Повернути своїх: від слів до дій у процесі обміну ув’язненими

Поділитися:

Після публікації нашого матеріалу про необхідність взаємного обміну ув’язненими між Україною та росією ми вирішили звернутися з конкретними пропозиціями до державних органів, аби прискорити процес.

 


 

Одним з адресатів стало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції). Ми вірили, що наше звернення стане важливим кроком у боротьбі за права українських громадян, яких утримують в колоніях та СІЗО на окупованих територіях, а також тих, хто відбуває покарання у росії.

 

Нещодавно ми отримали відповідь від Мінреінтеграції, яка підтверджує, що проблема взаємного обміну ув’язненими визнається державними структурами як важлива. Міністерство зазначає, що вже існує відповідна законодавча база і координаційні штаби для проведення таких обмінів. Також є конкретні нормативно-правові акти, що регулюють процес передання ув’язнених, які перебувають в полоні держави-агресора, зокрема військовополонених.

 

Обмін ув'язнених

Обмін ув'язнених

 

Мінреінтеграції підкреслює, що цей процес перебуває на контролі на загальнодержавному рівні, і наявні всі необхідні інструменти для його реалізації. Відповідно до закону, для цього створені відповідні структури у системі правосуддя, які мають забезпечити дотримання прав ув’язнених і сприяти їхньому поверненню.

 

Але попри те, що юридичні підстави та організаційні механізми вже існують, досягти реальних результатів наразі не вдалося. Процес обміну не відбувається з бажаною швидкістю. На жаль, цей важливий гуманітарний аспект залишається заблокованим через складну політичну ситуацію та воєнні дії. Питання залишається відкритим. Воно явно потребує більшої уваги як з боку держави, так і міжнародних організацій.

 

Наше видання продовжує слідкувати за цією темою і буде надалі ініціювати обговорення з державними структурами, аби прискорити обмін ув’язненими. Ми впевнені, що питання повернення українських громадян додому має бути в пріоритеті на всіх рівнях. Попри всі труднощі, існує надія, що обмін відбудеться, і наші громадяни повернуться додому.

 

Ми не зупинимося на досягнутому та будемо всіляко сприяти розв’язанню цієї проблеми. Адже кожен громадянин заслуговує на справедливе ставлення та повернення додому. Ув’язнені не повинні бути заручниками політичних ігор чи війни. Україна має продовжувати боротьбу за своїх людей. І ми продовжуємо вірити, що з часом справедливість переможе, а наші зусилля сприятимуть досягненню цієї мети.

 

Тож продовжуємо працювати над тим, аби правда і справедливість стали реальністю для всіх, кого тримає агресор.