П’яні поліцейські на Чернігівщині розважалися в чужому будинку і катували господаря

Поділитися:
The following two tabs change content below.

У Менському районі Чернігівської області п’яні поліцейські приїхали до приватного будинку, жорстоко побили господаря і, не пред’явивши ані підозри, ані постанови на проведення обшуку, стали нишпорити у помешканні.

 


 

Восьмеро працівників поліції на двох автомобілях

 

Того дня 8 серпня 2020 р. для селянина Антона Б., що мешкає у Менському районі на Чернігівщині, абсолютно ніщо не віщувало того, що він перетвориться на день тортур і знущань. Антон знаходився вдома, коли надвечір, приблизно після 17 год. до його будинку на двох автомобілях приїхали вісім працівників поліції. Один з автомобілів був марки ВАЗ сьомої моделі, темно-синього кольору з чернігівською реєстрацією. Перші цифри державного номерного знаку, наскільки потерпілий встиг розгледіти, начебто, СВ 46. Другий автомобіль був марки «Фольксваген Кадді», синього кольору, із заклеєними номерними знаками.

 

По прибутті поліцейські самовільно зайшли на подвір’я будинку, хоча господар їм на це дозволу не надавав. Один з них швидко показав своє службове посвідчення. Причому показав так швидко, що чоловік не зміг прочитати навіть його прізвище. Інші взагалі не представлялись, службових посвідчень не пред’являли. Антону лише здалеку показали якийсь аркуш паперу: про нього поліцейські сказали, що це витяг з ЄРДР.

 

Після цього вони майже одразу почали безпідставно вимагати в Антона його мобільний телефон, але той відмовився добровільно його видавати. В результаті йому почали силоміць викручувати руки, ламати пальці, бити по різних частинам тіла руками і ногами, пирснули в обличчя з газового балону, і, нарешті, дістали з кишені штанів його мобільний телефон. А самому господарю будинку на руки вдягли кайданки і повідомили, що будуть застосовувати до нього методи фізичного впливу.

 

Несанкціонований обшук

 

Тут Антон, якому викручували руки, зрозумів, що співробітники поліції перебували у стані алкогольного сп’яніння. Від них ішов відчутний запах алкоголю, мова була нерозбірливою, а поведінка – неадекватною. Вони відібрали в Антона ключі від будинку. Там вони потім розташувалися, як у себе вдома. Поліцейські почали нишпорити по кімнатах, перевертаючи всі речі та майно.

 

Такі дії правоохоронців неможна назвати обшуком або оглядом приміщення, оскільки жодних документів на їх проведення ніхто не надавав. Антон, як і будь-то інший на йог місці, мав побоювання, що поліцейські можуть йому підкинути якісь заборонені речі та предмети – наприклад, наркотики чи боєприпаси. Але вдіяти нічого він не міг, оскільки лежав у дворі на землі, скутий кайданками.

 

Поки поліцейські розважалися, з їх розмов Антон зрозумів, що п’ятеро з них були оперативними співробітниками Святошинського відділу поліції ГУНП у м. Києві. Інші були працівниками Чернігівського обласного управління поліції.

 

Тим часом поліцейські дістали зі своїх автомобілів пляшки з алкогольними напоями і стали їх розпивати

 

При цьому вони, погрожуючи Антонові фізичною розправою та вбивством, вимагали повідомити їм про належний подружжю автомобіль марки «Тойота», який вони хотіли вилучити. Антон намагався їм пояснити, що йому не відомо, де можуть перебувати його авто, тому що дружина поїхала на ньому. І на той момент він не знав, де зараз вона і де авто. Але ті його і слухати не стали, а знущалися далі.

 

Катування чоловіка п’яними поліцейськими тривало впродовж кількох годин. Лише ввечері, близько 20-00 години, не знайшовши нічого, вони зняли з господаря кайданки, відібрали у нього формальні письмові пояснення. Потім, не склавши навіть протоколу про результати проведеного обшуку чи огляду приміщення, вони залишили подвір’я.

 

Але, як кажуть, це був «ще не вечір». Далі п’яні поліцейські вирішили навідати батька Антона, який мешкає у м. Чернігові. До літнього чоловіка приїхали ті ж самі працівники поліції. Там вони обшуку не проводили, а лише поспілкувалися з батьком.

 

Господареві будинку заподіяно тілесні ушкодження

 

На ранок після всього що відбулося, й цілий день, внаслідок отриманих від працівників поліції тілесних ушкоджень Антон знаходився практично у лежачому стані. Лише наступного дня він зміг виїхати до м. Чернігова, де звернувся до травмпукту Чернігівської міської лікарні № 2. Там у нього лікарем були виявлені тілесні ушкодження у вигляді забою м’яких тканин обличчя, грудної клітини, обох кистьових суглобів, перелому вінцевого відростку зліва, множинних гематом, саден обличчя та кінцівок.

 

З вищевказаного вбачається, що в діях співробітників поліції вбачається склад кримінальних правопорушень, передбачених:

 

  • ч. 2 ст. 127 КК України – катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення, інших насильницьких дій з метою примусу вчинити дії, що суперечать волі затриманих осіб, у тому числі отримати від них відомості, визнання, вчинені за попередньою змовою групою осіб;
  • ч. 1 ст. 129 КК України – погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози;
  • ч. 2 ст. 365 КК України – перевищення влади та службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб, якщо вони супроводжувалися насильством, застосуванням спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями.

 

З урахуванням наведеного, потерпілим було подано відповідну заяву до правоохоронних органів про скоєння кримінального правопорушення.

 

За даним фактом порушено кримінальне провадження

 

Територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Києві, було порушено кримінальне провадження. Відомості внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 365 КК України.

 

Пяні поліцейські витяг з ЄРДР

 

А взагалі не полишає неприємне відчуття від «стандартів» роботи поліції. Це не стосується всіх поліцейських, оскільки люди там працюють дуже різні. Безперечно, в поліції достатньо порядних і сумлінних слідчих, оперативних працівників. Та водночас у великому колективі завжди трапляються й випадкові особи, що надовго там не затримуються.

 

Одних людей вони свавільно катують і без підстав можуть увірватися до чужої оселі, як це було у випадку з Антоном на Чернігівщині.

 

Інших – справжніх злочинців, вони всіляко покривають і тим самим заохочують їх до скоєння нових злочинів. Наприклад, у Києві слідчі Шевченківського УП, що «розслідували» напад на адвоката і нашого журналіста, вже сто разів могли б затримати зловмисників, чиї імена їм добре відомі. Їм приносиш на блюдечку з блакитною кайомкою фактично розкриту справу з усіма доказами, у відповідь – мовчання й симуляція слабоумства. У Харкові поліція повністю «лягла» під сектантів ШЄП і впритул «не помічає» їхніх злочинів. Так само, як у тому ж Харкові «не помічали» банди вимагателів з «Потону».

 

Зате своїх у поліції покривають, як це було у Миколаєві, де молодого чоловіка незаконно затримали, а потім катували у відділку поліції, де погрожували вбити, а також, дослівно «тушити недопалки та обісцяти». Як же тоді керівництво МВС буде дивитися на те, що поліцейські можуть «на рівному місці» увірватися до чужої оселі й там робити, що заманеться, особливо коли вони при цьому п’яні? Невже буде їх знову покривати?

 

Ми продовжуємо спостерігати за розслідуванням злочинів, які скоїли п’яні поліцейські в Чернігівській області та будемо інформувати наших читачів про подробиці.