Яким вимогам має відповідати майданчик для дресирування собак

Поділитися:

На прибудинковій території багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою вул. Михайла Донця, 2-А в м. Києві розташовано майданчик. За багатьма ознаками і згідно його фактичного використання він призначений для дресирування собак, але побудований без дотримання низки обов’язкових технічних і санітарних вимог.

 


 

Загальнодержавним бюлетенем «ГОВОРИ!» проводиться журналістське розслідування з приводу організації належного, ефективного, безпечного та комфортного використання прибудинкових територій.

 

Дресирувальний майданчик для собак на вул. Михайла Донця, 2-А

 

Майданчик було самовільно облаштовано окремими мешканцями перших зданих у експлуатацію секцій будинку без урахування думки інших мешканців. Ніхто не погоджував цей об’єкт з Управлінням контролю за благоустроєм, Управлінням житлового господарства і міською СЕС, оскільки майданчик обладнано із численними порушеннями, перелік яких наведено нижче.

 

Розташований за вказаною адресою об’єкт, відповідно до його обладнання і використання власниками собак є майданчиком для дресирування. На ньому розташовані типові снаряди для дресирування собак: кільця, бар’єри, буми, похилі стіни, стовпчики тощо. Зазначений майданчик має площу близько 250 м² і знаходиться на відстані 40 м від стін житлового будинку.

 

Згідно з Правилами благоустрою міста Києва, прийнятими рішенням Київської міської ради № 1051/1051 від 25 грудня 2008 р., дресирування собак слід проводити лише на спеціально відведених майданчиках.

 

Згідно вимог Положення про функціонування майданчиків для дресирування собак (Додаток 3 до рішення Київради від 25 жовтня 2007 р. № 1081/3914) визначення території та обладнання майданчиків відповідно до типового проекту забезпечується районними у м. Києві державними адміністраціями. Для таких майданчиків виділяється територія розміром, щонайменше, 1483 м². Отже, самостійне визначення громадянами території та обладнання таких об’єктів не допускається.

 

Вимоги щодо облаштування майданчиків для дресирування собак

 

Відповідно до вимог Положення, відстань від майданчика до житлових будинків, дитячих і спортивних майданчиків, об’єктів соціальної сфери повинна становити не менш, ніж 150 м. При цьому мінімальну відстань може бути змінено лише за наявності натуральних і штучних екранів, які перешкоджають візуальному контакту та поширенню звуку, а також за дотриманням санітарних норм. Що стосується майданчика на Михайла Донця, 2-А, то там порушено вимоги щодо мінімальної відстані. Крім цього, не було встановлено жодних захисних екранів, внаслідок чого щодня порушуються Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (Наказ МОЗ України № 463 від 22.02.2019).

 

Майданчик для собак

Так виглядає, наприклад, обладнаний належним чином майданчик для дресирування собак в одному з парків Дніпровського району столиці

 

Ці норми встановлюють такі граничні рівні на територіях, які прилягають до житлових будинків: вдень – 50 дБА, вночі – 40 дБА (з урахуванням корекції в -5 дБА для шумів біогенного походження, відповідно до положень Додатку 3). Встановлені нормами допустимі рівні шуму за гучністю відповідають звичайній розмові людини або звуку працюючого двигуна легкового автомобіля. Проте ці рівні значно перевищує гавкіт навіть однієї собаки, що починається з 70 дБА. А коли лають декілька собак, гучність шуму сягає 120 дБА та більше. Такий шум порушує зазначені Державні санітарні норми та вимоги ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», що є недопустимим на прибудинкових територіях в будь-який час доби.

 

Огорожа та інше обладнання

 

Також відповідно до вимог зазначеного Положення майданчик для дресирування має бути обладнаний огорожею висотою не менш 1.8 м. Обов’язкова наявність освітлення, інформаційної вивіски з назвою та відомостями про призначення майданчика (структурна підпорядкованість, назва, П.І.Б. відповідальної особи з контактним телефоном, телефон комунального підприємства «Центр ідентифікації тварин» із зазначенням відповідальної особи, розклад роботи майданчика, список інструкторів-дресирувальників тощо), а також спеціальних табличок з інформацією про потенційну небезпеку. Нічого з перерахованого вище на зазначеному майданчику немає, крім огорожі із сітки заввишки приблизно 1,6 м.

 

Дресирувальний майданчик для собак

Якою має бути огорожа на майданчику для собак

 

Схожі вимоги передбачені і для майданчиків для вигулу. Відповідно до Положення про функціонування місць та зон для вигулу тварин у м. Києві (Додаток 4 до рішення Київради від 25 жовтня 2007 р. № 1081/3914), місця для вигулу тварин визначаються на відстані не менше 40 метрів від житлових будинків, дитячих та спортивних майданчиків, об’єктів соціальної сфери згідно з Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів (ДСП 173-96). Але майданчик для собак по вул. Михайла Донця, 2-А розташовано впритул до дитячого майданчика, з яким він межує через паркан з сітки. Тим самим, порушено і вимоги п. 4.10 ДСП 173-96, і вимоги Положення про функціонування місць та зон для вигулу тварин.

 

Облаштування майданчика для собак

А так виглядає облаштування майданчика, знову таки, в парку культури і відпочинку

 

Також згідно із Положенням усі місця та зони для вигулу тварин повинні бути обладнані спеціальними попереджувальними знаками, а також табличками з зазначенням назв і телефонів установ, які відповідають за їх технічний і санітарний стан.

 

Самовільно облаштований майданчик не відповідає встановленим вимогам

 

Навіть наведених вище вимог на об’єкті, розташованому по вул. Михайла Донця, 2-А не було дотримано. Жодних знаків і табличок із зазначенням відповідальних осіб на чи біля майданчику немає. Крім того, зазначений майданчик не міститься в переліку офіційних адрес місць вигулу собак, що розміщений на веб-сайті Комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини».

 

Все це у сукупності свідчить про захоплення частини спільної території окремими мешканцями будинку та самовільне облаштування ними цього об’єкту виключно для власних потреб. Внаслідок цього відбувається грубе порушення санітарних правил і норм, а також систематичне порушення права на спокійне життя. Мешканці цього будинку вже 5 років щодня вимушені засинати, прокидатися, працювати і жити в умовах шкідливого впливу шуму.

 

Відсутність належного контролю за дотриманням вимог законодавства, а також ненастання відповідальності за їх тривале порушення призвело до того, що власники собак вигулюють та дресирують своїх тварин на цьому майданчику у будь-який зручний для них час, навіть вночі. Все це супроводжується тривалим гавкотом або вереском – залежно від розмірів собак. Мешканці, яким заважає шкідливий шум, щоденно звертаються до охоронців будинку стосовно порушень тиші на «собачому майданчику» і о 6-й годині ранку, і о 23-й вечора, а часто й після опівночі.

 

Бо «тут у нас територія для собак»!

 

Охорона робить зауваження власникам собак. Проте останні відповідають у дусі «тут наш майданчик, і я буду тут гуляти і дресирувати, коли захочу», пропонують скаржникам щільніше закривати вікна в квартирах і дихати вуглекислим газом.

 

Крім зазначеного вище, відповідно до вимог п. 4.10 ДСП 173-96, дворова територія повинна передбачати майданчик для відпочинку дорослого населення розміром не менше 0.1 м² на одну людину. Це – пряма вимога. Вимог до мінімального розміру майданчиків для вигулу тварин у Правилах не міститься.

 

У даному будинку налічується 1029 квартир, в яких проживає більше 2000 мешканців. Отже, майданчик для відпочинку дорослого населення за площею має бути не меншим, ніж 200 м². Але після захоплення і огородження частини території під майданчик для відпочинку залишилося близько 100 м². Там для більш ніж 2000 людей розміщено три стандартні лавочки і одну невелику альтанку. А в 15 метрах від альтанки зранку до ночі гавкає величезний майданчик, біля якого люди, вочевидь, і мають «відпочивати».

 

Поряд є достатньо вільного місця для вигулу і дресирування собак

 

Через облаштування власниками собак під свої потреби значної ділянки, місце для дитячого майданчику «залишилося» тільки впритул до проїзної частини, якою рухаються автомобілі. Тим самим знову порушено вимоги п. 4.10 ДСП 173-96. А саме: майданчики для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку слід відокремлювати по периметру смугою зелених насаджень шириною не менше 3 м. В даному випадку цю вимогу неможливо виконати. Найбільш підходяща частина території ще на етапі будівництва будинку була обладнана під майданчик для дресирування собак.

 

Водночас, на відстані 100 і 300 м з обох боків будинку у вільному доступі наявні величезні території, де вигул собак вже склався натуральним шляхом. На відстані 100 м від стін зазначеного будинку по вул. Донця, 2-А, на території Національного авіаційного університету знаходиться відкрита, добре озеленена рекреаційна територія спільного користування площею більше 300 тис м2. Там постійно вигулюють і дресирують собак мешканці усього району.

 

Зручний цілодобовий доступ туди забезпечується з усієї прибудинкової території будинку в різних її частинах – крізь 3 хвіртки, що встановлені там спеціально для зручного проходу мешканців буд. Донця, 2-А на територію університету.

 

З іншого боку будинку, на відстані 320 м від виходу з його прибудинкової території розташовано парк «Відрадний» площею 250 тис м2, у якому мешканці цього району також постійно вигулюють своїх собак, не створюючи дискомфорту для інших.

 

Навіщо тоді створювати незручності для мешканців будинку?

 

Таким чином, не було і немає жодної необхідності у функціонуванні на обмеженій за розміром прибудинковій території буд. Донця 2-А окремого майданчику для собак, що суперечить майже всім вимогам законодавства для таких об’єктів. Він створює незручності для більшості мешканців, утруднюючи їхнє користування спільною прибудинковою територією, дитячим майданчиком і майданчиком для відпочинку.

 

Якщо порушення норм і правил у частині технічного облаштування цього майданчика (знаки, інформаційні таблички тощо) можна було б усунути, то порушення вимог щодо його розташування (не ближче 150 метрів від дитячих майданчиків і майданчиків для відпочинку) є критичними. Усунути їх неможливо через фізичну обмеженість площі прибудинкової території.

 

Наразі ми звернулися із цього питання на адресу Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і начальника управління житлово-комунального господарства та будівництва Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації з проханням провести перевірку майданчика для дресирування собак на прибудинковій території будинку по вул. Михайла Донця, 2-А щодо дотримання вимог Державних санітарних правил, Державних санітарних норм, Правил благоустрою міста Києва. Про результати перевірки та здійснені заходи щодо очищення території від самовільно встановлених малих архітектурних форм та елементів благоустрою ми додатково поінформуємо читачів.