Методи промивки мозків від Аделаджи (відео)

Поділитися:

100 томів кримінальної справи, загальний розмір матеріальної шкоди на суму понад 140 мільйонів доларів і тисячі постраждалих від фінансових афер. Чому від дій Сандея Аделаджи постраждало стільки людей?

 


 

За весь період існування церкви «Посольство Боже для всіх народів» (попередня назва – «Слово віри») Сандея Аделаджи крізь неї пройшли, щонайменше, 7 мільйонів українських громадян.

 

Афери Сандея Аделаджи

 

Аудіозапис мені передала людина, котрій довелося потрапити у великий «заміс» з фінансовою пірамідою «Кінгс Кепітал» Сандея Аделаджи.

 

Одна з тих проповідей, після яких люди втрачали свої квартири, купившись на обіцянки пастора, якому віддавали кошти.

 

 

Як сталося так, що дорослі самостійні люди повірили фантастичним обіцянкам і багато хто лишилися просто на вулиці? Все дуже просто. Кожна шахрайська схема відбору грошей у громадян ґрунтується на типових прийомах промивки мозку і проходить декілька обов’язкових стадій. Мінятися можуть лише обличчя пасторів (гуру, майстрів, вчителів – не суттєво), а також і акторів.

 

Обман відбувається поетапно і проходить кілька стадій

 

Стадія перша – розігрів публіки

 

Спочатку присутніх треба налаштувати для розмови на певну тему. Ведучий (пастор) звертається до кожного з «братів і сестер» та ставить аудиторії запитання, у відповідь на які можна дати лише позитивну відповідь («Ви чуєте мене»?, «А пам’ятаєте таке-то?..», «Ви служите богові?» тощо).

 

Друга стадія – свідчення очевидців

 

На сцену (чи просто перед присутніми) виходить людина, що представляється, розповідає про себе, а потім починає детально описувати свій досвід.

 

Зміст буде завжди однаковим:

 

  • пропаще життя в анамнезі (алкоголізм, наркоманія, нелади із законом, судимість, інше);
  • безвихіддя, відчай;
  • аж раптом – відкриття для себе нового шляху, котрий став можливим завдяки організації або її лідеру (очільнику, ідеологові).

 

Лунають слова вдячності, підтримки, та далі – натхненні пропозиції до інших «довіритися богові» і спробувати те саме. У даному випадку тут озвучуються цифри та суми коштів, які мають переконати присутніх у реальності запропонованого способу «досягнення процвітання». Проводиться порівняння матеріального стану «до» і «після». Слухачі вражені: який впевнений і гарний молодий чоловік (дівчина), він же тепер просто випромінює успіх! Трохи гумору, і веселий сміх з якогось незначного коментаря пастора дуже розслаблює публіку. Все це діє заспокійливо та надає впевненості.

 

Третя стадія – чітке спонукання до певної дії

 

Наприклад, закладіть свою квартиру в кредит, як це зробив цей приємний молодий чоловік, а гроші «вкладіть у розвиток свого майбутнього». «Подбайте про своїх дітей і онуків», – так закликав Аделаджа. Дійсно, хіба можна заперечувати необхідність турботи про своїх дітей і прийдешніх нащадків? Цей відволікаючий посил робиться для того, аби ні в кого не виникало надто прагматичних запитань про те, за який кошт вони будуть той кредит виплачувати. І чи потрібна їм ця авантюра взагалі.

 

Тут застосовано типову шахрайську приманку «поспішай, а то програєш». Аделаджа та актор-доповідач наперебій розповідають, що треба встигнути вкласти гроші під більші відсотки: присутні самі винні, що не зробили цього раніше, коли можна було одержувати по 60% від внесків, а тепер можуть розраховувати лише на 30% або навіть і менше. Нібито, пішло стільки бажаючих, корпорація так стрімко розвивається та прокручує кошти у різних бізнесових напрямах, що умови можуть швидко змінюватися.

 

Ще один цікавий момент на цій стадії – опис фантастичних перспектив. Ніколи більше не доведеться ходити на роботу, – чи не мрія? Служити богові, радіти життю, щомісяця одержувати відсотки на заздрість усім тим, «хто не вірили та скептично ставилися». Ну гаразд, один чи два дні на тиждень, можливо, доведеться присвятити роботі, зате решту часу… Заради цього можна і ризикнути, – от на цьому капкан і спрацює.

 

Чим закінчилася афера з «Кінгс Кепітал»

 

Хлопець, який розповідає свою зворушливу історію про шлях від злиднів до процвітання (його звати Сергій Лисак), давно розчарувався в Аделаджі та залишив організацію. Таких було дуже і дуже багато.

 

Після втручання МВС засновники і прибічники пастора добряче підчистили хвости – буквально з кожного відео проповідей повирізали фрази, де Аделаджа агітує вкладати кошти в «Кінгс Кепітал». Але дещо залишилося.

 

В той саме період, протягом короткого часу, одразу п’ятеро людей з числа потерпілих вкоротили собі віку, коли зрозуміли, що вони накоїли своїми кредитними схемами. Суїциди та зруйновані сім’ї, бідність і втрата всього тягнуться за організацією Аделаджи довжелезним чорним шлейфом. Як би він не прагнув уникнути відповідальності, достатня кількість фактів дістала свого підтвердження. Передусім це звинувачення у шахрайстві та створенні злочинної організації. Зараз пастор готується до суду (хоч по ньому це зовсім не помітно).

 

Особа на ім’я «Саша Сафонов», про декілька разів згадується у розмові, був одним із засновників фінансової піраміди, а згодом став одним з фігурантів кримінальної справи.

 

Зверніть увагу і на мову пастора й учасників обговорення. Ними використовуються прості, навіть спрощені слова і фрази, що є однаковими та повторюються  багато разів. Це робить промову доступною для сприйняття всіма, незалежно від рівня освіти й роду занять. На релігійний зміст «проповіді» тут натякають лише інколи, місцями вплетені слова «амінь» і «бог», що не мають жодного відношення до предмету розмови, де йдеться про бізнес, гроші, кредити та обрахування розміру прибутків.