Слухач, кам’яний вартовий Парижа

Поділитися:

Скульптура «Слухач», або «Людина, що підслуховує» – це справжній кам’яний вартовий столиці Франції.  У паризькому парку Ле-Аль, що розташований поруч із красивим готичним храмом Сент-Есташ (Église Saint-Eustache), знаходиться пам’ятник, який жителі столиці називають «Вухо Парижа».

 

Слухач, кам'яний вартовий Парижа

 

Взагалі назв у скульптури «Écoute» багато: «Слух», «Людина, що слухає», «Слухач», і навіть «Той, хто підслуховує».

 

Величезна кам’яна голова людини, що звернула нерухомий погляд до неба, приклавши до вуха величезну долоню, стоїть на цьому місці вже більше століття. Ця скульптура з’явилася тут 1986 року. Дотепер вона прикрашає колишню ринкову площу, названу ім’ям Рене-Кассена (place René-Cassin).

 

Автором цього оригінального творіння є скульптор Анрі де Міллера. Протягом півроку він працював над створенням скульптури, що стала одним із символів Парижу.

 

Для того, щоб «Слухач» побачив світ, спеціально для виготовлення скульптури сюди з Бургундії доправили семидесятитонний кам’яний моноліт з пісковика.

 

Що ж намагається почути самотня гігантська голова? Кожен, хто бачив цю скуптуру, одразу починає будувати власні припущення. А може бути й так, що велетень просто насолоджується звуками найбільшого у Франції органу, з вісьмома тисячами труб, що грає в церкві Святого Євстафія? Або він хоче дізнатися щось таємне, що відбувається в коридорах Форуму?

 

Парижани люблять цю скульптуру й кажуть, що «Слухач» стежить за биттям самого серця Парижа. А туристи знають, що побувавши тут, варто скористатися нагодою та прошепотіти на вухо загадкової кам’яної людини свої найпотаємніші бажання. Та й чому б не спробувати – а раптом вони здійсняться?

 

Читайте також:

Церква Сен-Поль-Сен-Луї

Площа Тертр

Мулен де ла Галетт

Церква Святого Петра

Кабаре “Рожевий дім”

Сакре-Кер

Парк Бют-Шомон

Сен-Мартін, Париж

Церква Сен-Луї-ан-л’Іль