Ковідіоти, або Кому «дякувати» за антирекорди COVID-19

Поділитися:

Термін «ковідіоти», що зовсім нещодавно увійшов до лексикону всіх країн світу, є новим словом у визначенні сучасних соціальних течій, які виникли у зв’язку з поширенням пандемії COVID-19.

 


 

Хто такі ковідіоти

 

Ковідіоти (від скороченого cov-, назви хвороби COVID-19 і психіатричного терміну ідіот, що характеризує стан розумової недорозвиненості, за якої хворий не розуміє зверненої до нього мови та керується переважно безумовними рефлексами) об’єднує групу індивідів, які не усвідомлюють або заперечують загрозу від COVID-19. Такі особи поводяться зухвало і легковажно, ігноруючи всі правила безпеки.

 

Одними з перших ковідіотів стали американські Тік-Ток-блогери Кемерон Хонк і Ава Луїза, котрі на початку березня 2020 р. запустили у соцмережах челенж. Метою челенжу було показати, що коронавірусу не існує. Учасники на камеру облизували унітази у громадських місцях, після чого викладали свої відеозаписи в Інтернет. Челенж одразу виявився популярним, і відео з облизуванням унітазів стрімко набирали сотні тисяч переглядів. Але вже на початку запуску челенж показав зворотній ефект: один з учасників – хлопець з Каліфорнії, через облизування унітазу заразився коронавірусом. Його хвороба протікала настільки тяжко, що він опинився у реанімації. Потім він видалив усі відео і заблокував свій канал, тому його подальша доля невідома.

 

Всі ковідіоти безвідповідально ставляться до власного здоров’я, а на оточуючих, тим більше, їм взагалі начхати – і у прямому сенсі цього слова також. Таких осіб чимало серед публічних і громадських діячів, «активістів», мережевих блогерів і навіть серед знаменитостей. Зазвичай, маючи велику кількість прихильників, вони використовують свою аудиторію для поширення дезінформації, в тому числі закликаючи інших ігнорувати чи навмисно порушувати карантинні обмеження і санітарні вимоги.

 

Обман і маніпулювання страхами людей

 

Найчастіше вони віщають про те, що ніякого коронавірусу не існує, що все це вигадка. На підтвердження своїх тез пропагандисти таких конспірологічних теорій намагаються наводити якісь свідчення, вирвані з контексту чужі фрази, спотворені цифри й решту, видаючи їх за достовірні відомості. Тим самим вони вводять в оману невизначене число осіб, які починають вірити їхнім тезам і поширювати їх далі різними способами.

 

Основна думка, до якої ковідіоти хочуть підвести свою аудиторію, полягає у нібито «утисканні» владою прав громадян. А методів, якими вони користуються, всього два: брехня і залякування.

 

Ковідіоти-пропагандисти нагнітають настрої недовіри до офіційних джерел інформації (наприклад, заперечують статистику захворювань) і на цьому підґрунті прагнуть максимально розпалити ненависть до представників державної влади, звинувачуючи їх у «фашизмі», «масовому геноциді населення» тощо. Відмова від використання засобів індивідуального захисту – передусім, масок і рукавичок, розглядається як спосіб демонстрації протесту проти «режиму», а носіння маски – навпаки, як «намордник і ознака раба». Якщо слідувати їхній риториці, то навіть миття рук і взагалі приймання душу розглядається як поведінка невільника.

 

Ковідіоти в емоційній формі закликають інших до порушення маскового режиму, ігнорування приписів медиків і просто елементарних правил особистої гігієни. Вони не спроможні зрозуміти того, що пандемія змінила реальність, і заради збереження власного життя і безпеки наших близьких ми повинні адаптуватися до нових умов.

 

Як наслідок, наслухавшись і начитавшись плодів хворобливого марення ковідіотів, їхні прихильники теж починають нехтувати правилами особистої безпеки, від чого заражаються, хворіють і вмирають. Але про такі наслідки ковідіоти не думають.

 

Чого добилися ковідіоти

 

Давайте поглянемо на цифри, що показують динаміку поширення захворюваності на COVID-19 в Україні за період з початку серпня (за даними МОЗ України).

 

Дата Всього лабораторно підтверджених випадків Нових випадків за добу Кількість летальних випадків
01.08.2020 р. 71056 1172 1709
02.08.2020 р. 72168 1112 1725
03.08.2020 р. 73158 990 1738
04.08.2020 р. 74219 1061 1764
05.08.2020 р. 75490 1271 1788
06.08.2020 р. 76808 1318 1819
07.08.2020 р. 78261 1453 1852
08.08.2020 р. 79750 1489 1879
09.08.2020 р. 80949 1199 1897
10.08.2020 р. 81957 1008 1922
11.08.2020 р. 83115 1158 1951
12.08.2020 р. 84548 1433 1970
13.08.2020 р. 86140 1592 1992
14.08.2020 р. 87872 1732 2011

 

У тому, що відбувається, є величезна «заслуга» ковідіотів (ковід-дисидентів) і невігласів, які не усвідомлюють того, що відбувається у світі й в Україні зокрема. В той час, коли в багатьох країнах пандемія вийшла на «плато» чи пішла на спад, в Україні щодня стали фіксуватися нові антирекорди з поширення захворювання.

 

Загальнорогульські мітинги під гаслами «проти карантину»

 

І ось, неначе у насмішку над здоровим глуздом і над горем людей, котрі втратили своїх близьких через епідемію, знайшлися такі рідкісні ковідіоти, що анонсували на сьогодні, 14 серпня, всеукраїнські мітинги проти карантинних обмежень. І не просто анонсували, а й навіть провели. Особливо відзначився Херсон.

 

Організовував мітинг дехто Стремоусов Кирило Сергійович. Той самий, що захищає рекетирів з ГО «Потон», які били жінок і займалися «кришуванням» підприємців у Харкові. І той самий Стремоусов, який неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців і зараз ходить «під статтею» (кримінальне провадження № 12019230040000172 від 14.02.2019 р. за ч. 4 ст. 296, ч.1 ст. 171 КК України).

 

Ковідіоти на мітингу Кирила Стремоусова

Стоп-кадр з відео Кирила Стремоусова. На даний час його основний канал заблокований адміністрацією YouTube за поширення фейків про COVID-19

 

Як бачимо, всі учасники цього зібрання прийшли без масок, а про дотримання соціальної дистанції годі й казати.

 

Подібні мітинги проходили сьогодні в інших містах. Те, що проголошують учасники на таких зібраннях, інакше, як маніхейське марення, неможна й назвати. Там лунають істеричні волання про «примусову чіпізацію» та карколомні плани «тіньового світового уряду», про «плани Антихриста» і нібито «наступ на права громадян». Від останнього, зокрема, організатори переходять до основної суті – максимально нагнітати панічні настрої, підбурюючи ідеологічно оброблені групи громадян до виступів проти влади, аж до повалення конституційного ладу.

 

Чим більше скупчення людей, тим більше заражень

 

Після пом’якшення карантинних обмежень в Україні, коли було дозволено роботу деяких підприємств і закладів,  а також відновлено роботу громадського транспорту, певна частина населення стала з легковажністю ставитися до виконання правил, які при цьому залишилися. Ігноруючи той факт, що карантин не скасовано повністю, а лише пом’якшено, закономірно знайшлися ті, хто вважають, що хвороба їх не торкнеться.

 

А між іншим, у нормативно-правових актах, якими встановлено чинні карантинні обмеження в Україні, передбачено обов’язок носіння масок або респіраторів у визначених випадках. При цьому недаремно конкретизовано, що респіратор (маска) повинна закривати і рот, і ніс. Цю вимогу багато українців постійно ігнорують, спускаючи маску з носу.

 

Причина зростання кількості інфікованих COVID-19 зараз не тільки у висунутих з-під масок носах, а в тому, що великі групи громадян концентруються в одному місці.

 

Коронавірусне захворювання передається повітряно-крапельним шляхом: там, де групи людей збираються разом і розмовляють, не дотримуючись соціальної дистанції, уникнути зараження практично неможливо. При цьому людина, котра вже заражена, може сама не підозрювати про наявність у неї смертельно небезпечного захворювання. Навіть той, хто наразі не відчуває перших симптомів, вже становить небезпеку для оточуючих, оскільки може передавати вірус іншим.

 

Якщо зараження відбулося в колективі за місцем роботи, навчання чи проживання, в сім’ї чи після спілкування із хворим, то тут принаймні є можливість відслідкувати коло контактних осіб і забезпечити їх тестування та, у необхідних випадках – ізоляцію. А на вуличних зібраннях і заходах визначити джерело зараження практично неможливо.

 

Не мітингувати, а працювати

 

Мітингувальники, у своїй більшості, не зайняті нічим іншим. Безробітні, пенсіонери, та ще й дехто приводить із собою дітей – усі вони могли б залишатися вдома, чим убезпечили б як себе, так і інших людей від поширення захворювання. Але ж ні – вони збираються на свої акції, щоб там послухати виступи різних ковідіотів.

 

Потім, коли мітинг завершується, вони так само масово роз’їжджаються по домівках. У громадському транспорті вони набиваються в автобуси, трамваї, маршрутки чи вагони метро, Ясна річ, що за таких умов епідемія буде поширюватися із шаленою швидкістю. І карантин триватиме безкінечно.

 

Якщо кількість захворювань і надалі буде зростати, то настане той момент, коли лікарні не зможуть приймати всіх хворих. Без медичної допомоги ті люди, для яких не залишиться місця, будуть приречені на смерть.

 

І після цього ковідіоти розповідають про «незаконність» карантинних обмежень…

 

В Україні часто звертаються до практики й успішного досвіду країн-сусідів, зокрема Польщі. Я живу та працюю в Польщі не перший рік, і спостерігаю одну характерну особливість у ритмі життя місцевого населення, що дуже контрастує з Україною. Серед дня тут взагалі не прийнято без діла вештатися вулицями або навіть розсиджуватися на лавках у скверах. Таке можуть дозволити собі лише туристи, що відпочивають у курортних районах. А щодо акцій з вуличними мітингами – тим більше.

 

І причина не у запровадженні карантинних заходів – у Польщі й до початку пандемії такого не було. У робочий час тут працюють, а не бігають по мітингах. У вихідні поляки відпочивають у родинному колі та відвідують церкви, тому до участі у якихось збіговиськах ні в кого немає інтересу.

 

Тому коли знову постане питання про те, чому поляки живуть краще за нас і як їм це вдається, буде доречно врахувати їхню працелюбність і відповідальне ставлення до своєї роботи, здоров’я та добробуту в сім’ї та безпеки оточуючих.

 

UPD 20.08.2020 р. Але є і хороші новини: заїкаючись, переляканий Стремоусов повідомив, що до нього прибули співробітники СБ України для проведення обшуку.