Евакуатори на «службі» у стійкого злочинного об’єднання

Поділитися:

У Києві співробітниками Головного слідчого управління та Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України викрито злочинне угруповання, члени якого використовували евакуатори у схемі незаконного збагачення.

 


 

Столичні евакуатори як «бізнес» міської влади

 

Вже понад п’ятнадцять років для «ГОВОРИ!» тема свавілля столичних чиновників з використанням евакуаторів транспортних засобів продовжує залишатися в центрі особливої уваги. Ще давно, під час перебування на посаді київського міського голови Леоніда Черновецького та його команди ми почали знайомити читачів зі схемами вимагання, шантажу та примушування громадян оплачувати неіснуючі «послуги» з евакуації та охорони їхніх авто.

 

Враховуючи наявність високих покровителів і фактор безкарності, нахабство злочинців набувало дедалі більшого розмаху. Навіть одного разу дійшло до того, що в центрі міста евакуатор викрав автомобіль, який належав Службі безпеки України, а потім авто було продано на запчастини. Тоді була надія на те, що евакуатори будуть останньою аферою команди Черновецького. Але, як бачимо, час минає, змінюються міські голови, та злочинний «бізнес» виявився на диво живучим.

 

16.08.2021 р. на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора з’явилася новина про викриття стійкого злочинного об’єднання, до складу якого входили службові особи виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Кримінальне провадження порушено за ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення організованою групою), ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). На даний час повідомлено про підозру п’яти службовим особам КМДА та двом керівникам приватних служб, які займаються евакуацією транспортних засобів у столиці.

 

За даними слідства, один із керівників Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, залучивши керівництво управління (інспекції) з паркування та підлеглих інспекторів, запровадив схему незаконного збагачення шляхом безпідставної евакуації припаркованих  транспортних засобів з вулиць столиці на штраф-майданчики. Автомобілі власники могли забрати лише після оплати «штрафів», сума яких була вдвічі більшою за офіційну.

 

Нахабство евакуаторщиків не має меж

 

Як приклад, нещодавно моя підзахисна, перебуваючи у середмісті Києва у робочих справах, припаркувала авто, попередньо переконавшись у тому, що на цьому місці дозволена парковка, і що залишений нею транспортний засіб не буде перешкоджати руху транспорту. Більше того, за лобовим склом вона розмістила табличку з її номером телефона – на випадок, якщо автомобіль буде комусь заважати. Приблизно за 10-15 хвилин після того, як дівчина залишила авто, їй зателефонував один небайдужий перехожий. Він повідомив, що під’їхав евакуатор, і її авто намагаються забрати.

 

Евакуатори в Києві

За планом, викриті члени злочинного об’єднання повинні були складати до 300 актів на день, аби виконати нормативи за поборами з громадян. На фото – автомобіль моєї підзахисної

 

Коли моя підзахисна бігом примчала до автомобіля, то викликала працівників поліції. Ті не стали ні в чому перешкоджати працівникам евакуаційної фірми, тому автомобіль завантажили на евакуатор.

 

Евакуатори столиці

Працівники поліції спілкуються з водієм евакуатора

 

А дівчину поставили перед фактом: або транспортний засіб забирають на штрафмайданчик, де за кожен день «зберігання» буде стягуватися додаткова плата, або вона проїде з ними, щоб заповнити документи, та оплатить «штраф».

 

Звісно, й без цього заклопотана дівчина-водій хотіла якомога скоріше отримати своє авто. Вона погодилася одразу сплатити штраф, тому що в той день у неї й без цього було багато інших термінових справ. Традиційно, вона отримала пачку платіжних доручень.

 

Постанова про накладання штрафу

Сума «штрафу» становила 340 гривень, але це був тільки початок

 

Сплатити гроші потрібно було на рахунок ТОВ «Паркінг Україна»

 

Паркінг Україна

Платіжні реквізити: і тут вже інша сума – 1270 гривень 

 

Але цим, як вже багато хто здогадалися, евакуаційні «послуги» не обмежилися. До суми штрафу додалися чималі суми на оплату інших «послуг». Серед нав’язаних послуг є дещо нове – «Стоп коронавірус». Яке відношення взагалі евакуатори мають до боротьби з пандемією?..

 

Квитанція про сплату штрафу

Нав’язані послуги збільшують розмір поборів з водіїв

 

«Денний план» робітників примусової евакуації

 

Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, щоденно члени організованої групи мали складати 300 актів. На підставі складених актів приватні служби евакуювали транспортні засоби. Щоб виконувати «денний план», вони вдавалися до хитрощів – біля припаркованого автомобіля встановлювали знак «Дорожні роботи».

 

За результатами проведення понад 30 санкціонованих обшуків було виявлено і вилучено документи, носії інформації, засоби зв’язку, грошові кошти та інші речові докази. За місцем проживання фігурантів виявлено значну кількість актів огляду та тимчасового затримання транспортних засобів.

 

Приємно усвідомлювати, що в цій роботі є і наш скромний внесок. Цього разу, як бачимо, правоохоронці спрацювали на диво оперативно. Якби вони так само розслідували інші справи – наприклад, про посягання на життя журналістів або про злочини в сектах, їм би ціни не було.