«Спеціальне тактичне спорядження» (ТОВ «СТС») – не тільки шахраї, але й «ухилянти» (документ)

Поділитися:

Наша попередня публікація «Спеціальне тактичне спорядження» – шахраї «в законі»?», яка стосувалася діяльності сумнозвісного однойменного ТОВ «СТС», зацікавила постійних читачів і навіть тих, кому з різних причин довелося «познайомитися» з пройдисвітами, які зібралися в цій сумнівній конторі.

 


 

За численними зверненнями від нашої авдиторії ми змушені й надалі приділяти увагу висвітленню обставин діяльності цієї чергової контори «Рога та копита». Зараз, користуючись загальнонаціональним лихом – війною, це шахрайське угрупування намагається інтегруватися в економіку України та збувати військовим за демпінговими цінами непотріб і ганчір’я, захисні властивості якого непридатні навіть для плетіння маскувальних сіток або використання для технічних потреб під час ремонту автомобілів і прибирання.

 

Юрій Дмитрович Старов: шлях до сумнівного багатства

 

Про більш ніж сумнівну якість «Спеціального тактичного спорядження» ми поговоримо більш детально іншим разом, а сьогодні йтиметься про те, як ТОВ «Спеціальне тактичне спорядження» (СТС) (код 33442165) під керівництвом його директора (і засновника), не чистого на руку Юрія Дмитровича Старова, є системним «ухилянтом» і прихистком для цілої когорти спритників і волоцюг, які намагаються уникнути мобілізації.

 

Юрій Дмитрович Старов, основний кінцевий бенефіціар (засновник і вигодонабувач) діяльності підприємства, позиціонує себе як бравий бойовий офіцер. При тому, що Юрій Старов ані дня не був на передовій, він, не відриваючись від бізнесу, отримав чергове військове звання підполковника (про що ми поговоримо окремо).

 

Впродовж років війни він дивним чином казково збагатився, ставши доларовим мультимільйонером (!) на крові, не забуваючи на шляху бізнесу кидати партнерів, замовників, контрагентів і постачальників. Втім, а що можна очікувати від чолов’яги, якщо він кинув навіть рідну матір. Вона свого часу вклала безмежні зусилля, кошти, зв’язки у створення підприємства, а тепер змушена жебракувати. Про це готуємо окреме дослідження, в якому з’ясовуємо й те, наскільки законною може бути служба у Збройних Силах України Юрія Старова – номінального підприємця, засновника та очільника ТОВ «СТС».

 

Просування бренду «Специальное тактическое снаряжение» в російському просторі

 

Варто водночас акцентувати на вельми цікавій особливості, яку ми нещодавно помітили. У мережі Інтернет значна кількість пошукових запитів щодо згаданої контори зголошується за назвою російською мовою – «Специальное тактическое снаряжение». Іноді застосовується абревіатура «СТС». Так відбувається, коли відповідні пошукові алгоритми навмисно прописані російською замовниками просування бренду (бенефіціаром або власником).

 

Тобто, без зайвих натяків сповіщаємо – пошукові запити російською мовою мають сенс тоді, коли з тих чи інших причин є інтерес для поширення відомостей про згадану, так би мовити, торгову марку «Специальное тактическое снаряжение», серед користувачів з російської педерації. Чому так сталося? Можливо це звичайні «почекуни» перемоги рашистів, які зарані готують ринок збуту для «рашки»? Або недолугі рекламодавці? Це також буде зрозуміло згодом, і ми до цього повернемось.

 

Сьогодні на часі інше.

 

Від внутрішньої зради до національної загрози

 

Так, процес мобілізації дуже болісний, швидкий і не завжди об’єктивний та виважений. Коли йдеться про виживання держави та нації, то під мобілізацію потрапляють і ті особи, діяльність яких у цивільному житті за своєю корисністю істотно випереджає військову корисність.

 

Складно не погодитися з тим, що енергетик на атомній станції, лікар у госпіталі, слюсар водоканалу, електрик високовольтної мережі, конструктор дронів чи інженер з впровадження нових озброєнь значно більшої користі принесуть саме на нинішніх своїх посадах, де будуть виконувати ті функції, якими вони і займалися, підтримуючи інфраструктуру держави.

 

Саме із цією метою і було запроваджено так званий інститут «бронювання» (загальнопоширена побутова назва звільнення від мобілізації певних категорій інженерно-технічних та інших подібних працівників (енергетика, медицина, освіта, комунальні служби тощо за ознакою їх зайнятості у критичній інфраструктурі.

 

Було запроваджено централізовані механізми, коли певні підприємства (установи, організації) доводили перед уповноваженими державними органами свою значущість для життєзабезпечення населення та суспільного виробництва. Таким способом підприємства отримували відповідні переліки працівників, для яких і запроваджувалася згадана «броня».

 

Зрозуміло, коли, приміром, високовольтні мережі визнаються критично значущим підприємством. Відповідно, певні категорії працівників на підприємствах енергетики, які безпосередньо залучені до виконання функцій з обслуговування ліній електромереж, – здобували тимчасовий захист від мобілізації. Фахівці мусять займатися складними технічними завданнями, для яких вони навчалися і здобували досвід десятиліттями, а не потрапляти в піхоту чи охороняти десь склади та аеродроми.

 

«СТС» – «броня» для ухилянтів під керівництвом Юрія Старова

 

І що виявляється? Крім об’єктивно виправданих у контексті досягнення мети підприємств, до «критично-значущих» потрапило і ТОВ «Спеціальне тактичне спорядження». Стосовно цього ми демонструємо відповідний наказ Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України № 222-кв від 14.05.2024 р.

 

Спеціальне тактичне спорядження

ТОВ СТС

 

«Швейна» контора «СТС», яка винаймає підвал з двома десятками швейних машин і з магазином, де збувають нашвидкуруч пошиті вчорашніми птушниками «лахи» – визнана значущою для національної економіки. Виходить, що діяльність ТОВ «СТС» ледь не є визначальною для стійкості фронту та обороноздатності країни?..

 

При цьому «Спеціальне тактичне спорядження» навіть не має серед своїх постійних контрагентів державних мілітаризованих структур (Міноборони, СБУ, Нацгвардія, Нацполіція, ДСНС, Прикордонна службу тощо), зв’язки з якими були б доказом «значущості» підприємства. Ні, можливо, якийсь поліціянт або прикордонник, проходячи повз розрекламований магазин «СТС» і придбає собі пару шкарпеток або рукавичок, в’язану шапку чи шеврон. Однак це аж ніяк не свідчить про значущість установи для питань національної оборони.

 

Ухилення від мобілізації за допомогою фіктивних посад

 

Проте, така невигадлива маніпуляція дозволяє багато чого. Приміром, ТОВ «СТС» може набрати до штату здорованів на будь-які посади. Можна надати таким посадам різні складні найменування, на кшталт «інженер з виробництва» або «оператор випробувань» тощо. І ці буцівки будуть вважатися нужденними «важливими працівниками» національної економіки, займаючись банальним побутовим пияцтвом і взаємною розпустою прямо на робочому місці.

 

Кількість їх може бути необмеженою. Всі вони, згідно з документами, будуть «нести трудову вахту» лиха прикупивши, падаючи від утоми та знесилення після виконання завдань національного значення. І всупереч логіці, де працівники отримують зарплатню – ще і самі сплачувати адміністрації ТОВ «СТС» якісь «внески» (звісно, «чорним налом») за щастя бути включеними до переліку «стратегічно важливих працівників».

 

Подібних спритників розвелося безліч. Наразі, приміром, тривають численні скандали з експертами-лікарями з мільйонними доларовими статками, з «інвалідами-прокурорами» та іншими подібними пройдисвітами та збоченцями, які прилаштувалися на теплі посади, та ще й отримують пенсії та інші виплати від держави.

 

При цьому «Спеціальне тактичне спорядження» (ось тут якраз чудово називати їх відповідно реальним функціями і замислам «рідною» російською мовою – «Специальное тактическое снаряжение») аж ніяк не виправдовується тим, що грошей з бюджету на «липових» стратегічних працівників не отримує, шкода від них нічим не менша.

 

Антикорупційні органи проти «СТС»: очікувані заходи реагування та висновки

 

Сподіваємося, що Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, Національне антикорупційне бюро, Національна поліція України та Прокуратура України (у межах своєї компетенції, після нашого прямого та безпосереднього звернення до них) ретельно перевірять обставини віднесення ТОВ «Спеціальне тактичне спорядження» до стратегічно важливих національно значущих оборонних підприємств і дадуть свою кваліфіковану оцінку.

 

Думаємо, що разом з цими «трудягами фронту і тилу» буде виявлено ще цілу зграю подібних штучно захищених ухилянтів (а по суті-диверсантів та терористів, які діють в тилу, дискредитуючи державні інституції та функції оборони). Якщо держава зголосилася викорінювати хабарників і корупціонерів, то такі прагнення мають бути послідовними та завершеними, масштабними та системними і не обмежуватися окремими рандомними прокурорами-інвалідами, керівниками МСЕКів, ВЛК і ТЦК. Антикорупційна мітла має пройтись по всім спритникам і ледацюгам, показово та відверто.

 

Далі буде. Впевнені, що очікування наших читачів не будуть марними, так само як і наші зусилля з виведення на чисту воду пройдисвітів і ухилянтів.