Звірячий вишкір зоотероризму

Поділитися:

Внаслідок ігнорування з боку влади самого факту виникнення в суспільстві новітніх деструктивних рухів – веганів, псевдоекологів і так званих «захисників» тварин нашій країні довелося стикнутися з проявами зоотероризму – крайньої форми екологічного радикалізму.

 


 

Зоотероризм: поняття і сутність

 

Чинне законодавство України наразі не містить визначення зоотероризму, а оперує лише загальним терміном тероризм. Виходячи із сутності досліджуваного явища, поняття зоотероризм може бути сформульовано як окремий прояв організованої диверсійної діяльності, що спрямована на насильницьке утвердження асоціальної ідеології верховенства «прав» тварин і їх переваги над людьми.

 

На цьому ґрунтуються основні постулати ідеології зоотероризму: неприпустимість вживання в їжу м’яса тварин, птахів, а також продуктів тваринницького походження, перешкоджання використанню тварин для проведення лабораторних досліджень і випробувань, вимоги про повну заборону тваринництва й мисливства, діяльності цирків, зоопарків, дельфінаріїв тощо.

 

Групи зоотерористів складають стійкий неформальний деструктивний рух псевдоекологічної спрямованості. У його лавах гуртуються радикально налаштовані маргінали, серед яких абсолютна більшість не мають фахових знань у сфері екологічної безпеки та біології. Через це у своїх діях члени даного руху керуються виключно нав’язаними ззовні спотвореними уявленнями про закони природи та місце в ній людини.

 

Прикриваючись тезами про нібито «порятунок тварин», зоотерористи сіють ненависть у суспільстві, спричиняючи штучну, індуковану поляризацію поглядів. Розкол і нагнітання настроїв протистояння здійснюється за принципом розділення на «своїх» («гуманістів») та всіх інших («трупоїдів», «жорстоких шкуродерів» і «експлуататорів тварин»).

 

Прояви зоотероризму в Україні

 

Зоотерористи схвалюють, виправдовують і пропагують насильство по відношенню до представників свого біологічного виду – людей. Їх вони вважають «біологічним сміттям». З метою привернення уваги до своїх поглядів вони застосовують різні форми залякування населення, включаючи диверсії та скоєння терористичних актів, а також чинять системний тиск на державні структури, судові та правоохоронні органи.

 

В Україні прояви зоотероризму вже набули характеру масштабної загрози безпеці всього суспільства. Крім перешкоджання нормальній роботі підприємств і умисного знищення чужого майна, зоотерористи неодноразово нападали на людей з метою вбивства. При цьому вони відкрито у соцмережах планували і організовували фізичну ліквідацію обраних жертв. Там само, на форумах і в соцмережах вони збирали гроші на кілерів і навіть знаходили охочих заробити на чужій крові. Також вони скоювали терористичні акти.

 

Звірячий вишкір зоотероризму

Максим Кривош у СІЗО, а боксери-зоотітушки Богдан Каліш і Олексій Заєць гуляють на волі

 

За всіма з перерахованих злочинів було порушено низку кримінальних проваджень, і в деяких із них поліції вже відомі особи виконавців. Незважаючи на це, практично жодне провадження не було розслідувано належним чином і доведено до суду.

 

Безкарність цілком прогнозовано створила підґрунтя для скоєння нових, більш тяжких злочинів.

 

Луцький зоотерорист – лише «гвинтик» у розгалуженій злочинній організації

 

Після подій на Волині Україна стала першою у світі країною, де зоотерористи перейшли до захоплення заручників.

 

Затриманий правоохоронцями терорист Максим (Плохой) Кривош 21 липня 2020 р. у м. Луцьку із застосуванням зброї захопив рейсовий автобус, у якому перебували тринадцятеро пасажирів, у тому числі неповнолітня дитина. Його мотиви ми з вами докладно розбирали в одній з попередніх публікацій.

 

Погрожуючи підірвати вибухівку та заподіяти загибель усіх заручників, Кривош висунув вимоги до Президента України Володимира Зеленського: записати відеозвернення, в якому закликати всіх до перегляду фільму «Земляни». Даний продукт хворобливого марення, зліплений п’ятнадцять років тому з постановочних сцен із самоцільною демонстрацією крові та смерті вважається культовим для всіх веганів і поборників «прав» тварин. Через наявність жорстоких сцен згаданий фільм заборонений до показу в країнах Європи.

 

 

Впродовж 13 годин – зранку до самого вечора, зоотерорист Кривош утримував захоплених людей. Демонструючи серйозність своїх намірів, він застосовував вогнепальну зброю та здійснив декілька пострілів із захопленого автобуса, маючи намір убити працівників поліції.

 

Неможливо передати, який жах пережили того дня люди, котрі опинилися у заручниках. Спека, задуха, замкнений простір і озброєний терорист, який тримає на прицілі всіх і погрожує розстріляти…

 

Як виявилося, Кривош дуже любив і «рятував» бродячих собак, яких вважав вищими істотами. Тому, звісно, він захопив у заручники не собак, а людей. Людей він ненавидів і готовий був знищити кожного, хто намагатиметься йому завадити.

 

Після затримання йому було вручено підозру у вчиненні низки особливо тяжких злочинів:

 

  • захоплення та тримання осіб як заручників з погрозою знищення людей та вчиненні щодо неповнолітнього (ст. 147 ч. 2 КК України);
  • вчинення терористичного акту, тобто застосуванні зброї та вчиненні вибуху, що створювали небезпеку для життя та здоров’я людини, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, впливу на вчинення дій службовими особами органів державної влади та привернення уваги громадськості до його політичних поглядів, а також погрозі вчинення зазначених дій з тією самою метою (ст. 258 ч. 1 КК України);
  • посягання на життя працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків (ст. 348 КК України);
  • незаконне зберіганні вогнепальної зброї та вибухових речовин (ст. 263 ч. 1 КК України).

 

Кривош – під вартою, а його ідейні натхненники на волі

 

У межах кримінального провадження №12020030000000540 від 21.07.2020 за ознаками злочинів, передбачених ст. 147 ч. 2, ст. 258 ч. 1, ст. 348, ст. 263 ч.ч. 1, 2 КК України, на підставі ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області (справа № 161/11660/20) Кривош Максим Степанович був відправлений під варту без права внесення застави.

 

Водночас, допоки на волі залишаються його ідеологічні вдохновителі та прихильники, слід очікувати нових, ще більш жорстоких проявів зоотероризму.

 

Вже марно заперечувати той очевидний факт, що луцький зоотерорист породжений «зоозахисним» рухом. За його становленням стоять цілком конкретні негідники і покидьки в Україні. Саме вони вбили в його голову маревні ідеї про «Землян» і перевагу тварин над людьми.

 

Їх зовсім не багато у нашій країні, та їхні імена відомі. Ці особи компактно зосереджені у фейсбучних спільнотах, таких як «Защити животных» і «Мисливці за живодерами» – ті саме пропагандисти, яким «до шляхетності помийних собак ще рости й рости».

 

В таких мережевих спільнотах щодня влаштовуються «п’ятихвилинки ненависті», спрямованої на спільного «ворога». І такі дописи збирають сотні коментарів із закликами вбити, пошматувати, каструвати, добратися до родичів і дітей, підпалити хату, підірвати вибухівкою, застрелити, облити кислотою та багато іншого.

 

Індуковане прагнення до скоєння насильства

 

Звісно, спілкуючись із такими особами наживо та начитавшись, на додачу, їхніх дописів, такі, як Кривош, отримують порцію ідеологічної обробки. Після цього вони з несамовитим фанатизмом будуть готові не лише захоплювати заручників, а й здійснювати вибухи, підпали та вбити будь-кого, на кого буде штучно спрямовано цю ненависть.

 

Поки Кривош перебуває в СІЗО, його «колеги» продовжують свою справу – як у віртуальному, так і в реальному просторі. Їх анітрохи не бентежить та обставина, що заклики до насильства по відношенню до людей, погрози вбивством і різні форми переслідування є кримінально караними діяннями, за які передбачено покарання.

 

На переконання зоотерористів, вони наділені правами прокурорів, суддів і виконавців смертних вироків в одній особі. Вони мають непохитну впевненість у тому, що роблять тим самим «добру справу», і норми кримінального законодавства для них не писані.

 

Їхня фанатична віра «в ім’я доба» виправдовує будь-які протиправні дії, які у них прийнято вважати прийнятними: поширення безглуздих фейків і чужих персональних даних в Інтернеті, цькування, наклеп і агресія по відношенню до дітей, а також заклики до самосуду над тими, хто не поділяє ідеологію зоотероризму.

 

У колах зоотерористів Кривош вважається героєм

 

Як і переважна частина членів свого руху, Кривош нічим не виділявся з-поміж інших. Він не мав офіційних джерел заробітку та існував лише за рахунок грошей від сердобольних громадян, які перераховували їх «на допомогу собакам».

 

Ніде не працюючий, раніше двічі судимий за корисливі та насильницькі злочини, Кривош ненавидів світ людей. Будучи офіційно одруженим, він не мав соціальних зв’язків і постійного місця проживання, про що прямо зазначено у матеріалах справи. Маючи неповнолітню дитину – сина, він не приділяв йому уваги, а займався лише бродячими собаками.

 

 

Луцький зоотерорист був лише ідеологічно обробленим знаряддям для втілення збочених фантазій тих осіб, хто штовхнули його на ці злочини. За ним стоїть нечисленний, але вельми злоякісний рух – вегани, противники цирків, незмінні учасники усіх акцій проти дельфінаріїв і хутра, захисники бродячих собак, зооаферисти всіх мастей і лоббісти антилюдських законів. Вони заохочували його, підбурювали, надихали. А тепер із задоволенням і з хижою пожадливістю вони спостерігають за тим, що він накоїв, закликаючи інших повторити те саме.

 

Невипадково після його затримання прогнозовано стали з’являтися публікації на його підтримку. Деякі так звані «зоозахисники» у соцмережах не соромилися називати його героєм. Вони зазначали, що «серед усіх лише один виявився чоловіком, інші всі розмазні та ганчірки».

 

Інші ж його подруги й товариші із «зоозахисного» руху швидко збагнули, що затримання Кривоша загрожує обернутися великими проблемами для них усіх. Якщо раніше вони були безперечно впевнені у своїй повній безкарності, то тепер мали нагоду переконатися, що в країні є суд, і що в’язниця таки існує. Тому навіть самі фанатичні «зооактивісти» вирішили відмовчатися, вдаючи, що нічого не сталося, і що Кривоша вони буцімто не знали. Втім, їхнє мовчання не заважає їм пишатися тим, що до чого все це призвело.

 

Україна – не полігон для становлення зоотероризму

 

Затримання одного лише луцького зоотерориста не зупинить інших. Вони налаштовані й надалі вбивати, калічити людей, займатися жорстоким цькуванням і продовжувати чинити тиск на правоохоронні й судові органи. І вони будуть вбивати, будуть захоплювати заручників, вони будуть скоювати терористичні акти і пропагувати свої антисоціальні погляди, висуваючи ультиматуми до влади, допоки на це не буде належної реакції з боку правоохоронних органів.

 

Таку тенденцію підтверджує і практика зарубіжних країн. Зокрема у США діє закон № 374 «Про протидію тероризму на підприємствах, пов’язаних з утриманням тварин», який було ухвалено ще у 2006 р.

 

За рівнем суспільної небезпеки радикальні «зоозахисні» та псевдоекологічні угрупування в Україні вже випередили всі інші деструктивні новоутворення – як сектантів, так і антивакцинаторів.

 

Тому на рівні вищих органів держави необхідне вжиття рішучих заходів щодо викорінення цього деструктивного руху. Ставлення до всіх проявів тероризму, в тому числі зоотероризму, має бути однаковим.

 

Боротися з поширенням цього явища слід так само, як і з поширенням сказу – захворювання невиліковного та летального у 100% випадків. Лише дієва профілактика, вчасне виявлення загрози та її нейтралізація (поміщення за ґрати або до спеціалізованого психіатричного закладу), ізолювання осередків зараження (індоктринації асоціальними ідеями) можуть зупинити небезпеку масової загибелі людей.