Мисливці вийшли на захист своїх прав

Поділитися:

Підтримувати мисливство, а не знищувати: сьогодні, 27 січня 2021 р. до Верховної Ради України вийшли на мітинг мисливці, які виступили на захист своїх прав і за розвиток галузі.

 


 

Європейський союз розвиває мисливську галузь, українська влада – паплюжить

 

Мітинг було організовано за ініціативи Федерації мисливського собаківництва України, та до неї приєдналися й інші мисливські організації та мисливці. Зустріч учасників розпочалася виступами керівників організацій, мисливствознавців, науковців і небайдужих громадян, які підтримують національну мисливську галузь.

 

Мисливці вийшли на мітинг

 

Разом вони виступили проти прийняття проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин» (реєстраційний № 2232, ініціатор – народний депутат Олександр Качура, «Слуга народу»).

 

 

Даний законопроект передбачає внесення змін до чинного Закону України «Про мисливське господарство та полювання», зокрема виключення норм стосовно шкідливих тварин. Ним запропоновано заборонити відстріл домашніх тварин, а саме бродячих котів і собак у межах мисливських угіддях. За такого підходу, всього за два-три роки у мисливських угіддях не залишиться навіть фазанів.

 

Бродячі собаки є шкідниками, що завдають колосальні збитки для дикої фауни та створюють загрозу поширення сказу – невиліковної хвороби, що у 100% випадків призводить до летальних наслідків.

 

Українські мисливці єдині

 

Крім негативного впливу на санітарно-епідеміологічну ситуацію, заборона відстрілу бродячих собак у мисливських угіддях призведе до повного і невідворотного зникнення рідкісних видів тварин і птахів, які занесені до Червоної книги України. Саме тому мисливство є і надалі залишається найбільш ефективним механізмом охорони тваринного світу.

 

Мисливці проти шкідницьких законів

 

Крім того, законопроект № 2232 може повністю знищити мисливську кінологію. Автори цього нормативно-правового акту проігнорували той факт, що собаки мисливських порід народжені для полювання. Без цього вони зникнуть як біологічний вид. Для мисливців собаки на полюванні – це необхідність, а не примха.

 

Мисливські собаки

 

Мисливці – за прийняття проєвропейського законопроекту 3200-1

 

При цьому на розгляді Верховної Ради України перебуває інший законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством)» (реєстраційний № 3200-1), який враховує позитивний європейський досвід. Законопроект № 3200-1 спрямований на покращення стану мисливської галузі в України та спрощення процедури надання у користування мисливських угідь.

 

Мисливці за законопроект 3200-1

 

Мисливці підтримали прийняття законопроекту 3200-1, який дозволить підвищити роль і самостійність користувачів мисливських угідь у веденні мисливського господарства. Що стосується  боротьби із порушниками правил полювання, то цей закон передбачає підвищення їх відповідальності за порушення правил полювання. Крім того, він чітко визначає права та обов’язки мисливців під час проведення полювання та перебування у мисливських угіддях.

 

Законотворці повинні приймати рішення відповідально

 

До мітингувальників вийшли кілька народних депутатів України, які запевнили присутніх у підтримці. На завершення заходів організатори  мітингу передали до Верховної Ради петицію з вимогами учасників. Далі мітинг перемістився з-під стін Парламенту до Кабінету Міністрів України, куди також були передані вимоги мисливців і проведено короткі виступи.

 

Мітинг за розвиток мисливської галузі

 

В Україні впродовж останніх років мисливське господарство не розвивається, а переживає занепад. Причинами такого стану справ є суттєві прорахунки влади в організації публічного управління в галузі мисливства, банальне фарисейство та системна корупція. Постійні автори «ГОВОРИ!» неодноразово звертали увагу читачів на таку проблему, як «тіньове» використання мисливських угідь, внаслідок чого державі було заподіяно збитків на суму понад 1 млрд доларів США. Українське мисливське господарство стало збитковим і внаслідок поширення такого деструктивного явища, як зоопопулізм, що знищує більше тварин, ніж браконьєри.

 

Одночасно перед будівлею Міністерства екології України, що розташоване в іншій частині Києва, група мисливців також провела мітинг протесту проти деструктивної політики цієї структури. Там теж вимоги мисливців були передані керівництву міністерства.

 

Учасники мітингу не обійшли увагою і питання свідомого маніпулювання інформацією у вітчизняних медіа: «Українські ЗМІ, ваш зоопопулізм вбиває більше тварин, ніж браконьєри!».

 

Зоопопулізм українських ЗМІ

 

У жодній країні Європи не утискають полювання

 

Досвід європейських країн у галузі мисливського господарства показує, що, наприклад, у Чехії площа мисливських угідь складає 6,9 млн. га при загальній площі країни 7,8 млн. га. Тобто мисливські угіддя становлять 88,4% від загальної площі Чехії. У Словаччині при загальній площі 4,9 млн. га мисливські угіддя займають 4,5 млн. га, що становить 91,8%. У Сербії при загальній площі у 8,8 млн. га мисливські угіддя займають 8,5 млн. га, що становить 96,5%.

 

А в Україні, яка має площу 60,3 млн. га, мисливські угіддя займають площу у 38,2 млн. га, що становить 63,3% від загальної площі країни. Досвід публічного управління європейських країн переконливо доводить, що під ведення мисливського господарства надається близько 90% площі від загальної площі країни.

 

Мисливці охороняють дику природу

 

У заходах взяли участь близько 400 громадян. Враховуючи те, що мітинг проводився у робочий день, не всі могли бути присутніми особисто. Але сьогодні все ж таки відбулося пробудження перших лав свідомих мисливців. Українці з різних регіонів показали владі своєю єдність і готовність відстоювати інтереси галузі. Вони не дадуть «Слугам народу» нищити мисливство й заробляти на цій темі електоральні бали.

 

Учасники мітингу

 

Немає сумнівів у тому, що це був лише початок великої роботи задля розвитку нашого мисливського господарства, що може й повинне приносити державі прибуток і сприяти створенню нових робочих місць. Те, що учасникам мітингу вдалося донести до законотворців свою позицію та отримати підтримку, вже заслуговує на велику повагу та є першим кроком до перемоги.