Квиток у рабство

Поділитися:

Знаєте, що це таке? Це квиток у рабство, в чистому вигляді.

 

Знову в Києві роздають і розкидають по поштових скриньках яскраві папірці, з яких починається шлях до тоталітарної організації. Величезні рекламні плакати з такою само картинкою можна зустріти у місті й навіть у метро.

 

А що там на звороті написано дрібним кеґлем?

 

«(с) 2016. Все права защищены. L. Ron Hubbard и Л. Рон Хаббард являются товарными знаками и знаками обслуживания, принадлежащими Religious Technology Center (Центру Религиозной Технологии) и используются с его разрешения. Глубокая признательность выражается Библиотеке Л. Рона Хаббарда за любезное разрешение воспроизвести отрывок из защищенных авторским правом работ Л. Рона Хаббарда. Напечатано в Украине».

 

Мегаполіс – вельми сприятливе середовище для вербування нових адептів. Чим більше людей навколо, тим самотніше почуваєшся у натовпі. І дуже багато немісцевих: коли така людина наче загублюється серед чотирьох мільйонів незнайомців, вона опиняється наодинці зі своїми проблемами. Тим користуються ідеологи різних неокультів, пропонуючи свою «допомогу» – як отримати відчуття «свободи», «звільнення» від проблем.

 

Найвпливовіша серед усіх тоталітарних організацій – Саєнтологія, заснована Лафаєтом Рональдом Хаббардом (13.03.1911 – 24.01.1986 рр.) на основі його книги «Діанетика» та нині очолювана Девідом Мицкевичем (США).

 

Тепер і в Києві. Запрошення розкидали у поштові скриньки.

 

«Втомилися від сварок?», «Дізнайтеся секрет щасливого шлюбу», «Ви зможете склеїти розбитий шлюб…» і, нарешті, «вхід вільний». Чудово: хочете міцну сім’ю – ласкаво просимо до секти!

 

Там на звороті ще бонусом обіцяють безкоштовний тест на аналіз особистості (треба ж зацікавити чимось особливим, аби прийшло більше народу).

 

Що означає запропонований тест? Це ніщо інше, як процедура одітингу, що виконується за допомогою спеціального приладу. Одітинг як процедура за формою являє собою дещо середнє між сеансом психоаналізу, перевіркою на детекторі брехні та сповіддю. Його виконує одітор – спеціально призначена особа з числа учасників організації. Мета процедури – нібито допомогти звільнитися від негативного досвіду і впливу, «прокинутися від сну».

 

Насправді ж людині пропонують пригадати й детально описати випадок з життя, під час якого вона, наприклад, пережила сильний стрес, якого дотепер не може позбутися. Або розповісти про те, що її тривожить. І багато хто розповідають – як на сповіді, в усіх подробицях, у тому числі приватних, яких не видали б навіть під час допиту. Одітор докладно фіксує всі переказані історії з подробицями, що далі долучаються до свого роду особової справи «клієнта», а в подальшому зазвичай перетворюються на компромат і слугують для шантажу громадян, які починають критикувати організацію або виявляють бажання залишити її. Подібні особові справи швидко «розростаються» під час проходження наступних процедур: від теки з кількома аркушиками – до цілих шухляд, заповнених конфіденційною інформацією не лише про саму особу, але і про тих, з ким вона мала справи та про кого теж розповідала різні подробиці.

 

Прилад, який використовується під час цієї процедури, складається з двох металевих банок, з’єднаних дротом, між якими знаходиться вимірювач зі стрілкою. Сідає людина навпроти одітора, їй дають у кожну руку по банці та починається бесіда. Стрілка під час розмови може коливатися, відображаючи різні показники, але під час першої процедури, як правило, в усіх новачків «картина» аналізу особистості «виглядає дуже невтішною»: негативний досвід, стан сну і тому подібне. А для того, щоб «очиститися» (або, як це називається саєнтологічними термінами – стати кліром), треба пройти низку таких процедур, і кожна наступна сприятиме «досягненню вдосконалення» та «переходу на новий рівень».

 

Під час сеансу людина переживає сильні емоції: спочатку, повертаючись до того складного моменту з життя, що її так довго бентежив, вона немов проходить все наново, а потім, «проговоривши» проблему, дійсно відчуває значне полегшення, іноді – навіть ейфорію («наче важкий тягар скинуто з плеч!», «наче душа звільнилася!», «наче прокинувся від сну!» – і подібне в такому ж дусі). Власне, цим воно і приваблює народ. Новачок починає вірити, що з кожною процедурою або під час навчання він «піднімається на нову щаблину», самовдосконалюється, підноситься над іншими, піднімається на новий рівень можливостей. Але то лише примарне відчуття, ілюзія.

 

І, як ви вже здогадалися, на кожну наступну процедуру, як і на інші «релігійні послуги», встановлено відповідні розцінки.

 

Ці відомості мені передав один чоловік, якому довелося побувати в лавах саєнтологічної «церкви», зокрема у м. Києві. Невдовзі він залишив організацію, але просив не називати його імені через переслідування з боку сектантів. І ці його побоювання небезпідставні. Знаєте, що таке саєнтологічна етика? Цькування всіх незгодних (перша щаблина), хто не поділяє їхніх поглядів. Далі, наступна мета – викорінення всіх несаєнтологічних учінь (друга щаблина) – будь-яких інших релігії та організацій задля того, щоб у світі залишилася тільки одна панівна ідеологія – саєнтологічна, що має бути поширена на всю планету.

 

Отже, розцінки на «релігійні послуги» з діанетики та саєнтології.

 

«Релігійними» ці послуги називаються лише умовно, як і сама організація – просто статус релігійної організації передбачає звільнення від сплати податків. Самі ж саєнтологи позиціонують свій рух як наукове релігійно-філософське вчення.

 

Про діанетичні та саєнтологічні послуги у буклеті зазначено (переклад з російської мій – І.К.):

 

“Церкви Саєнтології використовують систему пожертв як основний метод фінансування своєї релігійної діяльності, оскільки ми вважаємо, що це найбільш справедливо для наших прихожан. Церкви також пропонують прихожанам релігійні обряди, участь у яких не потребує внесення пожертв. Рекомендовані пожертви, вказані в цій картці, надають нашим церквам кошти, за допомогою яких вони можуть продовжувати служити прихожанам і суспільству.   

 

Релігійні обряди Церкви доступні всім. Міжнародна Церква Саєнтології прийняла систему членства у Міжнародній Асоціації Саєнтологів (МАС) як офіційну систему членства у церкві. Рекомендовані пожертви для одітингу та релігійного навчання відрізняються для річних і довічних членів МАС.

 

Матеріали набуваються незалежно від внесених пожертв. У низці випадків вони надаються безкоштовно. Церкви також надають членам МАС особливі можливості для придбання книг з Основ та інших релігійних матеріалів”. 

 

Навчання дає людині контроль над життям, вартість – від 2 тис. дол. США до 12-16 тис. дол. США.

 

 

Якийсь незрозумілий товар (послуга) під назвою соло обійдеться у суму від 2 тис. до 10 тис. дол. США.

 

 

Одітинг від одіторів. 12 інтенсивів коштують 90 тис. дол. США.

 

 

Процесінг – від 5 до 45 тис. дол. США.

 

 

І більш бюджетні курси – наприклад, для роз’яснювачів слів – від 2 до 8 тис. дол. США.

 

 

Суперсилу можна прикупити за 5 тис. дол. США, а відродити причинність – за 2,5 тис. дол. США.

 

 

Очищення, виживання, сила.

 

 

До відома: щоденний сукупний обіг коштів у саєнтологів становить від 3 до 5 мільйонів доларів.

 

«Я володарюю над усім світом, – писав Хаббард, – усі люди на Землі є моїми рабами», або «Я хочу заснувати власну релігію: от де дійсно можна зірвати величезний куш!», і ще: «Робіть гроші, робіть більше грошей!».

 

Пам’ятайте про це, якщо вам дадуть на вулиці чи закинуть у поштову скриньку запрошення чи квиток на «лекцію».

 

Ірина Кременовська

 

 

Читайте також:

Зачем Церкви Саентологии нужны Ваши деньги?

Церковь Саентологии в Украине: Церковь или коммерческая организация?

Форми сектантського вербування

Методи сектантського вербування