Kyiv Food Market на Арсенальній

Поділитися:

Старожили Києва й гості нашої столиці, котрі пам’ятають, як раніше виглядала захаращена територія заводу «Арсенал», навряд чи впізнали б її тепер. Із появою комплексу ресторанів Kyiv Food Market уся довколишня вулиця перетворилася на доглянутий європейський квартал, який нагадує одночасно ресторації Барселони, Відня та Сицилії.    

 


 

Завод і казарми: історія та сучасність

 

Павільйон  Kyiv Food Market, у якому працює більше двох десятків сучасних ресторанів і кафе, розташований на місці колишнього заводу «Арсенал».

 

Ресторан Алкотрасса

Ресторани Alkotrassa та Fish Fetish

 

Новий ресторанний комплекс настільки кардинально перетворив зовнішній вигляд вулиці, що здається, наче тут з’явився свого роду портал, за допомогою якого можна миттєво перенестися в атмосферу самобутніх європейських міст.

 

Kyiv Food Market

Сучасний ресторанний комплекс Kyiv Food Market

 

Втім, наша історія не про ресторани, а про історію перетворень на Арсенальній. Раніше тут було сумно, малолюдно і, м’яко кажучи, не надто затишно. Будівля комендатури, що височіла за сірим парканом, мала похмурий вигляд, як і сам завод «Арсенал».

 

Kyiv Food Market ресторани

Так виглядають відреставровані будівлі зараз

 

На площу виходять посічені кулями стіни заводу «Арсенал».

 

Стіни заводу Арсенал

Завод «Арсенал» постраждав під час окупації Києва гітлерівськими військами (1941 – 1943 рр.)

 

Поряд знаходиться будівля колишніх Миколаївських казарм і Печерської фортеці, на фасаді якої встановлено меморіальну дошку солдатам-понтонерам.

 

Меморіальна дошка

Меморіал присвячений повстанню робочих і солдатів Києва проти Центральної ради (січень 1918 р.)

 

Своєю чергою, Миколаївські (Микільські) ворота, або «Казарма на перешийку» є пам’ятником фортифікаційної архітектури. Їх було споруджено в 1846 – 1850 рр. на вузькому природному перешийку – Провалля між Печерськом і Липками, біля колишньої Микільської казарми.

 

Ресторани на Арсенальній

Київський Арсенал було засновано в 1764 р. за указом Катерини ІІ для організації роботи слюсарних, деревяних і ковальських майстерень

 

У 1934 – 1936 рр. проїзди Микільських воріт були закладені.

 

Перетворення на Арсенальній

 

Два роки тому – після того, як тут було облаштовано новий комплекс Kyiv Food Market, змінився й загальний вигляд Арсенальної площі.

 

Сучасний вигляд території

На місці захаращеного заводу й сумних казарм – новий сучасний квартал з 22 ресторацій

 

Причому змінився так, немов у нього вдихнули свіже нове життя.

 

Kyiv Food Market

Kyiv Food Market об’єднав кращі гастроресторани Києва 

 

По-перше, територія стала доглянутою.

 

Сквер на Арсенальній

Сквер у центральній частині ресторанного комплексу

 

Вулиця помітно посвітлішала, і тепер її прикрашає сучасний сквер з оригінальним фонтаном, біля якого можна відпочити в тиші дерев.

 

Фонтан на Арсенальній

Фонтан

 

По-друге, при цьому було залишено пам’ятки історії та архітектури, що знаходяться на цьому місці.

 

Газони і клумби

Зелені зони під заводськими стінами

 

Вікові дерева продовжують рости й радувати око.

 

Віковий дуб

Одне з дерев, які ростуть на цьому місці понад століття

 

Враховуючи те, наскільки густо заселеним є Київ, сьогодні вкрай необхідно створювати місця відпочинку для людей, і слід розуміти, що в усьому має бути міра.

 

Місце відпочинку для киян

Благоустрій території

 

Міській владі давно варто припинити роздачу дозволів на будівництво одних тільки житлових багатоповерхівок. Наявна інфраструктура не розрахована на таку велику кількість населення, а чисельність його постійно зростає.

 

Kyiv Food Market у Києві

Тут є величезний вибір закладів на будь-яку нагоду і смак

 

В усьому варто дотримуватися балансу: житло – це добре, але не слід забувати і про інші важливі об’єкти. На прикладі павільйону Kyiv Food Market ми бачимо, що поміркований підхід, раціональні рішення щодо благоустрою занедбаних ділянок і турбота про комфорт міських мешканців дійсно можуть поступово зробити нашу столицю більш сучасною та комфортною для життя.