Проблеми впровадження Стратегії інтеграції ВПО

Поділитися:

12 грудня 2018 року в Дніпрі відбувся Форум громадських організацій «Проблеми впровадження Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб». Захід організували  ГО «Ти потрібен Україні», ГС «Сильніші разом» та Програма розвитку ПРООН в Україні. Також відвідали захід представники моніторингової місії ОБСЄ.

 

 

Учасники з усієї України зібралися, щоб обговорити Стратегію інтеграції ВПО у різних областях, впровадження житлових програм, систематизувати інформацію та підготувати спільний документ, презентація якого запланована на лютий 2019 року.

 

На відкритті засідання виступив із промовою спеціаліст з питань соціальної згуртованості Програми розвитку ПРООН в Україні Євген Кузнецов.

 

 

Голова ГО «Ти потрібен Україні», ГС «Сильніші разом» Лілія Вірьовкіна зазначила, що кожна з 30 організацій, представники яких беруть участь у Форумі, та організації, що нададуть пропозиції, стануть співавторами спільного документу:

 

– Ми плануємо презентувати розроблений громадськістю матеріал центральним органам влади та міжнародним організаціям з тим, щоб вони використали його у процесі прийняття подальших рішень. Це буде перший документ, який підготують саме членські організації, використовуючи власну інформацію «з полей», бо більшість з таких регіональних організацій не мають жодного доступу до ЗМІ та власних ресурсів для публікації здобутої практики та матеріалів.

 

Під час обговорень учасники з’ясували, що у Житомирській, Вінницькій та інших областях України саме громадські організації взяли на себе задачу зі збору інформації про потреби внутрішньо переміщених осіб, в тому числі з питань критеріїв отримання необхідного житла. Зібрані дані передаються до управлінь соціального захисту та фактично слугують базисом для подальшого звітування державних органів влади та органів місцевого самоврядування. Але питання про те, чому самі державні органи та органи місцевого самоврядування не проводять анкетування для з’ясування потреб переселенців при взятті на облік наразі залишається без відповіді.

 

Заступник директора департаменту – начальник управління трудових відносин, зайнятості населення та умов праці Дніпропетровської ОДА Юрій Петренко звернув увагу на затверджений Кабінетом Міністрів України 21.11.18 року План реалізації Стратегії, оскільки у Плані містяться заходи, які стосуються 2 та 3 кварталу 2018 року, що у принципі не можливо вже реалізувати. Також він звернув увагу на те, що Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб не має регіональних/обласних відділів, а компетенція даного Міністерства жодним чином не делегована на місцях ані іншим органам державної влади, ані органам місцевого самоврядування.

 

Друга частина Форуму стосувалася проблем доступу ВПО до судів та адміністративних органів. Суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Софія Данилів розповіла, яких помилок припускаються внутрішньо переміщені особи під час звернення до суду:

 

– Для того, аби підтвердити факт народження дитини на окупованій території, жінки не вказують батька дитини; вказують прізвище матері відповідно до змін прізвища, що відбулися на окупованій території, в той же час суд може приймати тільки згідно даних українського паспорту, не надають медичних документів та відмови з РАГС тощо.

 

Керівники громадських організацій ВПО  консультувалися із суддею щодо їхніх власних кейсів. Одна з учасниць навіть зазначила, що готова змінити на деякий час адресу проживання, щоб її справа потрапила саме до такої відкритої та «зрозумілої» судді.

 

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко розповів про роботу мобільних офісів безоплатної правової допомоги, які розташовані на блокпостах при виїзді з тимчасово окупованої території. За його словами, мобільні офіси не можуть працювати на «нульовому кілометрі», бо це дуже небезпечно для співробітників, але в той же час його віддаленість у 800 метрів від нього становить певні труднощі для деяких людей. Софія Данилів запропонувала, щоб на самих блокпостах розповсюджували безоплатно бланки відповідних документів.