Київський фунікулер (похила залізниця)

Поділитися:

Похила залізниця з канатною тягою – фунікулер, вже понад сто років з’єднує Печерський та Подільський райони української столиці.

 


 

На початку ХХ століття проводилися роботи з поліпшення транспортного зв’язку Верхнього і Нижнього міста.

 

Нижня станція фунікулера

Нижня станція на Поштовій площі

 

Через особливості рельєфу цієї локації, рух іншого громадського транспорту унеможливлювали круті схили, тому киянам доводилося долати підйом і спуск пішки, довгими дерев’яними сходами. Різниця висот між Поштовою площею та оглядовим майданчиком Володимирської гірки, де знаходиться верхня станція фунікулера, складає 75 м.

 

Вагони фунікулера

Вагони фунікулера

 

Ідея запустити в Києві фунікулер належала інженеру А.А. Абрагамсону. За проектом інженерів Н.К. П’ятницького та М.І. Баришнікова в 1902 – 1905 рр. було створено фунікулер між верхньою терасою Володимирської гірки та вулиці Боричів тік на Подолі. Його урочисто відкрили 7 травня 1905 р., коли відбувся перший випробувальний спуск. І вже з наступного дня розпочалися регулярні пасажирські перевезення для всіх.

 

Всередині нижньої станції

Всередині нижньої станції

 

До речі, перший в Україні фунікулер з’явився на три роки раніше – у 1903 р. в Одесі. А Київський фунікулер спочатку мав назву Михайлівський механічний підйом. Одночасно новий підйомник міг перевозити до 70 пасажирів, рухаючись зі швидкістю 2 м/с.

 

Фунікулер складається зі спеціального рейкового шляху, верхньої та нижньої станцій з посадковими майданчиками і вагонів, які приводяться у рух за допомогою тросу, з’єднаного одночасно зі спеціальним механізмом. У 1903 – 1905 рр. на залізобетонній естакаді було прокладено перші 200 м рельсових шляхів. У 1928 р. фунікулер реконструювали, лінію було продовжено на 28 м, і вона вийшла на вул. Петра Сагайдачного, навпроти Поштової площі. В 1958 р. вагони замінили на нові, обладнані м’якими кріслами та розділеними на купе. Також було оновлено обладнання машинної зали.

 

Фунікулер у Києві

Сьогодні довжина траси становить 222 м

 

Рейс вагона фунікулера здійснюється за 2,5 хвилини, протягом яких можна дістатися від однієї станції до іншої. Вагони відправляються кожні 4 хвилини. Вартість проїзду тут коштує так само, скільки у метрополітені – 8 грн.