Як виникла легенда про Всесвітній потоп

Поділитися:

Біблійні легенди, які мають давнє походження, поєднують у собі надмірно міфологізовані, а тому – не завжди правдиві описи деяких реальних історичних подій, що відбувалися кілька тисяч років тому. Однією з таких є легенда про Всесвітній потоп, викладена у Старому Заповіті.

 


 

Укладачі Біблії не володіли тими знаннями з фізики, астрономії, хімії, метеорології та інших наук, які має сучасна людина. Але вони, безумовно, були добре обізнані з того, що в історії людства існує закономірне повторення певних природних явищ – ураганів, морських штормів, «зоряних дощів» або грозових злив і повеней.

 

Легенда про Всесвітній потоп

У деяких місцях Дніпро теж розливається після рясних дощів (Чернігівська область, село Миси)

 

Катастрофи на річці По в Італії та на Сені у Франції

 

Листопад 1951 р. видався для Італії дуже дощовим. В Альпах та у провінції Лігурія протягом кількох днів ішли сильні зливи з грозами. Всі, навіть невеликі річки перетворилися на бурні потоки. Грізно здулася річка По, найбільша з річок Італії. А зливи ніяк не припинялися…

 

Й тоді сталася катастрофа. По прорвала запруди в декількох місцях і залила всі прилеглі рівнини. Потоки води зносили все на своєму шляху: селянські хати, сади, виноградники. Вода залила сотні селищ. Майже в кожному селі були людські жертви: тисячі мешканців з малими дітьми та старенькими по кілька діб сиділи на дахах без їжі та без теплого одягу.

 

Повінь завдала великого лиха італійському народові. Сотні людей загинули тієї осені в бурхливих водах…

 

В історії різних країн можна знайти чимало катастрофічних повеней, які були спричинені зливами. Наприклад, Париж надовго запам’ятав повінь 1910 р.:

 

«Відколи існує Париж, не було у ньому катастрофи, подібної до тієї, що відбувається зараз, – писав очевидець. Невинна на вигляд Сена грізно здулася, піднялася у деяких місцях під мостами близько восьми метрів і затопила набережні, будинки, склади, траншеї, тунелі залізниці та трамваю. Каламутні хвилі річки несуть бочки, вирвані з коріннями дерева, жалюгідне майно прибережних мешканців, тіла тварин і навіть людей».

 

Тропічні зливи

 

Ще більш грізні повені внаслідок злив трапляються у тропічних країнах. Нам, мешканцям помірного клімату, складно навіть уявити, наскільки рясними бувають тропічні зливи. Під час одного такого дощу там на землю виливається стільки опадів, скільки в Україні випадає вподовж декількох років.

 

У північно-східній частині Індії, поблизу селища Черрапунджа, знаходиться найбільш дощове місце у світі. Щороку там випадає, в середньому, 11,5 метрів опадів.

 

В Індії є чимало інших місць, де випадають рясні опади. І на річках цієї країни дуже часто трапляються масштабні повені. Нерідко спостерігаються моторошні картини, коли цілодобово йдуть проливні дощі. Річки виходять з берегів і заливають усе навколо. Крокодили та змії наповнюють води, а люди знаходять лише один порятунок – на деревах.

 

Не дивно, що такі природні явища у минулому справляли жахливе враження на пригнічених, заляканих людей – вони вважали, що їх карають «вищі сили», боги та «карма».

 

Повені в Україні в наші часи

 

Не так давно, у минулому 2020 р. руйнівні повені у західних регіонах України спричинили жертви серед людей та величезні збитки для інфраструктури. СБ України за даним фактом було розпочато кримінальне провадження за ст. 441 КК України – екоцид. Щодо настання повені, то, на думку прокуратури, її виникнення, ймовірно, стало можливим внаслідок масового знищення об’єктів рослинного світу, порубки лісів, неналежного здійснення лісогосподарської діяльності та невиконання заходів щодо охорони навколишнього природного середовища посадовими особами.

 

А зовсім нещодавно, у червні 2021 р. ще більш масштабна повінь сталася на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. У мережі Інтернет, в тому числі на YouTube, можна знайти безліч кадрів, які ілюструють наслідки цієї катастрофи. Деякі дописувачі вже навіть заявили, що в Ялті розпочався новий Всесвітній потоп.

 

Складно сказати, що тут вражає більше: масштаби заподіяних руйнувань або цинічне ставлення деяких наших співгромадян до того лиха, що сталося. Матеріали з кричущими назвами супроводжуються коментарями, в яких панує справжнісіньке пекло. І геть недоречним виглядає, коли жарти про «карму», «небесну кару» і глузування з мешканців Криму виходять від політиків та інших публічних осіб.

 

Всі знають біблійне оповідання про Всесвітній потоп, від якого буцімто врятувалися тільки Ной та його родина. Всесвітній потоп – це, звісно, вигадка. Проте виявляється, що в історії народів, які населяли малоазійські країни, дійсно відомий випадок найсильнішої повені на великих річках – Тигрі та Євфраті у Месопотамії близько 5700 років тому. Під час повені загинуло і постраждало дуже багато мешканців, які населяли родючу долину річок. Опис цієї повені й потрапив пізніше до Біблії, але оповідання було сильно викривлене й неправдоподібно перебільшено.