Бенкетували та ділили гроші – підсумки семінару ШЄП у Харкові

Поділитися:

14 – 16 лютого 2020 р. у приміщенні «Radmir Expohall» (м. Харків) проходив заздалегідь анонсований шарлатанський семінар секти «Школа Єдиного Принципу» (ШЄП).

 

Від листопада 2018 р., а саме після смерті засновниці та ідейної натхненниці секти Ольги Асауляк стало очевидним те, хто на цьому нажився найбільше. Крім вдівця та спадкоємця покійної – самопроголошеного «цілителя» Валерія Драчова, котрий проводив семінар, і судячи з того, який бенкет організувала Марина Звєрєва, кінцевими вигодонабувачами стали саме вони.

 

Але про все – по порядку.

 

Бенкетували та ділили гроші: коротко про підсумки семінару ШЄП у Харкові

 

До смерті Асауляк одна з активісток ШЄП – безробітна та звільнена свого часу за профнепридатність колишній стоматолог Марина Звєрєва керувала харківським осередком секти, а існування собі забезпечувала виключно за допомогою мережевого жебрацтва нібито на допомогу тваринам. Цим вона займалася разом зі своєю донькою Анастасією Звєрєвою, прикриваючись сумнозвісною ГО «Порятунок тварин» (тією самою, що наживається на стражданнях покалічених тварин).

 

Якби не смерть Асауляк, то Звєрєва так і сиділа б у самобудові на Серповій, 4, а тепер вона переїхала до Києва та стала найближчою поплічницею Драчова.

 

До «Radmir Expohall», де відбувалися заходи, не так просто потрапити – охорона не пропускає сторонніх. Однак мені вдалося пройти і дещо побачити.

 

 

У холі традиційно відвідувачам пропонували придбати сектантську макулатуру. «Душеспасительні притчі», «Молитви на озерах», «Невидима брань», «Царів заповіт», «Думки про сокровенний світ людини», дитяча Біблія у різних варіаціях – це псевдорелігійна література, що немає жодного відношення до православ’я. Само собою, продавалися і книги Ольги Асауляк.

 

Поряд можна було придбати наліпки, магніти й дешеву біжутерію, котру впарювали під виглядом освячених натільних хрестиків. Ще там продавалися ланцюжки, браслети, брелки та інші аксесуари.

 

Реалізація сектантських книжульок та іншого дрібного непотребу приносить свою частку прибутку організаторам. Гроші передаються готівкою з рук у руки, обліку отриманого прибутку ніхто не веде, як не подає і звітності. Податків до бюджету секта не платить, оскільки «Обітєль-Ханака», під прикриттям якої діють «активісти», є неприбутковою громадською організацією.

 

Вартість участі у семінарі, як ми вже повідомляли, становила 1500 грн. Якщо порахувати обсяг коштів, який отримали організатори, то кожна сотня відвідувачів принесе не менше 150 тис. грн. Додайте до цього прибуток від реалізації книг та інших товарів, і стане зрозуміло, чому ніхто з «активістів» не працює та не збирається нікуди влаштовуватися.

 

Втім, на семінарі цього разу все проходило не так жваво, як на попередньому. Приємно було бачити, що відвідувачів помітно поменшало – їх було у півтора-два рази менше, ніж минулого разу. Тому ми продовжимо викривати це сектантське кубло та доносити до людей правду. Ми будемо й надалі робити все, щоб правоохоронні органи Харкова виконували покладені на них завдання та звільнили місто від аферистів і покидьків, які руйнують сім’ї харків’ян і витягують останні кошти з хворих людей під виглядом «цілительства».

 

Участь в організації заходів брали основні активісти: Дмитро Маковецький, Валентин Бистріченко, Галина Волкова, Руслан Горбаль, Володимир Сілевич, Ігор Собко, Олександр Павленко та інші.

 

Коли семінар завершився, я мав змогу оцінити оновлений «автопарк» сектантів. Так, Валерій Драчов і Франц Пірнач разом поїхали назад до Києва на новісінькому Volkswagen Touareg.

 

З-за кордону на продаж пригнали штук п’ять Hyundai Tucson на єврономерах. Продажем «євроблях», як ви вже знаєте, у секті займається чоловік Звєрєвої, раніше судимий Ігор Собко.

 

Автомобілі в усіх інших були на українських номерах.

 

Ввечері ШЄПівці гуртом зібралися на квартирі у Звєрєвої, що на вул. Данілевского 17. Там вони бенкетували, відзначали проведення семінару та займалися найприємнішим заняттям – ділили зібрані гроші.

 

Втім, усе одно не полишає питання: а як сам власник «Radmir Expohall», котрий надавав приміщення в оренду, ставиться до того, що тут відбувається? Йому невідомо чи байдуже, якщо заплатили гроші? Чи він свідомо займається потуранням шарлатанству та бере участь у створенні умов для скоєння інших злочинів угрупованням ШЄП?..