Наш Крим. Форос

Поділитися:

Форос, Церква Вознесіння на скелі. Фороська церква – звична назва для тих, хто знає про цей гірський притулок віри. Але насправді називається вона Церквою Воскресіння Христова.

 

 

Фороська церква була побудована в 1892 році на Червоній скелі, на висоті 400 метрів над рівнем моря. Храм на горі був зведений через 4 роки після страшного краху потягу, в якому ледве не загинув імператор Олександр III з сім’єю, – на згадку про цю знаменну подію. Освятили Фороську церкву 4 жовтня 1892 року, а ще через 6 років, в десяту річницю порятунку імператорської сім’ї, церкву відвідав Микола II з дружиною.

 

 

У 1924 році Фороську церкву закрили, хрести спиляли, розписи зафарбували, а настоятеля заслали до Сибіру, після чого в будівлі храму майже півстоліття, до 1969 року, знаходився ресторан.

 

 

Точна дата закриття ресторану невідома, але відомо, що церква була порожня аж до 1992 року, коли президент Леонід Кучма вирішив виділити кошти з держбюджету для відновлення найдивнішої церкви Криму.

 

Храм побудований у візантійському стилі, а силуетом нагадує московські церкви кінця XVIII століття. Мозаїка, якою викладена підлога Фороської церкви, була виконана в майстерні Антоніо Сальвіаті, а розписом інтер’єрів займалися відомі російські художники. Рішення про реставрацію будівлі було прийняте ще в 1987 році, за три роки до того, як храм був переданий у володіння православній єпархії, і ще за два – до його відновлення.

 

 

Фороську церкву намагалися відреставрувати три рази, і всі три – невдало. Нормально храм був відновлений лише під час четвертої реставрації – в 2004 році. Під час реставрації весь церковний живопис був оновлений, включаючи зовнішні розписи та мозаїку. Над всіма іконами храму працювали найкращі петербурзькі і кримські майстри.