Свідчення листами як форма служіння Свідків Єгови

Поділитися:

Всі люди, котрі живуть у великих населених пунктах, хоч раз одержували анонімні «листи щастя». Всі підприємства, установи й організації одержують листи від божевільних. І лише Свідки Єгови вперто продовжують вважати, що розсилаючи подібні послання, вони роблять корисну справу.   

 


 

Виймаю з поштової скриньки…

 

Минулого разу це були буклети про те, що скоро «царство» Свідків Єгови «знищить хибну релігію», а тепер – лист, написаний на аркуші в клітинку.

 

Поштовий конверт

На конверті вказано лише адресу одержувача, без імені

 

Дехто Світлана пише іноземною мовою про так звані «свитки Мертвого моря», що нібито є свідченням істинності святого письма, посланого Єговою. Мушу пояснити Світлані, що розпочинати з обману – погана ідея. Зазначені свитки, також відомі як Кумранські рукописи, що були нібито «знайдені» в 1947 р., кілька років тому за результатами проведення низки експертиз були визнані фальсифікацією.

 

Лист від Свідків Єгови

Хто після цього повірить у те, що можливе життя без страждань і смерті?

 

Гаразд, читаємо далі.

 

Листи Свідків Єгови

В кінці – адреса веб-сайту і номер телефона

 

Людина вклала в ці листи багато часу й ресурсів. Вона придбала поштові конверти, витратила час на написання рукописного тексту (встановити кількість примірників тут не вбачається можливим), сплатила за поштові марки й тепер може очікувати на схвалення від старійшин за сумлінність у служінні.

 

На кого це розраховано? Більшість людей просто викинуть такі «листи щастя» на смітник, разом з рекламою піци чи нарощування вій. Втім, особи, які лише поверхнево знайомі з діяльністю Товариства Вартової Башти та Трактатів, не відчуватимуть і негативу по відношенню до Свідків Єгови. Люди, які не побували у лавах цієї секти, які не втратили там своїх близьких і не постраждали від неї іншим чином – вони не підозрюють про небезпеку.

 

Будуть і ті, хто, читаючи, знайдуть у цьому листі щось близьке до своєї душі. Можливо, відчують якусь втіху, адже там написано про бога і загалом про райдужні перспективи майбутнього «у світі без воєн, насильства й ворожнечі». Хтось із них перейде на сайт організації за посиланням і буде з інтересом читати новини про діяльність Свідків Єгови. А хтось зв’яжеться зі Світланою за її номером телефона або прийде на зібрання. Власне, на таких осіб і розраховано.

 

Що варто знати про мету таких листів

 

Однією з форм служіння Свідків Єгови є свідчення листами. По суті, це альтернатива служіння «від двері до двері», тільки замість спілкування наживо те саме викладається у письмовій формі. На сайті організації розміщено типовий приклад такого листа і вимоги до його оформлення (дотримання правил граматики та орфографії, охайність). Зміст може варіюватися залежно від регіону розповсюдження і нагальних проблем сьогодення. В Україні, як і в інших країнах така практика набуває дедалі більшої популярності завдяки наявності низки переваг.

 

По-перше, відправлення листа поштою або самостійне розкладання у поштові скриньки не потребує особистого спілкування з одержувачем. А значить, не треба ходити по будинках і вмовляти відчинити двері, не доведеться вислуховувати відмови, а часом – і грубість на свою адресу.

 

По-друге, це дуже зручно для заповнення обов’язкової тижневої звітності. Кількість годин служіння тут обліковується (і перевіряється старійшинами) за кількістю листів і поштових квитанцій.

 

По-третє, лист можна перечитувати знову. Це на випадок, якщо адресат чомусь одразу його не викинув.

 

По-четверте, свідчення листами, як було доведено під час пандемії, буде прийнятним в умовах, коли соціальні контакти суттєво обмежено – зокрема в умовах війни, коли люди стають обережніше та не відчиняють двері незнайомцям.

 

Написання однакових листів – справа дуже монотонна й виснажлива. Для того, щоб спонукати рабів на таку форму служіння, керівництво організації прагне створити відповідний настрій за допомогою зворушливих історій, що буцімто змінили життя людей, коли вони одержали такі листи. Тому сідаючи за цю роботу, піонери (себто проповідники з числа рядових Свідків Єгови) налаштовують себе на позитивний лад, вдаючи, що їм вельми цікава доля кожного такого послання. «Хто візьме до рук цього листа? – думають вони, – з якими думками буде його читати? А раптом саме після написаного мною листа життя адресата зміниться?».

 

Я особисто вважаю за необхідне дати відповідь відправниці.

 

Відповідь Світлані

 

Дорога Світлано! Чи хотілося б вам жити у світі без обману? У світі, де немає цієї метушні з написанням однакових листів у нікуди, немає безглуздої звітності, немає дорікань з боку старійшин, де ви самостійно плануєте свій день і спокійно відпочиваєте вночі, а ваші очі сяють життям і радістю. Цей світ – реальне майбутнє, і він належить персонально вам.

 

Я беру участь у праці, яка добровільно виконується багатьма іншими науковцями і освітянами в понад 100 країнах світу. За цю роботу я не отримую оплати. Моя мета – допомогти людям визволитися з рабства і стати вільними.

 

Хочу подякувати вам за цей лист, який нагадав мені щасливі історії визволення таких людей, як ви. Ось лише деякі: Сергій з Черкас після 17 років перебування у лавах Свідків Єгови зараз допомагає визволитися іншим людям. Він записує докладні інтерв’ю з колишніми вірними та благопристойними рабами, бере участь у судових процесах проти організації. Сім’я Людмили зі Львова після 20 років перебування у рабстві займається допомогою дітям, чиї батьки досі залишаються в секті. Дмитро з Івано-Франківська, який був Свідком Єгови від самого народження і до 21 року, зараз боронить Україну в лавах Сил оборони… Таких історій дуже багато.

 

Це урок для нас. Досвід вільних людей показує, що чоловіки та жінки, дорослі та діти, незалежно від часу, проведеного в секті, можуть скинути із себе це ярмо та жити щасливо без оглядки на «злого і страшного Єгову».

 

Я не кваплю вас із відповіддю. Ви приймете рішення свідомо, коли для цього настане час. Із цієї статті ви тепер хоча б знаєте моє ім’я. А коли будете готові поговорити зі мною особисто, то можете знайти мене за адресою, яку вказали на конверті. Буду рада зустрічі!