Маніпулювання темою добра в агітації МГР “АллатРа”

Поділитися:

“Добро в действии” – одна з популярних тем у МГР “АллатРа”: про неї часто говорять у відео, повторюючи слово “добро” багато разів. Агітацію творити добро можна побачити на бігбордах від “АллатРи”, на її листівках і яскравих наліпках. Наприклад, на тих, які можна зустріти у громадському транспорті.

 

Звісно, розміщення наочної агітації – так само, як і рекламних оголошень, здійснюється виключно з дозволу адміністрації. Але хіба водій маршрутки чи хтось інший зможуть відмовити, якщо їм пропонують розмістити в салоні милу картинку, де просто йдеться про добро?..

 

 

Давайте для початку визначимося: що є добро? Отже, перед нами яскрава картинка з цитатою із художнього оповідання середньої паршивості від анонімного автора, тому що “Анастасію Нових” ніхто в очі не бачив, і за цим псевдонімом може писати хто завгодно, навіть колектив авторів. Однак серія “її” книжок вважається в “АллатРа” мало не священним писанням.

 

Хоча сама організація має статус ГО і зареєстрована як “міжнародний громадський рух”, фактично вона пропагує езотеричне вчення.

 

Ну, так що являє собою добро? А зло? Чи не є ці поняття оціночними судженнями, суб’єктивними оцінками тих чи інших подій і явищ, котрі однаковою мірою можна характеризвувати як “добрі” чи “недобрі”?

 

Коли на вулиці чи у транспорті ви даєте гроші жебрачці з маленькою дитиною, то вважаєте, що робите добро, а насправді ж заохочуєте злочини – подальшу експлуатацію дітей і шахрайство.

 

Або викладач жаліє нерадивого студента, “натягує” оцінку та каже “пам’ятай мою доброту” чи “я сьогодні добрий”, а потім цей студент-неук стає лікарем (слідчим, оперативником, військовим, депутатом, інженером, учителем) та калічить не лише тіло, а й долі інших людей.

 

Або слідчий вважає, що він робить добро та “очищує суспільство” від злочинців і тому фабрикує кримінальну справу. Чи оперативник підкидає підозрюваному речовий доказ, – то де ж тут “добро”? Засуджено невинного, людина за ґратами, трагедія в родині.

 

Або “гуманна” жіночка несе “добро” та годує безпритульних песиків (до речі, кістками та м’ясом зовсім не по-доброму вбитих курочок, корівок і свинок), а потім підгодовані пси кидаються на перехожих, рвуть дітей, калічать кожного, хто не в змозі захиститися, – в чому тут “добро”?

 

“…Проявляйте Человечность и доброе отношение другу к другу…”, – занадто абстрактно, і основний посил звернення далекий від добра.

 

Він дослівно означає: “долучайтеся до “АллатРа”, дивіться наше телебачення, де море відео з маревними ідеями про геліарів і архонтів. Вірьте їм, вірьте нам. Читайте наші книжки, вірьте кожному слову. Будьте покірними гвинтиками у нашому механізмі. Вірьте Ігорю Данилову, він – святий. Будьте у захваті від усього, що ми робимо. Будьте нашими рабами, нашою масовкою!”.

 

У даному випадку “добро” є лише ефемерним обрисом, солоденькою приманкою, що маскує гострий гачок. Красиві, але абстракні слова слугують тут лише засобом маніпуляції, а фактично відбувається введення людей в оману ще на етапі запрошення.

 

А обманом як інструментом впливу, обманом як способом залучення користуються як раз таки аферисти, шахраї, нечесні політики, горе-маркетологи та представники деструктивних культів (сект).

 

…А поки що перед нами пейзажно-лубочна картиночка: дитина символізує щирість і безтурботність, а в дійсності метою наочної агітації є:

 

  1. закріпити у пам’яті невизначеної кількості людей бренд (назву, символ організації) в позитивному контексті;
  2. привернути увагу до свого “телебачення” – про “АллатРа-ТВ” позначка внизу, – зацікавити нових глядачів.

 

Після цього і розпочнеться основна агітація.

 

МГР “АллатРа” не оббирає своїх послідовників і не збирає гроші в таких розмірах, як Мунтян.

 

У неї інша мета: набрати людей. Досягти масовості, якомога більшої масовості. Згуртувати довкола своїх псевдонаукових і відверто безглуздих ідей та “експериментів” потужну масовку, до якої долучаться поважні та впливові у своїх колах особи.

 

Для теми популяризації добра в “АллатРа” створено навіть окремий Інтернет-сайт з однойменною назвою – Добро в действии. Гадаю, зараз і вас, так само, як і мене, цікавить питання про те, які добрі справи вже було зроблено та яких результатів було досягнуто цією чудовою організацією, що об’єднує людей.

 

Якщо ми завітаємо на сайт, то матимемо унікальну можливість дізнатися про те, що він призначений для розміщення… макетів соціальної друкованої продукції та поліграфії. Тут зібрано “соціальні плакати гарного настрою”, бігборди, буклети, листівки, Інтернет-банери та багато іншого. Ось воно, виявляється, яке – добро в дії!

 

Допомагати людям? Робити добро для своєї країни? Облиште, навіщо це все, коли можна клеїти наліпки, де написано слово “добро”!

 

Багато хто зараз недооцінюють чи применшують масштаби діяльності цього езотерико-громадського утворення. Але незабаром ми ознайомимо вас із новими матеріалами, котрі вдалося зібрати про цей культ.

 

До того ж, залишається не так багато часу – скоро “АллатРа” може залишити нашу країну назавжди. Згідно з отриманою нами інсайдерською інформацією з джерел, наближених до керівництва МГР, у найближчій переспективі організація планує перебратися за кордон.

 

Хто ж тоді робитиме добро?