Тульчин

Поділитися:

Тульчин – неповторне містечко на Вінниччині, що попри свої невеликі розміри, вміщує величезну історію. Це місто «українського Баха» – видатного і геніального українського композитора, класика Миколи Леонтовича з його безсмертним «Щедриком». Тут жили відомі люди, вирощувалися кращі фрукти й овочі, а одного разу містечко відвідав польський король. Але все – по порядку.

 

 

Перші згадки про Тульчин датуються 1607 роком. Польський історик Олександр Яблоновський у своїх «Жьрудлах дзейових» («Історичних джерелах) наводить дані від початку ХVІІ ст., де вперше зустрічається назва Тульчина. Перша згадка про нього в актах любельського трибуналу датується 10 травнем 1607 року. В акті мова йде про втікачів із містечка Косів та села Косівки до Нестервару – так тоді називався Тульчин.

 

 

Є декілька гіпотез про назву Нестервара: від імен перших поселенців Нестера і Варки; річки Дністер і слова «вар», що означає місто. У минулому місто належало подільській родині Струсів. Відомо, що одна із представниць цього роду вийшла заміж за Калиновського, і новим власником Нестервара в 1609 році став Каліновський, який 15 серпня цього ж року перейменував Нестервар на Тульчин.

 

 

Відомо, що у 17 столітті Тульчин був вагомим торговельним центром Поділля. За роки свого існування, в силу історичних подій, Тульчин був у владі Речі Посполитої, Османської імперії. Це все відбилося й на культурі та архітектурних мотивах міста, що сьогодні можна побачити, мандруючи вулицями міста.

 

 

Тульчин пов’язаний з романтичними середньовічними замками, легендами, загадковими підземними тунелями, садибою Станіслава Потоцького, що немає аналогів в Україні, а також багатьма архітектурними та культурними пам’ятками – комплекс палацу Потоцьких (1785 р.), Тульчинський технікум ветеринарної медицини (Малий або Верхній палац Потоцьких 1775 р ), краєзнавчиий музей (колишній будинок Декабристів 18 ст.), будинок Глікліха (1912 р), кладовищенський костьол, будинок Абазів, Успенська церква (1789 р.). Про деякі з цих пам’яток я вже робив фоторепортажі. Дізнатися про цікаві пам’ятки історії Тульчина та багато іншого можна дізнатися, відвідавши Тульчинський краєзнавчий музей.

 

 

Будівля краєзнавчого музея сама по собі вже цікава і є пам’ятником архітектури. Вона з’явилася в поселенні на початку 19 століття.

 

 

Колись тут відбувалися досить важливі для міста події. Цей одноповерховий будинок зберігає в собі багато секретів. У позаминулому столітті тут збиралися декабристи Південної спільноти. Пізніше в будівлі вирішили організувати краєзнавчий музей.

 

 

Музей у Тульчині був створений у 1927 році. Першим його директором став відомий кооперативний, громадський діяч Поділля Іполит Чеславович Зборовський. Хоча за часів Другої світової війни багато експонатів було знищено, в 1975 році приміщення відреставрували й навели повний порядок. У наші дні музей розділений на дві будівлі. У кожній розміщені експозиції, які розповідають про життя містечка в різні періоди часу. В музеї зібрано безліч матеріалів і предметів з природи, історії та персоналій, зокрема, військової історії та про декабристський рух у регіоні, етнографії тощо Тульчинського краю.

 

Читайте також:

Палац Потоцьких у Тульчині

.

.

.

.