думку мешканців щодо такого «сусідства» Світлані та її подружкам начхати, а безкарне порушення правил закономірно призводить до ще більшого нахабства «опікунів».

 

 

Мораль, друзі, в цій історії така. Кинути кістку на вулиці, переклавши відповідальність на знеособлених «усіх інших» – це не добро і не турбота. Якщо жалієш бездоглядну тварину, то забирай її до себе. Будь їй відповідальним господарем. Виховуй і будь готовим відповідати у разі, якщо вона спричинись комусь шкоду. Стерилізуй за свій кошт. Слідкуй за її здоров’ям. Собаки, як і коти – споконвічно домашні тварини. У кожної домашньої тварини має бути дім і господар. Якщо не можеш доглядати сам, прилаштуй у добрі руки чи здай до притулку.

 

Ніколи не підгодовуйте безпритульних собак і не бійтеся робити зауваження тим, хто так робить. Адже там, де собак годують, вони облаштовуються і плодяться. А там, де вони вважають територію «своєю», завжди будуть напади та каліцтва людей, буде зараження сказом та інші жахливі наслідки, й ніхто не буде за це відповідати.