Встановлення завищених цін на електроенергію: причини та умови

Поділитися:

Системні порушення законодавства про захист економічної конкуренції призвели до встановлення необґрунтовано завищених цін на електричну енергію (документ).

 


 

Для усунення причин виникнення порушень законодавства про захист економічної конкуренції та умов, що їм сприяють Антимонопольний комітет України направив на адресу НКРЕКП відповідні рекомендації.

 

Антимонопольний комітет України розглянув подання Департаменту досліджень і розслідувань ринків паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства від 30.06.2020 р. № 128-01/264-п. Було встановлено, що запровадження в Україні з 01 липня 2019 р. нової моделі оптового ринку електричної енергії послабило державне регулювання. Новий енергоринок мав забезпечити функціонування ринку на конкурентних засадах, встановити рівні умови для всіх учасників ринку та зробити цей ринок прозорим і відкритим. Але за певних причин усе сталося навпаки.

 

Сукупна частка п’яти суб’єктів господарювання – найбільших виробників на ринку електричної енергії становить понад 90%. При цьому імпорт електроенергії в ОЕС України є незначним за обсягами.

 

Встановлення завищених цін на електроенергію

 

Антиконкурентні узгоджені дії

 

Такий розподіл часток створює передумови для монополізації ринку електричної енергії. Це стає підґрунтям для вчинення антиконкурентних узгоджених дій. У тому числі метою цих дій є встановлення необґрунтовано завищених цін на електричну енергію.

 

Крім того, відповідно до законодавства на оператора системи передачі покладаються також функції оператора ринку допоміжних послуг. Він починає виконувати функції диспетчерського управління ОЕС, оператора балансуючого ринку, адміністратора комерційного обліку та адміністратора розрахунків.

 

«НЕК «Укренерго» є суб’єктом природних монополій. Але таким чином, він також отримує повноваження органу адміністративно-господарського управління і контролю на окремих сегментах ринку електричної енергії. При цьому він залишається учасником ринку електричної енергії.

 

Таке поєднання функцій і ролей створює підґрунтя для зловживань монопольним (домінуючим) становищем на ринку та може призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції або ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

 

До Комітету надходять численні звернення суб’єктів господарювання, асоціацій, об’єднань підприємств, народних депутатів України й органів державної влади. У зверненнях містяться відомості щодо можливих маніпулятивних дій з боку окремих учасників ринку електричної енергії, які призводять до необґрунтованого падіння/росту цін на РДН та створюють загрозу дестабілізації функціонування Об’єднаної енергосистеми України. Це, своєю чергою, може призводити до створення несприятливих чи дискримінаційних умов діяльності окремим суб’єктам господарювання або групам суб’єктів господарювання порівняно з конкурентами.

 

Електроенергії було продано більше, ніж реально вироблено

 

Відповідно до листа Служби безпеки України від 05.06.2020 р. № 99/210, починаючи з 01.03.2020 р. компаніями теплової електрогенерації (ТЕС та ТЕЦ) запроваджено механізм, який полягає у продажі підконтрольним постачальникам об’єму електричної енергії, що значно перевищує об’єми реальної генерації.

 

При цьому враховуючи систематичний профіцит електроенергії в ОЕС України та створення прогрозованих позитивних небалансів ДП «НАЕК «Енергоатом», оператор системи передачі (далі – ОСП) акцептує заявки ТЕС та ТЕЦ на розвантаження від загальної встановленої потужності, а не від диспетчерського графіку навантаження. Після отримання команди диспетчера на розвантаження ТЕС і ТЕЦ купують відповідні об’єми електричної енергії у ОСП за ціною РДН – 45% з метою виконання договірних зобов’язань із підконтрольними постачальниками та подальшого перепродажу на РДН та отримання надприбутків.

 

Наслідком таких дій є штучне падіння ціни РДН та реалізація більшої частини обсягу електроенергії ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «Гарантований покупець» на балансуючому ринку за цінами, що є суттєво нижчими ніж на РДН.

 

Нижче розміщено повний текст рекоментацій Антимонопольного комітету України для НКРЕКП. У документі докладно висвітлено порушення, що були допущені НКРЕКП. Зрештою, бездіяльність НКРЕКП призвела до тих наслідків, які, на жаль, зараз відчуває на собі кожен пересічний споживач електричної енергії.