Як декриміналізувати ДФС України?

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Олександр Корнійчук

кандидат економічних наук, магістр державного управління у сфері охорони здоров'я

В Україні необхідно запровадити сучасні механізми документування хабарницьких дій з боку ДФС. Передусім, це має здійснюватися шляхом захисту від переслідувань тих підприємців, які сприяють правоохоронцям у документуванні протиправних дій.

 


 

Тіньовий податок і форми його збирання

 

Для посадових осіб, насамперед із законодавчої, виконавчої, судової влади, а також для представників багатьох ЗМІ характерним є наднизький рівень українського державного мислення та дій. Українське суспільство і держава потребують оприлюднення всіх діючих тіньових і корупційних схем. Насамперед, у податковій, митній, судовій та правоохоронній системах для дієвого їх очищення від криміналітету.

 

Зараз тіньовий податок на підприємців внаслідок їх примусу до хабарництва з боку ДФС (за тіньових працівників) та з боку митників (за контрабанду товарів) складає близько 10% від прибутку.

 

Якщо коротко описувати «форми збирання» податків, то тут немає нічого складного. Державна фіскальна служба одержує тінові кошти за провезення однотипного товару без належної фактури з боку іноземних виробників.

 

ДФС України

 

Співпраця українських підприємців з виробниками промислової та харчової продукції з Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та інших країн базується на контрабандних схемах. Їх сутність полягає в тому, що іноземні виробники не зацікавлені у сплаті податків у своїх країнах. Вони надають зазвичай продукцію за документами, які не відповідають державним стандартам. Оскільки ці товари купуються також французами, німцями та іншими споживачами з країн ЄС у значно менших обсягах, ніж українцями, то їм надаються належні документи державного зразка.

 

При цьому будь-яке дієве сприяння з боку Кабінету Міністрів України та місцевої влади з максимального сприяння розвитку підприємництва в Україні, яке мало б успішно замінити існуючий імпорт, фактично відсутнє.

 

Передача корупційних коштів здійснюється в такий спосіб:

 

  • для ДФС – майже відкритим способом у сумі від 100 до 150 грн. на місяць за одного неоформленого працюючого;
  • для митників – в коморі або в кафе, які не охоплені відеоконтролем.

 

Існують і характерні особливості поведінки працівників податкових інспекцій та митниці. За експертними оцінками близько 70% штатних працівників цих підрозділів беруть активну участь у корупційних схемах. Їх цікавлять лише живі кошти. Будь-яких правових консультацій щодо оформлення товарів згідно вимог законодавства України не проводиться.

 

Що стосується особливостей корупційних платежів, то після усунення з посади Р. Насірова та притягнення облдержадміністрацій до «відповідальності» за стан справ на митницях ставка корупційних платежів протягом останніх місяців зросла на 15%. Їх річна сума на митниці з боку одного підприємця складає в середньому 500 тис. грн., а для ДФС – 3,5 тис. грн. Ці схеми відомі працівникам СБУ, прокуратури, поліції, представники яких, не виключено, теж причетні до скоєння протиправних діянь.

 

Але є і свої економічні умови, що не сприяють виробництву товарів в Україні. Зокрема це блокування місцевою владою на рівні міст, сільрад виробництва товарів і послуг через «оподаткування» виробників шляхом їх примусу до неформальних платежів. Наприклад, утримання 3-4 гравців місцевих футбольних команд та проведення інших зборів коштів.

 

Дії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

 

  1. Створення законодавчих і урядових умов для ведення підприємницької діяльності шляхом максимального ослаблення ставки оподаткування на прибуток протягом перших 5 років діяльності та надання безвідсоткового кредиту у розмірі до 1 млн. грн (аналог Польщі, де кредити на таких умовах надаються до 30 тис. євро).
  2. Сприяти створенню в кожній громаді, а також у районах і областях дієвого механізму зворотного зв’язку з підприємцями для усунення всіх перепон під час розгортання підприємницької діяльності.
  3. СБУ запровадити сучасні механізми документування хабарницьких дій з боку ДФС шляхом захисту від переслідувань тих підприємців, які сприяють правоохоронцям у документуванні протиправних дій.
  4. Спільно з урядами сусідніх держав запровадити механізмі детінізації торгівельно-виробничого прикордонного співробітництва.
  5. Провести позачергову переатестацію всіх керівників обласних управлінь СБУ, ДФС, ГПУ, Національної поліції, суддівського корпусу, насамперед прикордонних регіонах. Призначити на ці посади українських державників, які мають практичний досвід роботи.