Міністерство енергетики України проведе службове розслідування стосовно т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна

Поділитися:

Як ми повідомляли раніше, за зверненням Центру економіко-правових досліджень Міністерство енергетики України проводить службове розслідування з метою перевірки дотримання вимог антикорупційного законодавства в Державному підприємстві «НАЕК «Енергоатом».

 


 

Ми продовжуємо уважно спостерігати за розвитком подій, які пов’язані з проведенням службового розслідування. Нагадаємо, що нова команда на чолі з т.в.о. президента «Енергоатома» Петром Котіним взяла курс на закритість. Цей курс поступово реалізовується починаючи з квітня поточного року. А 10 липня 2020 р. Котін видав наказ про обмеження використання програмного забезпечення АСУД.

 

Наказ Міністерства енергетики України

 

Нещодавно нами було отримано від Міністерства енергетики України інформацію, котра може становити значний інтерес для суспільства. На виконання припису НАЗК від 19.08.2020 р. № 23-04/29/20, доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 01.10.2020 р. № 1/10/40323-20 та протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 р. №91 виконуюча обов’язки міністра енергетики України Ольга Буславець призначила службове розслідування стосовно тимчасово виконуючого обов’язки президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна.

 

З метою виявлення причин та умов, які призвели до невиконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» створено комісію з проведення службового розслідування (далі – Комісія).

 

НАЗК призначило службове розслідування

 

Згідно з наказом Міністерства енергетики України від 21.10.2020 р. № 671, робота Комісії триватиме з 26 жовтня до 18 листопада 2020 р.

 

Наказ Міністерства енергетики України

 

Водночас, привертає увагу та обставина, що на період проведення службового розслідування не передбачено відсторонення Петра Котіна від виконання ним повноважень президента ДП «НАЕК «Енергоатом». Враховуючи це, у Петра Котіна, який залишається на керівній посаді, впродовж усього часу роботи Комісії виникає реальний конфлікт інтересів.

 

За визначенням, що закріплено у ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції», реальний конфлікт інтересів – це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. Згідно з вимогами чинного законодавства, цей конфлікт інтересів Котін зобов’язаний врегулювати. Всі питання, пов’язані із запобіганням і врегулюванням конфлікту інтересів, детально регламентовано у Розділі V Закону України «Про запобігання корупції».

 

Про результати проведення службового розслідування ми поінформуємо читачів після завершення роботи Комісії.