Деструктивні культи (секти) в Україні

Поділитися:

Секти, тоталітарні організації, деструктивні культи – атрибути смутних часів або наслідки нерозв’язаних правових проблем в Україні?

 


 

Історія повторюється циклічно

 

Соціально-політична нестабільність – що приховано за цим абстрактним формулюванням, яке широко застосовується як у наукових дослідженнях або текстах нормативно-правових актів, так і в інших публікаціях, які присвячено проблематиці визначення реальних і потенційних загроз національним інтересам?

 

деструктивні культи

 

Сплеск злочинності, зниження рівня життя, надмірне майнове розшарування суспільства і зневіра більшої частини людей у можливість настання змін на краще, а також безробіття, інфляція, невдалі реформи, – це геть не вичерпний перелік чинників, які загалом і утворюють зміст того, що прийнято називати соціально-політичною нестабільністю.

 

Все це нам вже доводилося пережити. Згадаймо 90-ті роки: старий, совєтський лад пішов у небуття, а новий тільки належить створити.

 

Під розгул криміналітету і повсюдне закриття підприємств масово з’являються різноманітні пророки, астрологи, цілителі, «контактери з космосом» і перші секти пострадянського простору.

 

Все навколо обклеєно плакатами «Білого братства», з яких громадянка Марина Цвигун сповіщає про настання скорого кінця світу.

 

Активно розвиваються осередки секти «Ашрам Шамбали», і Костянтин Руднєв разом зі своїми послідовниками гастролюють просторами країн колишнього СРСР, не оминаючи увагою й Україну.

 

Тоді ж виходять у світ маревні ідеї авторів, про яких до цього геть нічого й не було відомо – про карму та вигнання бісів, про ворожіння та зцілення від хвороб…

 

Порожні полиці у магазинах, багатогодинне стояння у чергах по хліб, культ малинових піджаків, естетизація бандитських «розборок», і… збори в будинках культури, де виступали новоявлені «цілителі», «біоенерготерапевти», «гіпнотизери» та «ясновидці», а насправді – самозванці, що нахабно наживалися на довірливості людей, для яких це явище було абсолютно новим і невідомим.

 

Тоді ж – 1991-го року, було ухвалено Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», котрий дотепер залишається взірцем лояльності до всіх тих культів, організацій і течій, які у більшості країн світу давно визнано небезпечними сектами й заборонено.

 

Пострадянський окультизм 

 

Підґрунтя для поширення хибних ідеологій езотеричного змісту почало закладатися ще за часів існування СРСР. Творчість Реріхів, Блаватської, Гурджиєва була у пошані в колах совєтської інтелігенції, серед якої виникла мода на захоплення такою «авангардистською» літературою.

 

Ідеї агні-йоги, настання «нової ери», вегатаріанства й веганства отруїли розум навіть дорослих освічених громадян. До речі, твердження про настання «Нової ери» (або вона ще зветься «Ера Водолія», «Нью Ейдж», «Ера нової людини») належить подружжю Реріхів – росіян за походженням, які більшу частину життя провели далеко від своєї батьківщини – в Непалі. Там було комфортно і зручно створювати свою «теософію» та картини походження світу, та й матеріальний стан тому дуже добре сприяв.

 

Після страшних природних катаклізмів і «кінця світу» настане ера нової свідомості, – йдеться з їхнього учення. Саме Реріх справив найбільший вплив на виникнення одного з найдеструктивніших культів сучасності – руху «Нью Ейдж» у Росії, звідки воно згодом розповзлося, наче інфекційна хвороба, до інших країн.

 

Що являє собою Нью Ейдж?

 

Якщо пояснювати образно, то рух Нью Ейдж нагадує модний бутік, у якому репрезентовано колекції брендового одягу. Відвідувача, котрий завітає туди, одразу оточують продавці-консультанти, що наперебій пропонують примірити вбрання популярних марок: ось Рєріх-стайл, який чудово поєднується зі східними ученнями. Ось – модні колекції від Хаббарда, Муна, Уолша, Аделаджи.

 

А може, вам більше до вподоби бренди Махаріши чи Ошо? А як вам наш АллатРа-стайл? Ченеллінг, транссерфінг, Симорон?

 

Аксесуари у вигляді ідей карми, реінкарнації, астрології,  вегетаріанства і веганства можна вдягти під що завгодно.

 

А люди навколо (такі, як ми з вами), побачивши на вулиці «унікумів» у незрозумілому вбранні, не розуміють і дивуються: «як можна носити такі потворні штани?», або «нащо було вдягати такий незручний, нефункціональний одяг, який стісняє рухи?».

 

За примірку зазвичай оплати не беруть. І так, у бутіку авангардного одягу, людина з цікавості приміряє на себе то одну, то іншу «стильну новинку», крутиться перед дзеркалом, допоки зодягнене на неї вбрання не перетворюється на важкі веріги чи тюремний однострій якоїсь тоталітарної організації. Зняти їх із себе надзвичайно складно.

 

Ціни в тому «бутіку» дуже дорогі – відвідувачі сплачують власним розумом, а нерідко – й життям.

 

«Нью Ейдж» не є якимось єдиним культом, а поєднує в собі різні течії, рухи, групи, громади і організації

 

Серед них:

 

  • течії, засновані на вірі у надздібності людини (окремі розпіарені «екстрасенси», астрологи, маги, чаклуни, майстри ворожіння, «цілителі») – ця категорія має суто комерційну спрямованість;
  • культи і секти псевдоекологічного і псевдомедичного спрямування (секта «анастасійців», зооекстремістська організація веганів «Віта», секти Норбекова, Голтіса, Чіркова тощо);
  • псевдоіндуїстські вчення (Товариство свідомості Крішни, секта Ошо, секта Махаріши – Товариство трансцендентальної медитації)
  • псевдохристиянські організації (Товариство Вартової Башти та Трактатів, ВДЦ «Відродження», «Богородицький центр» тощо);
  • езотеричні рухи, засновані на вірі у можливість впливати на події та власну долю однією лише силою бажання і думки – Симорон, транссерфінг, різноманітні «духовні центри» розвитку «нової свідомості» тощо);
  • гібридні новоутворення – недобитки «Білого братства» та «Ашраму Шамбали» під новими вивісками, Церква Саєнтології та багато інших.

 

Проте якщо вникнути у зміст «місії» та «вчення» кожного з цих формувань, то можна переконатися в тому, що їх ідеологи й лідери були не лише добре обізнані з творчості Реріхів, а й запозичили для використання окремі частини книг, що містять ті чи інші «постулати».

 

Наприклад, ідеї етики було взято з твору Н.К. Реріха «Аркуші щоденника» (тт. 1 – 3). Ідеї веганства, сироїдіння і праноїдіння, повернення до кам’яного століття і відмови від цивілізації було взято з книги «Людина і природа» де автор розпочав, а його послідовники згодом продовжили спотворення таких понять, як гуманізм, добро, природа, доброта, захист, екологія. Показово, що сам автор не квапився розпрощатися з благами цивілізації, а навпаки – жив у достатку та не відчував на собі тих потрясінь, які спіткали його батьківщину, адже про них від дізнавався далеко в горах Індії.

 

Від 90-х до сьогодні: паралелі 

 

Продовжуємо пригадувати, як усе розпочиналося: потім була тотальна приватизація, дерібан державної та комунальної власності…

 

Безоплатні відпустки, скорочення штатів працівників промислових та інших підприємств і установ проходили свого роду фоном, на якому вийшли до народу Анатолій Кашпіровський та Алан Чумак, що почали з екранів телевізорів проводити свої сеанси: один «давав установку», другий заряджав воду. І, як не дивно, мільйони людей їм повірили.

 

Заборона проводити цілительство на масову аудиторію та з використанням ЗМІ, відповідальність за завдання шкоди здоров’ю людей під виглядом проведення обрядів і використання засобів нетрадиційної медицини з’явилися у законодавстві значно пізніше.

 

Власне, і в інших країнах припинення діяльності небезпечних культів і притягнення до відповідальності їх лідерів і учасників відбувалося лише після виявлення фактів скоєння ними протиправних діянь: так, у США секту Ошо було припинено за участі ФБР за скоєння низки вбивств, використання бактеріологічної зброї та злочини, пов’язані з наркотиками.

 

Водночас у країні з’являлися перші фінансові піраміди (МММ і різноманітні трасти, фонди й компанії), до яких громадяни намагалися вкласти залишки своїх заощаджень, аби врятувати їх від шаленої інфляції.

 

На той час наше законодавство практично не контролювало ці нові сфери фінансових відносин, а тому існувала безліч лазівок для того, щоб такі «фонди» примножувалися, наче гриби після дощу, а невдовзі несподівано зникали. Так само, не були захищені й інтереси громадян, які постраждали та понесли втрати від ошукання з боку цих квазіфінансових установ.

 

Чому повторюється історія?

 

Та доба мало чим відрізняється від того, що відбувається зараз. З екранів телевізорів так само змагаються за нових прихильників екстрасенси й цілі організації.

 

В цьому сенсі наше телебачення (де більшість телеканалів є приватними) створюють сприятливе підґрунтя для розвитку й живлення ідеологічної бази сектантів і шахраїв, які завдяки такому піару здобувають собі дедалі більше й більше прихильників з числа довірливих глядачів, які потім понесуть їм свої кошти в обмін на «зняття родового прокляття» чи позбавлення від тих чи інших проблем.

 

Тоді й зараз цей сурогат віри у надприродне, нові культи і течії слугували та продовжують слугувати дієвим засобом для того, щоб відволікати увагу суспільства від реальних проблем і загроз, від прорахунків владної верхівки, від зловживань і корупції, а також від помилок військового командування і людських втрат серед наших захисників і мирного населення на окупованих територіях або у районах ведення бойових дій.

 

Не виключено, що саме з цієї причини переліку заборонених культів (так само, як і критеріїв для віднесення їх до небезпечних сект, рухів, течій) в Україні немає від слова взагалі.

 

«Посольство Боже» на чолі із Сандеєм Аделаджою, колосальний «заміс» із компанією «Кінгс Кепітал», внаслідок якого сотні тисяч людей втратили свої кошти, квартири та майно, а ще проведення на посади у владі своїх представників (наприклад, Леоніда Черновецього), – здавалося б, це мало навчити й упередити від повторення помилок на майбутнє.

 

Проте ані «Посольство Боже», ані «Біло братство» з «Ашрамом Шамбали» не навчили мудрості, й тепер до них додалися не менш небезпечні культи – передусім, проросійські новоутворення, що діють під виглядом громадських рухів і організацій, а також секти східного, псевдоіндуїстського спрямування: до таких, зокрема слід віднести «Ошо-центри», Товариство Трансцендентальної медитації, йога-студії тощо. Кількість їх послідовників сьогодні нараховує сотні тисяч українців.

 

Всі ці утворення мають різні організаційно-правові форми. Вони не завжди можуть бути зареєстровані як релігійні організації, а маскуються під громадські формування, благодійні фонди, лікувально-оздоровчі заклади, тренінги та семінари чи навіть курси вивчення іноземної мови.

 

Що являє собою секта?

 

Оскільки легального визначення цього поняття немає в жодному з актів чинного законодавства, доводиться послуговуватися тими формулюваннями, що напрацьовані науковою теорією.

 

У довідково-енциклопедичній літературі поняття сектантство або секта найчастіше визначаються у розумінні релігійних об’єднань, які навчанням і обрядами відрізняються від панівних релігійно-церковних організацій.

 

Але таке визначення вбачається занадто широким і застарілим.

 

Справа в тому, що релігійні організації були, є і будуть існувати. Це обумовлено, передусім, соціальною природою людини. Тому більш правильним вбачається оперувати поняттям деструктивний культ. Однак у деяких випадках межа між духовністю та обманом виявляється настільки розмитою, що складно одразу розібратися в тому, чим церква відрізняється від деструктивного культу.

 

Що являє собою деструктивний культ?

 

Під деструктивним культом може бути запропоновано розуміти організовану спільноту людей, яка діє під виглядом релігійної або громадської організації. Деструктивний культ може утворювати езотерична група, окультна течія або навіть громадський рух. Його прихильники об’єднані спільною доктриною, ідеологією та метою. Але дана доктрина, а також ідеологія та мета суперечать національним інтересам держави та становлять загрозу громадському порядку, миру, безпеці, здоров’ю та моральності суспільства.

 

Загроза державній безпеці, яку несуть деструктивні культи полягає в тому, що їх учасники внаслідок ідеологічного оброблення свідомості з боку лідерів таких культів вдаються до фанатизму. Такі громадяни фактично випадають із суспільного життя та продуктивної праці, вчиняють протиправні діяння або діяння, що суперечать моральним засадам суспільства.

 

Крім того, внаслідок перебування у лавах послідовників тієї чи іншої езотеричної або окультної доктрини у громадян нерідко трапляється суттєве погіршення фізичного та психічного здоров’я або поширюються суїцидальні настрої.

 

Які деструктивні культи (секти), рухи і групи є забороненими в Україні?

 

Марно шукати відповіді у базі законодавства – їх там просто немає.

 

Чинний Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», який було ухвалено ще 1991 р., не містить жодної згадки про секти і не встановлює жодних обмежень щодо форм і методів впливу на поведінку адептів тих чи інших рухів.

 

Порівняно із законами інших країн, де забезпечення безпеки людини та суспільства ставиться на перше місце, а будь-які спроби провадити під виглядом релігійних віровчень екстремістську діяльність припиняються жорстко і без вагань (США, Канада, ФРН, Велика Британія, Японія, Ісландія, Латвія та ін.), згаданий український закон можна вважати свого роду взірцем лояльності. Жодних обмежень щодо експериментів над людьми в ньому практично немає.

 

Востаннє спроби вдосконалити й доповнити законодавство у цій сфері робилися аж шість років тому. У пропонованих законопроектах містилися доповнення щодо заборони деструктивних культів і тоталітарних організацій, а також визначення низки понять і правових механізмів захисту громадян і членів їхніх сімей, що постраждали внаслідок діяльності таких організацій.

 

Зокрема там було запропоновано ввести поняття «тоталітарна секта», під яким автори законопроекту мають на увазі релігійну організацію, діяльність якої спрямована на порушення прав і свобод громадян шляхом використання заходів небезпечного психологічного впливу.

 

Під небезпечним психологічним впливом було запропоновано розуміти психологічний вплив та інші маніпуляції з емоційно-вольовою сферою людини, з використанням емоційних та психологічних перенавантажень, стресів, індивідуальної схильності до навіюваності, безвілля, недостатнього розумового розвитку і незрілості емоційно-вольової сфери особи, що веде до втрати нею соціальних орієнтирів або цінностей, зниження власної самооцінки, тимчасового розладу психічної діяльності.

 

Також у законопроектах було передбачено закріпити норму про те, що:

 

«…в Україні заборонено створення та діяльність тоталітарних релігійних сект. Шкода, завдана потерпілому від небезпечного психологічного впливу членів тоталітарної релігійної секти підлягає відшкодуванню у порядку встановленому Цивільним кодексом України».

 

Однак законопроект, нажаль, було благополучно «поховано», й відтоді вирішенням цих проблем законодавець фактично не займається.

 

У базі законодавства України немає жодного документа, яким було би визначено поняття секти і давався б перелік заборонених культів, течій або рухів тощо. Тому в питаннях потрапляння під негативний інформаційно-психологічний вплив людина залишається абсолютно незахищеною.

 

Які наслідки перебування пересічного громадянина у таких організаціях? Закинуте навчання, втрата роботи, розірвані стосунки та зв’язки із сім’єю та близькими, а також суттєві зміни у психо-емоціональний сфері – все це не тільки ускладнює повернення до нормального життя, але й ізолює людину від навколишнього світу, замикаючи все життя навколо угрупування таких само нещасних людей, які стали заручниками та безвольними знаряддями у чиїхось сильних руках.

 

Серед адептів новомодних рухів навряд чи знайдеться хоч один такий, хто став би успішним, процвітаючим, багатим. Крім, звісно ж, самих «гуру», котрі наживаються на легковірності інших.

 

І про все це ми неодмінно поговоримо далі.