Обережно, шахрайка: Євгенія Шранко та її кримінальні методи збагачення

Поділитися:
The following two tabs change content below.

До уваги громадян, які постраждали від дій шахрайки, а також до уваги роботодавців, до яких Інтернет-аферистка Євгенія Шранко може звертатися з питань працевлаштування. І застерігаємо всіх: якщо вам потрібно переправити речі або посилки за кордон, не заохочуйте шахраїв і ніколи не пересилайте їх за посередництва приватних осіб, особливо – малознайомих.

 

Жила собі дівчинка на ім’я Євгенія, що любила розповідати всім, як вона часто буває за кордоном, бо в неї цікава робота експедитора і, якщо вам потрібно, вона може навіть за окрему плату передати посилки чи будь-які речі… У цій казковій історії буде багато несподіваних поворотів з маньяками, карколомним коханням, погонями і навіть неочікуваною вагітністю, чому позаздрили б навіть сценаристи трилерів.

 

А передмова до нашої історії така. У листопаді 2018 р. журналіст нашого видання і науковець – кандидат технічних наук Ольга Кряжич виїхала на стажування до Громадського коледжу VŠTE České Budějovice (Чеська Республіка). Так, це ті саме Чеські Будейовиці, які відомі нам за оповіданням про пригоди бравого вояка Швейка, що написав Ярослав Гашек. Втім, якби і наша історія була теж про нього, то вона не була б такою сумною.

 

З огляду на те, що не всі потрібні речі наша колега Ольга змогла вивезти, ми вирішили зібрати і принагідно передати до Чехії її предмети одягу за сезоном та інші необхідні речі.

 

Спочатку це все ми планували передати «Новою поштою», але виявилося, що пересилка здійснюється через Польщу, де митне оформлення займає багато часу, а речі потрібні були терміново. Зокрема, вкрай потрібним був теплий одяг, адже наближалася зима. Та і для того, щоб купити нові речі в Чехії, потрібно було спочатку отримати першу зарплату, тому для пані Ольги ці витрати були б непомірними.

 

Якби не ця обставина, ми б, напевне, ніколи б і не здогадувалися про існування таких мережевих аферисток, як Євгенія Шранко, котра вміє розповідати неймовірні казки, і про це йтиметься далі.

 

Євгенія Шранко, фото зі сторінки шахрайки у Фейсбуці

 

Отже, коли переправити речі за кордон «Новою поштою» не вийшло, ми всі стали шукати інші варіанти. Альтернативних офіційних сервісів з перевезення речей до Чехії нам не вдалося знайти. Аж тут за допомогою спільних знайомих пані Ольга познайомилася з особою на ім’я Шранко Євгенія Петрівна (телефон 093-457-11-56, у соцмережі Фейсбук позначає себе як Евгенія Петрівна), котра, за її словами, збиралася до Чехії.

 

 

Як каже Ольга, від самого початку Шранко не викликала в неї довіри, однак про всяк випадок вони обмінялися контактами, бо інших варіантів наразі не було. Після цього Шранко кілька разів запитувала, чи не потрібно щось передати, бо вона як раз нібито збирається їхати до Чехії.

 

Сама Шранко також розповідала, що нібито працює експедитором і часто відвідує Чехію з робочими справами (перевозить і супроводжує товари), та що вона буцімто постійно передає речі й багато людей уже зверталися до неї.

 

 

З урахуванням того, що передати посилку «Новою поштою» не виходило, а речі потрібні були зараз, довелося ризикнути і скористатися послугами Шранко.

 

Чи доводилося вам, читачу, колись у морози зі снігом ходити в легкій курточці? А якщо так щодня доводилося б бігати на роботу й назад, а ще при цьому перебувати у незнайомому місті в іншій країні, де навіть базові знання мови не рятують, бо дуже багато діалектів? Хто був у Чеських Будейовицях, той розуміє. Там, на відміну від України, більшість усіх торговельних закладів працюють до 17-30 год., а в робочий час, ясна річ, ніхто б не відпустив співробітника до магазину одягу…

 

Отже, Ольга і так була сама в чужому місті, де їй нікому було зарадити, і так по холоду вона замерзала вже не перший день, а першої зарплати за неповний попередній місяць ледве вистачило на те, щоб придбати продукти і оплатити оренду житла.

 

У грудні 2018 р. Шранко вкотре спитала, чи потрібно щось передавати, бо вона буцімто планує їхати до Чехії напередодні католицького Різдва. Своєю чергою, наша колега пані Ольга теж хотіла передати хоч невеличкі гостинці до свята друзям в Україну. Тому вони із Шранко домовилися: та привозить їй до Чехії посилку з її речами та одразу забирає посилку до України.

 

За свої послуги Шранко просила 2000 грн. Враховуючи те, що в Ольги не вистачало грошей для оплати цього пересилання, ці витрати взяли на себе друзі та колеги.

 

Шранко попросила відправити їй сумку із речами, котрі потрібно передати для Ольги, на відділення «Нової пошти» у м. Коростені (відділення № 4, вул. Грушевського, 52-г).

 

Вірогідно, Шранко живе там або має родичів у цьому місті. У нас навіть збереглися архіви мобільного додатку, що підтверджують відправлення (згодом ці документи стали доказами, що також було долучено до заяви про кримінальне правопорушення, тому і вам радимо завжди зберігати всі документальні підтвердження пересилку чи оплату).

 

Загальна вага сумки з речами становила 11,75 кг. До відправлення було вкладено особисті речі, що належать Ользі Кряжич, у тому числі зимове пальто, костюми, теплі светри, брюки, взуття, а також книги, документи та інші речі всього на суму понад 15 000 грн.

 

За послуги Шранко Є.П. було перераховано грошові кошти у розмірі 2000 грн. Оскільки картка Шранко Є.П. виявилася заблокованою, вона також давала номер іншої картки, що належить її співмешканцеві на ім’я Віктор Годінчук: 5168 7420 2576 5896 (Приватбанк). Але і по ній платіж не пройшов, тому Шранко дала нам ще один номер картки Приватбанку, що належить її подрузі на ім’я Шевченко Ірина Володимирівна: 5168 7427 1231 7209.

 

 

Копія квитанції в нас також залишилася.

 

Після відправлення речей і оплати Шранко повідомила, що вона все одержала та збирається до Чехії.

 

Після цього почалися «дива»:

 

  • Шранко нібито приїхала до Чехії – ось вона, вже їде містом, зараз треба завезти товар і за п’ятнадцять хвилин вона привезе посилку. Минає година, Ольга написала їй у Вайбер. Шранко каже, що вона заблукала, але скоро буде. Минає ще година, Ольга пише їй знову: може, потрібна допомога, чи виїхати їй назустріч? Шранко відповідає, що в неї, на додачу, терміново виникла необхідність повертатися на фірму, тому вона завезе наступного разу.
  • Шранко збирається їхати знову, але дуже переймається за свою сестру – її переслідує якийсь чоловік! Їм дуже страшно! Напевне, каже Шранко, це родич її колишнього хлопця. Потім виявляється, що це ніякий не родич, а справжнісінький маньяк!
  • Минає ще кілька днів – про маньяка Шранко начебто забула, та знову збирається скоро їхати до Чехії. Та, звісно, нарешті привезе посилку! Цього разу – точно! Аж тут раптом вона посварилася зі своїм бойфрендом, а сама перебуває на третьому місяці вагітності. Так, наша Шранко вся така сумна й  нещасна, але все одно скоро приїде до Чехії – вже виїжджає. І – знов її немає. Потім виявилося, що бойфренд приїхав до неї вибачатися, вони помирилися, і за кілька днів вона таки виїжджає до Чехії.
  • Шранко з її бойфрендом напилися, їй стало погано. Зараз вона вже збирається, поки бойфренд готує курку, буквально трошки – вона проблюється, і вони виїжджають. Після цього – знову мовчання.
  • Потім Шранко стала розповідати, що вона таки отруїлася і зараз перебуває в лікарні, тому замість неї речі привезе її бойфренд. Далі, як ви вже здогадалися, знову настає мовчання.
  • Ще кілька днів минуло. Шранко виходить на зв’язок і починає жалітися: ой, мовляв, так було так погано, що з дороги довелося їй повернутися до України. Але за тиждень треба знову їхати до Чехії, тоді вона все і привезе.
  • Після цього: от, все, приїхала до Чехії. Вони нібито вже розвантажуються, Шранко зараз підписує документи та мчить разом із довгоочікуваною посилкою в Чеські Будейовиці, та буквально сьогодні Ольга одержить свої речі. І знову – тиша. Ані Шранко, ані посилки.
  • За пару тижнів Шранко з’являється на зв’язку та повідомляє: в неї сталося лихо: вона зараз у лікарні в Чехії, дитину втратила – стався викидень. Але зараз, як тільки її випишуть, вона приїде і привезе сумку з речами…

 

На це Ольга написала Шранко, що, може, пора про совість згадати і запропонувала відправити все назад. Замість відповіді Шранко одразу обірвала всі контакти і заблокувала Ольгу в соцмережах.

 

Ось так шахраї вважають, що вони позбулися проблем: вони думали, що заблокувавши людину в Фейсбуці чи десь іще, вони тим самим зможуть і надалі в реальному вимірі продовжувати свої кримінальні пригоди. Шранко гадала, що людина, котра перебуває за кордоном, не зможе або просто не захоче розпочинати епопею зі зверненням до поліції, та й українській поліції навряд чи вдасться за такої ситуації зібрати докази та опитати потерпілу, що знаходиться за межами території країни.

 

 

Але не так сталося, як гадалося: пані Ольга повернулася після стажування, та одразу було подано заяву до органів Національної поліції України, після чого було порушено кримінальне провадження і зараз ведеться досудове слідство. Інтереси потерпілої представляє відомий адвокат Олексій Святогор, тому спустити справу «на гальмах» не вдасться.

 

Судячи з усього, Євгенія Шрамко шляхом зловживання довірою заволоділа не однією сумкою. Вона ще набралася чужих речей, оскільки й до цього активно пропонувала в Інтернеті свої послуги. Скоріш за все, аферистка займається цим систематично і може мати відношення до сфери торгівлі. Судячи з усього, дівчинка Євгенія займається реалізацією секонд-хенду чи здає набуті злочинним шляхом речі до комісійних магазинів. В будь-якому разі, всі ці питання буде з’ясовано за результатами слідства.

 

 

Ми розуміємо, що навряд чи зможемо знайти і повернути всі викрадені речі, тому що вона могла їх одразу перепродати, однак Шранко повинна понести відповідальність за все, що вона заподіяла людям, які їй довіряли, а залишилися обманутими, обікраденими й без грошей.

 

Тому якщо вам відома ця особа чи ви теж постраждали від аналогійних діянь, неодмінно звертайтеся до правоохоронних органів, адже безкарність породжує ще більш зухвалі злочини. Так само, кримінальні схеми заробітку в Інтернеті від Євгенії Шранко явно застосовуються не вперше, і люди стали жертвами її обману через те, що до цього хтось промовчав, не захотів зв’язуватися чи не вірив у те, що її можна буде знайти й покарати.

 

Якщо ви маєте інформацію, що стосується даної особи та інших її злочинів, напишіть, будь ласка, нам на мейл [email protected].