Про ситуацію в ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№3)»

Поділитися:

Державна установа «Криворізька установа виконання покарань (№ 3)» Міністерства юстиції України є одним з місць відбування покарання для осіб, засуджених за скоєння кримінально карних злочинів. У цій статті йтиметься про результати нещодавно проведеної перевірки щодо надання медичної допомоги ув’язненим і засудженим.

 


 

Стан надання медичної допомоги засудженим і ув’язненим

 

Запобігання акціям масової непокори в установах виконання покарань – це складна повсякденна робота, яка потребує проведення ретельних перевірок усіх відомостей про можливі ризики. Ціна неуважності, прорахунків у цій роботі є надто високою. Масові бунти, втечі ув’язнених, спричинення людських жертв та інші жахливі наслідки значно легше попередити заздалегідь. Іншими словами, це така робота, в якій неможна ігнорувати повідомлення про ситуації та обставини, що потенційно загрожують перерости у масові заворушення серед ув’язнених.

 

Під час проведення журналістського розслідування щодо умов тримання ув’язнених в ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№3)» (керівник – Караваєв Олександр Григорович) від засуджених та їхніх родичів ми отримали відомості про виникнення передумов та загрози акцій масової непокори та публічних заворушень. Як ідеться з цих повідомлень, медичну частину установи очолює (точніше, очолювала до 07.03.2023 р.) Карташова Валерія Владиславівна, яка за відсутності спеціальних знань і навичок, досвіду, а також необхідних технічних можливостей, засобів, медикаментів тощо своїми діями та бездіяльністю призвела до істотного погіршення стану здоров’я значної кількості ув’язнених.

 

Внаслідок неналежного надання медичної допомоги серед ув’язнених сформувалося стійке переконання в тому, що відносно них умисно вчиняються тортури, досліди та випробування. Так, приміром, один з ув’язнених від «лікування» втратив зір. Ще один ув’язнений від неправильної ін’єкції отримав алергічну реакцію та ледь не помер. Декілька ув’язнених змушені були на знак протесту оголосити голодування. Практично всім особам, які звернулися по медичну допомогу, було відмовлено навіть у проведенні аналізів і обстежень.

 

Зважаючи на викладене, нами було передано до правоохоронних органів матеріали, зібрані за результатами проведення нашого журналістського розслідування. Необхідність негайного втручання в ситуацію органів прокуратури та керівництва Міністерства юстиції України обумовлено тим, що описані дії співробітників медичної частини ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№ 3)» розцінюються ув’язненими як тортури та несуть серйозні загрози спричинення масових заворушень.

 

Призначення перевірки Міністерством юстиції України

 

Так, на переконання ув’язнених, адміністрація Криворізької установи виконання покарань (№3) має намір провокувати ув’язнених до вияву непокори і масового безладдя для того, щоб отримати нагоду привід залучити для придушення бунту спецпризначенців, тим самим звинуватити засуджених, а під час придушення бунту – знищити докази протиправних діянь.

 

Криворізька установа виконання покарань Мінюст

Розгляд звернення у Міністерстві юстиції України

 

23 лютого 2023 р. Південно-Східне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України доручило начальнику Філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Дніпропетровській та Донецькій областях розглянути подані нами матеріали щодо неналежної медичної допомоги в державній установі «Криворізька установа виконання покарань (№3)».

 

Призначення перевірки

Лист від 23.02.2023 р.

 

01 березня 2023 р. керівництво ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№3)» повідомило про результати перевірки інформації щодо медичної частини установи.

 

Криворізька установа виконання покарань

Лист від 01.03.2023 р.

 

Аналогічна інформація викладена у листі-відповіді за підписом начальника установи.

 

Криворізька установа виконання покарань начальник

Відповідь начальника установи

 

Результати перевірки

 

03 березня 2023 р. Південно-Східне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України повідомило, що до керівництва ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№3)» не надходило інформації про можливу підготовку до скоєння ув’язненими та засудженими актів масової непокори або публічних заворушень, здійснення відмови від приймання їжі у зв’язку з можливим неналежним наданням медичної допомоги та можливого порушення їх прав з боку працівників установи.

 

Криворізька установа виконання покарань перевірка

Стор. 1

Криворізька установа виконання покарань перевірка

Стор. 2

 

Інформація від ЦОЗ ДКВС України

 

За нашим зверненням ЦОЗ ДКВС України (лист від 17.03.2023 р.) було призначено перевірку, за результатами якої встановлено таке. Відповідно до наказу філії ЦОЗ ДКВС України в Дніпропетровській та Донецькій областях від 07.03.2023 р. № 85/к-тр «Про кадрові питання» на посаду завідуючої Криворізької міської медичної частини № 3 призначено лікаря-інфекціоніста вищої категорії Дубову Н.З.

 

Стосовно надання медичної допомоги засудженим, які відбувають покарання в ДУ «Криворізька установа виконання покарань (№3)» інформацію викладено нижче. Також у листі зазначено, що стосовно летальних випадків засуджених Логінова Є.С. і Зозулі О.Г., відповідно до лікарських свідоцтв про смерть, виданих КЗ «Дніпропетровське бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради смерть цих засуджених настала внаслідок захворювання. Встановлення остаточної причини смерті не входить до компетенції ЦОЗ ДКВС України.

 

 

Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було направлено до уповноважених органів листи про проведення перевірки фактів, викладених у зверненні для вжиття відповідних заходів реагування. Враховуючи те, що перевірка триває, термін розгляду нашого звернення було продовжено до 45 днів.

 

Лист Уповноваженого ВРУ

Лист Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 17.03.2023 р.

 

І також надаємо для ознайомлення лист за результатами перевірки установи Дніпропетровською обласною прокуратурою.

 

Прокуратура Дніпропетровської області 1

Результати перевірки органами прокуратури, стор. 1

Прокуратура Дніпропетровської області 2

Стор. 2

 

Нерідко в тих випадках, коли засуджені та ув’язнені звертаються по допомогу до журналістів, їхні повідомлення можуть здаватися надто емоційними, а викладені в них відомості – перебільшеними. Але це не може бути підставою для ігнорування будь-яких повідомлень про порушення прав і свобод людини та громадянина у місцях позбавлення волі. Адже вони можуть стати передумовами для акцій масової непокори. Вся інформація має бути ретельно перевірена, що і було зроблено контролюючими органами. І вище було зазначено, які відомості дістали свого підтвердження за результатами проведення перевірки.

 

Підбиваючи підсумки, слід зазначити, що безумовно позитивним зрушенням є вжиття заходів реагування щодо належної організації роботи медичної частини, обстеження стану здоров’я пацієнтів. Замість некомпетентного працівника – Карташової В.В., на посаду завідуючої Криворізької міської медичної частини № 3 призначено лікаря-інфекціоніста вищої категорії. Тому хочеться сподіватися на покращення стану медичного забезпечення і загалом умов тримання засуджених і ув’язнених.