Сонце правди Шевченкового слова

Поділитися:

Пам’ятник Сонце-хрест Шевченкової правди – не просто скульптура, а послання до сучасних і майбутніх поколінь українців, які живуть і будуть жити на нашій землі.

 


 

Молитва Кобзаря за Україну

 

На постаменті – поезія Тараса Шевченка.

 

Сонце правди Шевченкового слова

 

Твір «Злоначинающих спини» було написано 27 травня 1860 року, і його повний текст звучить так:

 

Злоначинающих спини,

У пута кутії не куй,

В склепи глибокі не муруй.

 

А доброзиждущим рукам

І покажи, і поможи,

Святую силу ниспошли.

 

А чистих серцем? Коло їх

Постави ангели свої

І чистоту їх соблюди.

 

А всім нам вкупі на землі

Єдиномисліє подай

І братолюбіє пошли.

 

Цей вірш є складовою ліричного твору «Молитва», що складається з трьох частин. Тарас Шевченко написав його в той період, коли він був фізично знесилений і вже тяжко хворів. Наступного 1861 року, 26 лютого (10 березня) народного світоча не стало. Залишилися його безсмертні твори – світлі, чисті й добрі, звернені до нащадків, сучасних українців.

 

Сонце правди ніколи не згасне

 

Пам’ятний знак було встановлено на Набережному шосе у Києві до 175-річчя від дня народження Тараса Шевченка у 1989 році. На цьому місці 19 травня 1861 року стояла домовина з тілом Тараса Шевченка, підготовлена до перепоховання. Наступного дня – 20 травня 1861 р., о сьомій годині ранку пароплав «Кременчук» повіз Кобзаря до Канева. Там він був похований на Чернечій горі.

 

Автором пам’ятного знаку Сонце-хрест Шевченкової правди є видатний український скульптор Роман Петрук (м. Львів). Пам’ятник виготовлений з вапняку. Над ним працював відомий каменотес Степан Одноріг із села Демня Львівської області. Такі ж само пам’ятні знаки – Сонце правди, як у Києві, встановлено в інших населених пунктах України – у селі Демні, у Львові, Трускавці та в селі Жуківці Обухівського району Київської області.

 

Якщо уважно роздивитися пам’ятний знак, то ми побачимо, що це не просто скульптура. Його особлива форма наслідує давні солярні символи, а у поєднанні з викарбуваними в каміні рядками молитви геніального поета за Україну передано глибокий сенс. Кожен знайде в ньому ту істину, яка йому ближче. Шевченкове слово звернене до всіх нас, і тому Сонце правди буде світити крізь століття, щоб майбутні покоління втілювали мрії про нашу вільну, щасливу і процвітаючу країну.