Монополія на свободу слова? Сектанти хочуть, щоб усі мовчали

Поділитися:

Мовчання жертв і байдужість оточуючих – ось ключові сприятливі умови, за яких культові групи існують протягом тривалого часу, можуть безкарно наживатися на чужих лихах і затягувати до своїх лав нових рабів.

 

Одні з них діють відкрито і мають державну реєстрацію у формі релігійної організації чи громадського формування. Інші діють приховано, часто змінюють назви та використовують для прикриття різні форми громадської активності. Втім, наявність або відсутність статусу юридичної особи не відіграє суттєвої ролі у поширенні ними свого ідеологічного впливу, а організаційно-правова форма має значення лише у разі прийняття рішення про припинення їх діяльності в судовому порядку.

 

Як ви вже знаєте, акаунтів у соцмережах у мене немає – був профіль на Facebook, але після публікації про погрози сектантів на адресу нашої редакції та спробу підкупу обурені викриттям фанатики буквально закидали його фальшивими скаргами, після чого його було відключено. Не можу сказати, що це мене дуже засмутило – єдине, що неприємно, коли хтось намагається вирішувати, кому можна говорити, а кому – ні, а загалом незважаючи на їхні зусилля, як то кажуть, у копці сіна вогню не сховаєш, і тому правда все одно нікуди не зникне.

 

Невдовзі така само доля спіткала і мій канал на Youtube.

 

 

Ви, напевне, можете одразу подумати, що, напевне, у мене мега-популярний канал-мільйонник, який щодня набирає сотні тисяч переглядів? Тоді ви будете здивовані, але у мене станом на сьогодні було тільки 216 глядачів (яких я поважаю і люблю). У мене немає реклами, я не співпрацюю з брендами і не знімаю огляди на ті чи інші товари чи косметику.

 

У своїх відеолекціях я розповідала про деструктивні культи (секти) і про вихід із них – тобто говорила на тему, що традиційно супроводжується агресивним опором з боку членів таких організацій. Можливо, якби у мене була інша спрямованість – наприклад, на політичну тематику, про моду і стиль або про якусь езотерику, то ні в кого б не було інтересу блокувати мій канал.

 

Посудіть самі: на Youtube існує безліч популярних відео на тему магії, окультизму, здійснення бажань однією тільки силою думки, уринотерапії, контактів з потойбічним світом та іншого хворобливого марення, але їх авторів чомусь ніхто не чіпає. Більше того, ви самі бачите, яку активну діяльність на цьому ж Youtube розгорнули антиукраїнські пропагандисти – прикро, але складається враження, що і до них нікому немає діла.

 

Проте, як тільки хтось наважується критикувати подібні захоплення, одразу виявляється, що одним можна говорити все, що заманеться, а іншим слід замовкнути і змиритися.

 

Отже, як бачимо, суть – не у кількості глядачів і переглядів, а у змісті контенту. Незважаючи на мою непопулярність і відсутність будь-якої розкрутки, мій канал усе одне став сектантам кісткою в горлі, тому вони всіма силами намагаються його прикрити. А оскільки дійсних причин для блокування каналу не існує, вони вдаються до розсилання фальшивих скарг на те, що у моїх відео нібито порушено їхні (!) авторські права.

 

Безперечно, кожному буде неприємно, коли його блокують за відсутності вини та дійсних порушень, коли все відбувається безпідставно.

 

Але тут не варто сумувати, а слід згадати про те, що безкоштовний відеохостинг Youtube не належить ані нам, ані тим, хто намагається змусити нас замовчати. Ми просто користуємося ним, і ми в однакових умовах (так, нешановні опоненти, ви теж вразливі в цьому відношенні, адже правила відеохостингу однаковою мірою поширюються і на вас).

 

Також Youtube не є монополістом у цій сфері, та крім нього існує чимало інших відеохостингів, які нічим не гірші та багато в чому мають свої переваги, тому серед них завжди можна вибрати той, що влаштовуватиме саме вас.

 

А що стосується чергового блокування мого каналу, то все відбувалося за банальним сценарієм – знову фальшиві скарги з різних фейкових акаунтів від імені неіснуючих осіб на відеоролики трирічної давнини, що нібито порушують їхні авторські права.

 

Перше відео, на яке вони поскаржилися цього разу, було про мого кота Бориса: як він був маленьким кошеням, бавився з морською свинкою, який став дорослий.

 

Я не знаю, хто такий Тарас Тарасенко, що заявив про порушення його (!) авторських прав, але до мого кота і морської свинки він точно не має жодного відношення.

 

Вони теж у шоці від того, що якийсь чужий вуйко заявляє на них авторські права

 

Друге відео було про Київський океанаріум, який ми відвідували разом з родиною: рибки, медузи, черепахи, мечехвости – іншим словом, уся краса підводного світу. Тут Тарас Тарасенко швиденько перелогінівся та став Альоною Варніковою.

 

 

У Київському океанаріумі: яскравий окрас рибки радує око

 

Третє було про збори Кримської діаспори, де один з організаторів безсоромно брехав людям про земельні ділянки. Тарас Тарасенко, він же Альона Варнікова, перелогінюється втретє за десять хвилин, і от перед нами вже Аркадій Очеретний.

 

З іншого ракурсу: шкодую про марно потрачений час. Хоча була на форумі Кримської діаспори всього один раз і знаю, що іншим людям пощастило менше – вони втратили чималі гроші, а земельні ділянки й житло так і не отримали. На фото я в зеленому, якщо хто не одразу впізнав.

 

Отже, формально скарги були подані від імен різних фейків. На перший погляд, атака пішла на відеоролики, що не мають відношення до сект (аби ніхто не здогадався, кому це вигідно, еге ж), але на них було зручно скаржитися тому, що мене там не було в кадрі. Я знімала на відео кошеня в себе вдома, тому, ясна річ, знаходилася по інший бік об’єктиву, бо героєм сюжету був кіт. Так само було і в океанаріумі – я була зайнята рибками, тому в кадрі мене теж нема. А щодо зборів «Кримської діаспори», то хоча в моєму коротенькому сюжеті не видно мене (бо я веду зйомку, це ж логічно), то на Youtube є відео, на якому можна переглянути весь перебіг заходів, воно було знято самими організаторами з іншого ракурсу, і на ньому я кілька разів з’являюся в кадрі серед багатьох інших відвідувачів, тобто спростовувати те, що я особисто була там присутня – марна справа.

 

Як подати зустрічне сповіщення у разі, якщо ваше відео було видалено на підставі подібних скарг на порушення авторських прав? Обов’язково надсилайте зустрічне сповіщення, якщо ви вважаєте, що ваш контент було видалено помилково або внаслідок неправильної ідентифікації. Текст бажано складати англійською, адже адміністрація відеохостингу знаходиться у США, та і практика показує, що сповіщення англійською мовою розглядаються скоріше. Якщо ви не надто добре володієте англійською, то зможете скористатися онлайн-перекладачем, адже текст буде невеликим.

 

У тексті сповіщення поясніть у довільній формі, що це відео було створено особисто вами, що тільки ви маєте оригінали записів до монтажу та можете надіслати їх на перевірку в разі необхідності, що ви не порушували нічиїх авторських прав, а тому подані на оспорюваний контент скарги є безпідставними. Можна також додати й те, що відео було створено з дотриманням правил добросовісного використання.

 

Ось приклад одного з моїх сповіщень, після якого відео було відновлено:

 

This video was created by me, it contains original materials that are completely owned only by me. I have not used the content of others in this video. The fair use rights are applicable to this video, since the recording was made by me and it does not violate any rights of other persons. This content was created on the basis of a video recording made in a public place – this is the Kiev Aquarium, where anyone can access, that is, this content is in the public domain. The complaint filed on this video allegedly about copyright infringement is unfounded and false. This complaint was filed intentionally in order to mislead the command of YouTube. Therefore, my video was removed in error.

 

Після одержання вашого зустрічного сповіщення на вказану вами електронну адресу для зв’язку надійде повідомлення від YouTube про прийняття вашого звернення, котре пересилається стороні, що подала скаргу. І далі, якщо протягом 10-14 робочих днів ця сторона не надасть доказів порушення судового процесу проти вас, то ваше відео буде відновлено.

 

У мене так і відбулося після сплину вказаного терміну: на електронну пошту надійшло повідомлення, і одночасно відео знову стало доступним.

 

Це стосувалося скарг, які були подані з фейкових акаунтів від імені вигаданих осіб.

 

Чи можна захистити свої авторські права та уникнути подання фальшивих скарг, якщо бути в кадрі особисто? Як показала практика, загалом відстояти своє авторство можна, запобігти недобросовісному копіюванню чи крадіжці вашого контенту теж можливо, але винахідливі ненависники (хейтери) і тут вигадали нові методи напаскудити – вони створюють фейковий акаунт із таким само іменем – дубль, або клона, і від його імені надсилають страйк.

 

І тут наведу також приклад зі свого досвіду. Дещо складнішою була ситуація з поданням скарги від імені клона, але вона також була розв’язана успішно.

 

 

Тільки на розгляд мого зустрічного сповіщення пішло більше часу. Я надсилала його лише один раз і не дублювала (в цьому немає потреби), що і вам раджу, інакше розгляд вашого звернення затягнеться на невизначений час. А відслідковувати хід розгляду зустрічного сповіщення ви можете у менеджері відео. Отже, у мене розгляд тривав приблизно протягом трьох місяців: я надсилала зустрічне сповіщення 20 березня, а відео було відновлено 3 липня.

 

А відео, на які поскаржилися сектанти, називалося «Ашрам Шамбалы. Опыт выхода из секты: беседа с Натальей Кокшаровой». На ньому ми вдвох – Наталія Кокшарова і я, спілкуємося на тему перебування моєї колеги в цій секті, та вона згадує такі подробиці, розголошення яких дуже не сподобалося верхівці культу і провідним наставникам. Це стало першим відео на моєму каналі, котре було свавільно видалено без жодних порушень і на підставі фальшивої скарги. Для подання страйку сектанти створили обліковий запис із таким іменем, як у мене (тільки російською мовою) – власне, так само було і з усіма відео Наталії Кокшарової, бо на неї також скаржилися від імені клонів. Тому в даному випадку цілком зрозуміло, хто це зробив і для чого. На інші мої відео вони тоді не скаржилися – їх бентежила виключно правда про секту Костянтина Руднєва «Ашрам Шамбали». До речі, на її першому і основному каналі, де Наталія розповідала про своє перебування в секті «Ашрам Шамбали» було всього приблизно 150 глядачів.

 

Після першого розблокування мій канал протримався недовго – приблизно пару тижнів, я навіть не встигла завантажити жодного нового відео.

 

Сектозахисники не дрімають – таке враження, що в них немає інших справ, як відслідковувати мій канал на Youtube. Їхні стан і поведінка вже стали нагадувати одержимість і, відверто кажучи, мені шкода людей, які марнують своє життя і стільки безцінного часу на те, аби паскудити іншим. Так от, днями полетіли нові страйки. Після цього канал було заблоковано вдруге.

 

Чи домоглися сектанти своєї мети? Ні, сталося якраз навпаки: сектанти дали нам чіткий меседж про те, яких тем вони бояться понад усе та показали свою слабкість. Вони підтвердили, що ми їх викрили, причому влучили в їхні «найболючіші» місця. Вони також показали свою повну неспроможність аргументовано відповідати на критику, бо замість доводів вдаються до анонімного паскудства, гадаючи, що в такий спосіб можуть когось залякати або змусити замовчати.

 

Для чого вони так прагнуть заблокувати той чи інший канал? Крім перешкоджання поширенню правди, вашим опонентам (або хейтерам) їм потрібно зробити так, щоб позбавити нас можливості подавати скарги на їхні відео. Так, про Наталію Кокшарову, про мене та про багатьох інших сектознавців і журналістів було знято безліч безглуздих відеороликів, у яких нас безсоромно поливали брудом і розповідали вигадані історії. Наприклад, сидить перед камерою жінка: її імені не називають, і навіть зображення її обличчя навмисно розмито. Ця анонімна «очевидиця» розповідає, як Наталія Кокшарова нібито колись била її та жорстоко знущалася. Або були ще анонімні буцімто «друзі дитинства» (хлопці, що років на п’ятнадцять молодші за нас і яких ми жодного разу в житті в очі не бачили), що теж розповідали різні небилиці про події, котрих ніколи не було, як і самих оповідачів у той час, про який ідеться.

 

Так само, у нових сюжетах від одеських і київських сектозахисників зараз активно розкручується інша тема – про так званий «релігійний екстремізм». Що це таке – релігійний екстремізм? – спитаєте ви. Поясню коротко: в той час, коли всі повинні радіти утвердженню так званої «релігійної свободи», під якою мається на увазі всіляке сприяння створенню новітніх псевдорелігійних культів, знаходяться такі, хто відверто не бажають вихваляти Олега Мальцева або цілувати в дупу саєнтологів зі Свідками Єгови, або, ще гірше, – розповідають про те, що постраждали від них! От, негідники!

 

Відеолекції на Youtube – не основна і не єдина моя робота, тому відео у мене виходили зовсім не часто. Я не заробляю на цьому коштів. Навіть якщо мій канал колись розблокують, а потім знову заблокують, це не буде для мене трагедією чи великою втратою, адже правда все одно нікуди не зникне, як би не намагалися її замовчувати. І чорне ніколи не стане білим.

 

А стосовно недолугих спроб змусити когось мовчати, то монополії на свободу думки і слова не існує та не може існувати.

 

Що ж, дякуємо за увагу – ми оцінили потрачені на нас гроші, безсонні ночі та нерви.