Якщо ви постраждали від дій Інтернет-шахраїв (на прикладі лохотрону «World Champions»)

Поділитися:

Як пояснити знахабнілим аферистам, що намагання збагатитися на чужих лихах і хворобах закінчуються дуже погано? Закликати до моралі тут марно, з ними можна говорити лише з позицій закону. Для людей, які постраждали від шахраїв «World Champions» пропоную покрокову інструкцію з припинення цього лохотрону.

 


 

Шановні друзі! Я хочу розпочати цю статтю з вибачення. Переглянувши свої попередні матеріали, я зрозуміла, що в деяких тезах, нехай і побічно, простежуються надто категоричні висловлювання, які можуть здаватися чутливими для людей, котрі перераховували кошти аферистам «World Champions».

 

На додачу, багатьом з вас не вдалося дістати порозуміння навіть з боку близьких, коли ті своїми висловлюваннями «ну як можна було вчинити так необачно», тільки підливали оливи у вогонь, підсилюючи ваше відчуття провини. Я розумію, як неприємно в такій ситуації замість слів підтримки вислуховувати моралізаторські мудрування: «Хто віддав гроші, не подумавши, той і став жертвою аферистів. А хто вчиняє так регулярно і нічому не вчиться, той просто… лох. Знаєш народну приказу – лох не мамонт, лох не вимре?».

 

Мені хочеться втішити кожного, хто зараз почувається обманутим від того, що шахраї використали вашу доброту та бажання допомогти іншим. Як журналіст, я не можу повернути вам втрачені гроші, але я можу допомогти вам повернути свою гідність і віру в людей.

 

Зберіться з духом

 

Що ж робити вам, якщо ви потрапили в цю неприємну ситуацію? Перш за все, не звинувачуйте себе і не впадайте у відчай. Такі речі можуть статися з кожним, і це не є підставою вдаватися до фаталізму.

 

Зараз вам потрібна підтримка, тож не припиняйте шукати її в різних джерелах. Передусім, серед людей, котрі пережили подібне. В Інтернеті можна знайти чимало тематичних спільнот і форумів, започаткованих людьми, котрі так само постраждали від шахраїв. І ви побачите, що вони не плачуться, а підтримують одне одного, дають поради, діляться корисними відомостями. Це спільна боротьба, і ви можете долучитися до неї.

 

Я вам більше скажу: ідея створити ресурс, який ви читаєте зараз, виникла у далекому 2006 році саме після того, коли перший засновник «ГОВОРИ!» Володимир Верін став жертвою шахраїв і наважився викрити їх, аби покарати за спричинення йому значних матеріальних збитків. Своєї мети він цілком досяг. У цьому йому допомогли медійний розголос, грамотна робота адвоката і звернення до правоохоронних органів.

 

Тому я закликаю вас зібратися з духом і подати заяву до поліції.

 

Звісно, вам може здаватися, що ваші гроші вже втрачені назавжди, і що це ні на що не вплине. Але я вам скажу, що це не так. Якщо ви не звернетеся до поліції, то Владислава Фічковська, «фандрайзерка» Дар’я Колоденко (вона ж – Дарьяна Коляденко) та їхні спільниці продовжать збагачуватися на чужій жалості, використовуючи ваші гроші на власні потреби.

 

Якщо ви постраждали від шахраїв

Відчуття образи та розчарування не повинні перешкоджати вам звернутися до правоохоронних органів

 

Варто пам’ятати, що ви не є самі в цій ситуації. Станом за зараз у правовому регулюванні діяльності благодійних організацій існують серйозні прогалини, це проблема багатьох країн. Інтернет-платформи, які залучають жертв для збору благодійних пожертв у різних країнах, можуть бути нерегульовані, що дозволяє шахраям легко створювати підроблені профілі та збирати гроші від недосвідчених користувачів. В Україні та в усьому світі є тисячі ваших братів і сестер по нещастю. Ви не знайомі між собою, але однаково постраждали від шахраїв, які використовували вигадані благодійні акції, щоб оббирати доброчесних людей.

 

Чого не варто робити

 

Не відкладайте все «на потім», прийміть рішення діяти зараз. Не втрачайте надії на повернення своїх коштів. Ви ні в чому не винні, пам’ятайте про це і не дозволяйте нікому перекладати провину шахраїв на вас. Ви заслуговуєте на підтримку, і відповідно до закону маєте право на захист своїх порушених прав усіма передбаченими для цього способами.

 

Не дозволяйте аферистам перемагати. Не дозволяйте їм використовувати ваші благородні наміри для своєї власної користі. Вам потрібно стати на захист себе та своїх заощаджень, а також – і самооцінки, що також є запорукою успіху. І повідомлення до правоохоронних органів про скоєння відносно вас кримінального правопорушення – це перший крок до відновлення  справедливості.

 

Не замикайтеся у собі. Якщо ви маєте інформацію про подібні афери під прикриттям благодійності, не соромтеся інформувати інших людей, застерігайте їх.

 

Не намагайтеся «забути» про те, що сталося і вдавати, наче все пішло у минуле. Все одно нічого не вийде. Гидке відчуття, коли вам за вашу доброту наплювали в душу, буде муляти ще довго. Воно сильно псуватиме ваші стосунки з оточуючими, плекаючи недовіру та упередженість. Щоб вийти зі стану обманутої жертви, вам необхідно свідомо перейти у стан рішучого викривача, готового захищати себе і допомагати убезпечити інших від паскудників, які наживаються на людській довірі.

 

Не бійтеся. Єдине, що стоїть на вашому шляху до справедливості, це страх. Страх, що вас не почують, що ніхто не буде займатися вашою справою. Страх, що ніщо не зміниться. Страх, що поліція покриває шахраїв… Але ви можете перемогти цей страх. Ви можете знайти силу в собі, щоб виступити проти аферистів і вимагати справедливості.

 

Не ховайтеся за страхом, що вас не зрозуміють або не зможуть допомогти. Ви маєте право на правовий захист, і працівники органів правопорядку зобов’язані допомогти вам отримати його. Нехай це не буде швидко і легко, але ви зможете досягти поставленої мети. Вам усе буде по силах, якщо на цьому шляху вас будуть надихати і мотивувати приклади інших людей, які за різних обставин так само постраждали від шахраїв, але не здалися.

 

Для подання заяви про кримінальне правопорушення  

 

  1. З огляду на розмах кампанії зі збору грошових коштів, шестизначні суми нібито на «лікування» і той факт, що організаторами схеми є четверо осіб, це буде ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою (від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна).
  2. Згідно зі ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України, це кримінальне правопорушення належить до підслідності органів Національної поліції України.
  3. Потерпілими від шахрайства можуть бути всі особи, котрі перераховували гроші на банківські реквізити, зазначені в оголошеннях про благодійні збори нібито на лікування Матвійчика, Ігоря-Єгора, Аріни та інших «підопічних».
  4. Доказами у справі є будь-які документи, що підтверджують перерахування коштів: історія платежів, виписки з банківських карток, квитанції. Отримати і завантажити ці документи можна за допомогою веб-банкінгу або звернутися до банківської установи.
  5. Також варто зробити знімки екрану або копії веб-сторінок з оголошеними зборами грошей, де наведено реквізити (банківські рахунки в різній валюті) для прийому благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб.
  6. Кожен з потерпілих, незалежно від країни громадянства чи місця проживання, може подати заяву про кримінальне правопорушення. Заяву можна подати як особисто у відділенні поліції в будь-якому регіоні України, так і в електронній формі на веб-сайті МВС України. Для цього зовсім не треба знати іврит і їхати до Ізраїлю, де, вірогідно, проживає зараз організаторка схеми – Владислава Фічковська.
  7. Установчі дані основних фігурантів афери для зазначення у вашій заяві про кримінальне правопорушення:
  • Фічковська Владислава Сергіївна, 12.02.1992 р.н., РНОКПП 3364504500, останнє відоме місце реєстрації в Україні: 32300, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Космонавтів, буд. 21, кв.20;
  • Колоденко Дар’я Андріївна, 18.03.1995 р.н., РНОКПП 3477501906, паспорт ВК 803779, виданий 20.04.2011 р. Артемівським РВ Донецької області, остання відома адреса реєстрації: м. Харків, вул. Кооперативна, буд. 5, попередня адреса проживання: 84551, Донецька обл., м. Часів Яр, вул. Дачна, буд. 39.

 

До заяви можна докласти копії відеозаписів рекламних роликів за участі дітей, для цього потрібно завантажити їх на ваш комп’ютер, а потім і записати на CD-диск. При цьому слід обов’язково вказати веб-адресу сторінки збору та посилання на відповідний YouTube-канал, де оприлюднено ці відеоролики. Збережіть сторінки збору коштів у вигляді .html-файлу, зазначте їх веб-адреси також. Слідчий складе акт огляду, в якому все буде описано. Опціонально, можна посилити докази роздруківками матеріалів з нашого ресурсу стосовно розслідування діяльності проекту «World Champions» – їх також може бути включено до акту огляду.

 

Для того, щоб відправити це кубло за ґрати, достатньо всього півтора-два десятки заяв від потерпілих, які підтвердять, що вони дійсно перераховували кошти на вигадане «лікування» безіменних дітей.

 

Будьте свідомими

 

Шановне панство, час бути свідомими та вільними від спотворених уявлень про добро і благодійність, які нам намагаються нав’язувати на кожному кроці. Знайте, що коли ви під впливом емоцій перераховуєте частину своїх грошей буцімто на «добру» справу, ви не допомагаєте малюкам. Ви тільки шкодите їм, підживлюючи кримінальний бізнес на стражданнях беззахисних дітей. Ваші кошти не дійдуть до хворого хлопчика або дівчинки, а осядуть у кишенях Фічковської та Колоденко, і вони витратять їх у своє задоволення.

 

Мушу повторити ще раз: якщо так сталося, що ви натрапили на шахраїв, знайдіть у собі волю визнати помилку, докладіть зусиль для відновлення справедливості. Не варто думати, що від вас нічого не залежить. Обманутих людей доволі багато.

 

Знайдіть час для бесіди зі слідчим – це його робота. Своєю чергою, слідчому потрібні показники, а справа Фічковської нескладна. Вона має хороші перспективи бути доведеною до суду. Серед слідчих багато наполегливих, принципових, в’їдливих (у хорошому сенсі) чоловіків і жінок, які працюють на результат.

 

Чим більше потерпілих будуть звертатися до поліції, тим вище вірогідність, що розслідування провадження доручать найсумліннішим слідчим і оперативникам, які добросовісно виконуватимуть свою роботу.

 

Це саме той випадок, коли без вашої участі ніяк не обійтися, коли саме ваша заява наблизить заслужене покарання для Фічковської та її подружок. І тоді садистській Інтернет-рекламі буде покладено край. Все закінчиться, коли пихаті лядвіни нарешті будуть примусово працевлаштовані на дільницях з плетіння овочевих сіток і займуть своє місце серед рівних їм ув’язнених жіночої колонії – вбивць, крадійок, волоцюжок і наркоторговок.