Якщо до вас завітав виконавець

Поділитися:

Виконавець завітав не для того, аби створювати проблему, а навпаки – допомогти у вирішенні тієї проблеми, яка у нас з’явилася, а ми чомусь свого часу не могли або не бажали її бачити. 

 


 

Так трапляється у нашому житті, що іноді у нас з’являються фінансові борги за різні отримані нами послуги чи товари: комунальні послуги, кредит за авто, телевізор, пральну машину або невчасно сплачені суми аліментів та інше. Причини їх появи можуть бути різними: тимчасове скрутне фінансове становище внаслідок відсутності стабільних доходів та постійного місця роботи, невчасно отримана зарплата, пенсія чи стипендія, навіть наша забудькуватість та наше залишення на потім сплати по рахункам. А у декого – й відверте небажання виконувати ці зобов’язання взагалі.

 

 

Все це не вирішить, а навпаки – погіршить нашу ситуацію. І, як вже показало життя, ми починаємо звертати на це свою увагу лише в тому випадку, коди до нас у гості завітає державний виконавець чи приватний виконавець (далі – виконавець).

 

Лише в цей момент, поспілкувавшись з цією, на наш погляд, недоброю людиною, ми починаємо розуміти, що не варто зволікати з часом, адже наслідки можуть бути не дуже й добрими. Дехто навіть може проігнорувати законні вимоги виконавця або навіть його образити, не розуміючи простої істини: виконавець завітав не для того, аби створювати проблему, а навпаки – допомогти у вирішенні тієї проблеми, яка у нас з’явилася, а ми чомусь свого часу не могли або не бажали її бачити.

 

 

Ось тут і постає питання: що ж у цьому випадку робити, коли до нас у гості навідався виконавець?

 

По-перше, не слід у цьому випадку панікувати

 

Особливо якщо ви вперше отримуєте виклик (повістку). Раджу ознайомитися з його посвідченням та спокійно і уважно вислухати його, адже донесена до вас інформація буде дуже корисною. Якщо виконавець надає вам повістку, то звісно, її слід отримати та обов’язково завітати до нього на прийом на ту дату, яка вказана в ній. Адже якщо ви проігноруєте, то він буде вправі це зробити наступного разу в примусовому порядку, за допомогою поліції. Впевнений, що буде не дуже добре, коли б сусіди спостерігали за тим, як вас «під рученьки» виводять поліцейські. Та й навіщо вам різні плітки?

 

По-друге, не слід ігнорувати законні вимоги виконавця

 

Не варто створювати йому перепони. І, тим більше, не слід ображати його під час виконання ним службових повноважень. Це може лише погіршити взаєморозуміння між вами. Слід пам’ятати, що виконавець до вас завітав для того, щоб допомогти у вирішені вашої проблеми. Він зараз виступає не ворогом для вас, а помічником, який буде намагатися надавати прийнятні для вас варіанти, аби вирішити ваші проблеми. Прошу, не вірте казочкам та хибним чуткам від друзів чи бабусь про те, що нібито «якщо відкрити виконавцю двері, то він ОБОВ’ЯЗКОВО арештує ВСЕ ваше майно, а вас в холодну зиму виставить на вулицю, в тому в чому вас мати народила та ще й позбавить вас житла».

 

Слід пам’ятати, що виконавець діє на підставі і в межах Закону України «Про виконавче провадження» (№ 1404-VIII), і тому всі рішення ним приймаються у порядку, визначеному цим Законом, а також іншими підзаконними актами. Також не забуваємо, що під час здійснення своїх законних дій виконавець обов’язково повідомить вас про ваші права. Вам ніхто не забороняє звернутися за правовою допомогою до адвоката. Але, як показала практика, саме небажання йти на компроміс є тим новим джерелом, яке породжує ще більше нашарування проблем.

 

По-третє, не бійтеся виконавця

 

Ннавпаки – намагайтеся спільними зусиллями з ним, як найшвидше вирішити вашу проблему. Слід розуміти, що ваша проблема виникла не в той момент, коли до вас завітала ця посадова особа. Проблема виникла ще раніше: тоді, коли ви не забажали сплатити вчасно борг за комунальні послуги, потім ваша проблема вже у залі суду, суддею була закріплена у відповідному рішенні та отримала обов’язковий для виконання характер, та аж потім виконавець примусово виконує це рішення в порядку, визначеному законом.

 

Та й чи дійсно виконавець є тією особою, що створює для вас проблему? Чи може саме ви її і створили свого часу, але не бажали звертати на неї уваги та не намагалися як найшвидше вирішити її?

 

По-четверте, не слід у кожному виконавцеві бачити лише корупціонера, ледаря та байдужої до вас людини

 

Це зовсім не так! Зараз посади державних виконавців в державній виконавчій службі очолюють доволі порядні люди, які кожного дня йдуть на самопожертви власним здоров’ям, а іноді – й життям, щоб допомогти у вирішенні проблем боржника.

 

Наразі, через брак нових досвідчених кадрів, державна виконавча служба переживає не кращі часи. І тому виконавці просто завалені різними виконавчими провадженнями.

 

Саме через значне, понад норми, фізичне та розумове навантаження, трапляються поодинокі випадки невчасного виконання рішень. Тому до їх праці слід відноситися з терпінням, повагою та розумінням.

 

Звісно, що виконавець не може бути однаково хорошим для кожної зі сторін виконавчого провадження. Для декого він буде ангелом, а для когось –  гірше за чорта. Але в будь-якому випадку, обом сторонам виконавчого провадження з виконавцем слід знаходити спільні точки розуміння та шукати компроміс. Адже саме цей пошук та подальша його реалізація у відповідному результаті успішно вирішить створену проблему. Комунальні господарства отримають сплату за борг та і надалі будуть вчасно надавати вас свої послуги. А ваші діти отримають передбачену за рішенням суду відповідну суму аліментів, адже дітки не винні за помилки своїх горе-батьків.

 

Тому, моя вам дружня порада: якщо ви наразі щось заборгували, то не намагайтеся відтягувати час «на потім». Слід найближчим часом розпочати вести діалог зі своїм виконавцем і розпочати сплачувати свій борг, принаймні частинами.

 

Не бійтеся виконавця та йдіть на компроміс. І нехай він вам стане партнером у вирішенні вашої проблеми.