Парк «Перемога» на Дарниці

Поділитися:

У Дніпровському районі, на північ від Броварського проспекту, між Воскресенським і Північно-Броварським масивом у 1965 р. було закладено парк «Перемога» на базі існуючого лісового господарства.

 


 

Зелені насадження і курган Безсмертя

 

У роки Другої світової війни значна частина зелених насаджень, а також ліси й лісопарки навколо Києва були суттєво пошкоджені. В перші повоєнні роки розпочалася робота з відновлення цих парків, садів і озеленення пустирів. Площа парку «Перемога» становить 76 га.

 

Парк Перемога

Меморіальні таблички на вході до парку

 

Основним принципом системи зелених насаджень загального користування завжди має бути створення парків у всіх житлових районах. Про цей принцип, на жаль, часто забувають очільникі нашого міста, переслідуючи свої політичні амбіції та приватні інтереси. Адже чисельність населення столиці суттєво зросла, та й щільність житлової забудови збільшується абсоблюно непропорційно. В таких умовах дедалі складніше рівномірно розподіляти зелені насадження у місті, поліпшувати його мікрокліматичні умови. Але зараз вкрай необхідно збільшувати існуючі зелені масиви за рахунок реконструкції гаїв, інших зелених насаджень і посадки нових дерево-чагарникових порід у парках.

 

Парку Перемога на Дарниці

Парк «Перемога»

 

Перспектива головної алеї парку «Перемога» із широким зеленим партером завершується курганом Безсмертя.

 

Центральна алея парку Перемога

Центральна алея парку «Перемога»

 

Головний центр архітектурно-планувальної композиції парку добре проглядається з боку проспекту Визволителів і Північно-Броварського масиву.

 

Зимовий парк Перемога

Дерев’яний колодязь і декоративний млин на центральній алеї

 

Курган Безсмертя (архітектори О.К. Стукалов та О.О. Сницарев) було відкрито 21 червня 1967 р. на честь героїв, які віддали свої життя за свободу і незалежність України в роки Другої світової війни. Курган Безсмертя насипаний із землі, привезеної із солдатських і партизанських могил різних місцевостей нашої країни та інших країн Європи, зокрема з Яновських лісів Польщі, де проти гітлерівців боролися разом українські та польські партизани. В основі курган має форму п’ятикутної зірки.

 

Курган Безсмертя

У 2004 р., на честь 60-річчя визволення України від фашистських загарбників було проведено реконструкцію кургану

 

Скульптурна композиція «Люди Перемоги» (автор – А. Моргацький) була встановлена у 2016 р. ініціативною групою киян за підтримки телеканалу «Інтер» і Організації ветеранів України.

 

Люди перемоги

Прототипами пам’ятника були генерал-майор Іван Селіфонов (23.12.1922 р. – 07.03.2019 р.) та стрілець-радист Ганна Коломейцева

 

Ще одна скульптурна композиція біля входу до парку – «Мати проводжає сина на війну»

 

Мати проводжає сина

Скульптурна композиція «Мати проводжає сина на війну»

 

Ландшафтні групи берез, кленів та декоративних чагарників вдало доповнюють зелені масиви із сосни.

 

Мотузковий парк

Мотузковий парк

 

У парку є майданчики атракціонів, декоративна водойма, побудовано велику будівлю для молоді, де і зараз проводяться вечірки на танцполі.

 

Тролейний парк

Тролейний парк

 

Меморіальна частина парку

 

Поряд на площі 7 га створено меморіальний парк героїв.

 

Пам'ятник прикордонникам

Пам’ятник прикордонникам, які загинули внаслідок бойових зіткнень під час охорони державного кордону на сході України

 

У парку героїв чільне місце зайняла алея прикордонників.

 

Алея прикордонників

Алея прикордонників

 

Скульптурна композиція «Мати-вдова» з граніту (робота А. Балога і К. Добрянського) в парку «Перемога» була відкрита у 2012 р.

 

Скульптура Мати-вдова

Скульптурна композиція «Мати-вдова»

 

На окремій ділянці парку розміщено зразки військової техніки періоду Другої світової війни.

 

Військова техніка

Військова техніка під снігом

 

Загалом у плануванні роботи зі створення і утримання парків слід прагнути того, щоб максимально наблизити житлові райони до приміських лісопарків, зв’язати їх зеленими артеріями магістралей, вулиць, смуг дерев і чагарників уздовж ліній автомобільних та електрифікованих доріг, які б склали єдиний зелений масив, що створює здорове природне середовище для мешканців, зберігаючи неповторний архітектурний ансамбль.