Посада – кур’єр-закладчик: чим заробляють у сім’ї «зоозахисників»

Поділитися:

Коли торговець наркотиками – барига чи рядовий закладчик потрапляє до місць позбавлення волі, то сидиться там йому дуже й дуже тяжко. Бариг взагалі не шанують. Якщо засуджений потрапив за ґрати за те, що труїв людей наркотиками за гроші, то це вважається вкрай непорядним способом життя. За таке спитають з усією суворістю.

 


 

Наступне судове засідання у справі наркобариги Лєбіги

 

Нагадуємо, Андрій Лєбіга та його спільник Костянтин Цигрик обвинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 305 ч. 2, 305 ч. 3, 15 ч. 2, 307 ч. 2, 15 ч. 2, 307 ч. 3 Кримінального кодексу України. 13 жовтня 2021 р. о 10:00 год. в Солом’янському районному суді міста Києва відбудеться чергове судове засідання у справі № 760/19547/17.

 

Ця багатоепізодна, резонансна справа надійшла до суду ще у 2017 р. Однак її розгляд затягується з тієї причини, що обвинувачені, як то кажуть, пішли «у несознанку» та стали заперечувати свою провину. Більше того, вони всіма способами намагалися затягнути судове слідство: писали численні скарги на дії слідчих, вимагали відводу суддів. Усе виявилося марним – колегія суддів упевнено продовжує доводити розгляд справи до логічного завершення. Шансів укласти угоду з прокурором і отримати умовний термін у Лєбіги та Цигрика немає, тому що вони обвинувачуються у скоєнні злочинів, які належать до категорії особливо тяжких.

 

Закладчик за роботою

Всі торговці смертю закінчують свою коротку «кар’єру» однаково

 

Здійснити підкуп суддів теж не вийде. По-перше, справу розглядає колегія (головуючий суддя – Педенко Ада Михайлівна, судді-учасники колегії: Агафонов Сергій Анатолійович і Застрожнікова Катерина Сергіївна). По-друге, доказів у ній багато, причому за кожним епізодом. По-третє, Лєбіга тут не один, а зі спільником. Не може бути так, щоб за однаковими звинуваченнями одного спільника відпустили на волю, а іншого відправили до колонії.

 

«Мамо, я піду в наркобариги!»

 

Ми прослідкували, яким був шлях падіння молодшого Лєбіги – сина київських «зооактивістів» Тати Швєцової та Святослава Лєбіги, який через недоліки родинного виховання скотився у прірву солодкого трунку та затьмарення розуму.

 

Святослав Лєбіга і Тата Швецова

Батьки наркобариги – Святослав Лєбіга і Тетяна (Тата) Швецова на мітингу за «права» бродячих собак

 

Свою «кар’єру» Андрій Лєбіга розпочав і стрімко закінчив так само, як і кожен закладчик. Якось у січні 2017 р. синок «зоозахисної» сімейки, тоді ще будучи студентом, шукав роботу в Інтернеті. Він не став заморочуватися тяжкою працею, а одразу пішов на спеціалізований веб-сайт «П****б». Назву цього огидного ресурсу не наводимо зі зрозумілих міркувань, лише умовно зазначимо, що вона співзвучна зі словом «Псинолюб». Отже, там він знайшов оголошення щодо роботи, яка полягала у розміщенні закладок з вмістом особливо небезпечних наркотичних засобів та особливо небезпечних психотропних речовин на території міста Києва.

 

Особу, яка пропонувала вказану роботу у мережі «Інтернет», ми далі умовно будемо іменувати – куратор. Під час електронного листування куратор запропонував студенту отримувати міжнародні поштові відправлення з вмістом особливо небезпечних наркотичних засобів та особливо небезпечних психотропних речовин, які мали пересилатись на територію України з приховуванням від митного контролю.

 

Одна закладка – 50 гривень

 

Новоспечений закладчик одразу погодився на пропозицію куратора. Йому пообіцяли, що він буде отримувати грошову винагороду у розмірі 50 гривень за розміщення кожної закладки на території м. Києва. Кошти за розміщення закладок мали надходити на його електронний гаманець. У подальшому в ході електронного листування Андрій Лєбіга та його куратор  обмінялися номерами телефонів і домовилися підтримувати зв’язок за допомогою месенджера «Телеграм». Куратор також надіслав адресу та номер поштового відділення, де Андрій Лєбіга повинен був отримувати міжнародні поштові відправлення, а саме відділення № 2 ПАТ «Укрпошта» за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Миру, буд. 10.

 

24 березня 2017 р. до зони діяльності Київської міської митниці Державної фіскальної служби України, розташованої на території ПАТ «Укрпошта» (м. Київ, вул. Г. Кірпи, 2), надійшло міжнародне поштове відправлення № CC061397121NL на ім’я обвинуваченого, яке пересилалося з Королівства Нідерландів до України.

 

Так, спробувавши одного разу, Андрій Лєбіга незчувся, як його поглинула ця прірва. «Легкі» гроші, за які він солодко їв та весело розважався, мали властивість скоро закінчуватися. Разом зі своїм другом Костянтином Цигриком він дедалі глибше занурювався у морочний світ наркоторгівлі.

 

«Екстезі» з Нідерландів

 

Не підозрюючи про те, що він вже потрапив під пильний контроль співробітників Служби безпеки України, Андрій Лєбіга став закуповувати більш тяжкі наркотики, розраховуючи на велику виручку. Так, на початку червня 2017 р. на його мобільний телефон у програмному забезпеченні «Телеграм» надійшло повідомлення від куратора. Той сповістив, що на його ім’я на адресу поштового відділення № 2 ПАТ «Укрпошта» надійшло з Королівства Нідерландів надійшло нове міжнародне поштове відправлення № СС061397121NL із вмістом особливо небезпечної психотропної речовини – МДМА (3,4-метилендіокси-метамфетамін), обіг якої заборонено.

 

МДМА, або метилендіокси-метамфетамін має також іншу назву – «Екстезі» (ECSTASY) та являє собою його кристалічну форму. Це потужний психостимулятор, до складу якого входять різні домішки, що справляють галюциногенний ефект.

 

На виконання свого злочинного умислу наш юний кур’єр-закладчик того ж дня прибув до відділення № 2 ПАТ «Укрпошта» за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Миру, буд. 10, з метою отримати вказане міжнародне поштове відправлення. Там співробітниця відділення повідомила йому, що міжнародне поштове відправлення № СС061397121NL знаходиться в іншому поштовому відділенні ПАТ «Укрпошта» і запропонувала прийти за тиждень для його отримання.

 

Пігулки фіолетового кольору з відтиском у вигляді метелика

 

15 червня 2017 р. Андрій Лєбіга, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, за попередньою змовою разом з Костянтином Цигриком прибув до поштового відділення № 2 ПАТ «Укрпошта» за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Миру, буд. 10, з метою отримання міжнародного поштового відправлення № СС061397121NL, яке надійшло на його ім’я з приховуванням від митного контролю із вмістом особливо небезпечної психотропної речовини – МДМА (3,4-метилендіокси-метамфетамін), обіг якої заборонено. Він особисто отримав вказане міжнародне поштове відправлення, про що розписався у листі отримання вантажу.

 

Згідно висновку експертного дослідження № 142005803-0275 від 21.04.2017 р. Управління експертиз та досліджень харчової продукції, напоїв та біологічно активних речовин Департаменту податкових та митних експертиз ДФС України, в результаті проведених досліджень у складі наданих пігулок фіолетового кольору з відтиском у вигляді метелика, які знаходились у вказаному міжнародному поштовому відправленні виявлено особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено – МДМА (3,4-метилендіокси-метамфетамін).

 

Відповідно до Списку 2 «Особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено» Таблиці І Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 р., МДМА (3,4-метилендіокси-метамфетамін) є особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої заборонено.

 

Пакет з каннабісом

 

15 червня 2017 р., під час проведення огляду місця події ділянки теплотраси, що проходить паралельно вулиці Маршака у м. Києві, під парканом житлового будинку № 22 правоохоронці виявили тайник, який зробив закладчик Андрій Лєбіга. Під залишком картону було заховано згорнутий прозорий поліетиленовий пакет, обмотаний клейкою стрічкою. Всередині пакета знаходилася речовина рослинного походження зеленого кольору з різким запахом. Цей епізод також дістав свого розвитку в матеріалах кримінального провадження. Про те, як Андрій Лєбіга отримував каннабіс на пошті, ми вже розповідали в попередніх публікаціях.

 

І найцікавіший момент – скільки встиг заробити закладчик, продаючи смертельне зілля? Звісно, у нашій країні діє презумпція невинуватості. Лише суд може визнати особу винною у скоєнні злочину. Але, як нам стало відомо, у матеріалах кримінального провадження фігурують грошові кошти у розмірі 347 тис. 900 грн. А саме, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 02.11.2017 р. у справі № 757/65101/17-к було накладено арешт на майно, яке було виявлено ти вилучено 31.10.2017 р. під час проведення обшуку приватного будинку, а саме грошові кошти у сумі 347 900, 00 грн., здобуті злочинним шляхом.

 

Як сидиться на зоні тим, хто труїли людей наркотиками за гроші

 

Коли закладчик потрапляє до СІЗО (якщо до нього застосовувався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою) чи після обвинувального вироку – до колонії, там йому буде непереливки. Перше, що з нього суворо спитають – хто ти по життю? Закладчик? Так ти труїв людей наркотиками за гроші? Значить, добряче нажився на чужому горі. Тож, мусиш тепер платити. От, наприклад, треба ремонт у хаті (камері) зробити, треба щось купити, та й людям дати на повсякденні потреби…

 

На зоні з наркобаригами жоден порядний арештант не водитиме дружби. На допомогу чи підтримку ці засуджені можуть не розраховувати. Протягом усього терміну відбування покарання кожен барига, кожен закладчик мусить давати гроші. Тут нікого не турбує, має він доступ до них чи там накладний арешт на майно.

 

Зазвичай, для родичів настають «веселі» часи, коли ув’язнений синуля постійно вимагає зібрати відповідну суму. Так повторюється багато разів поспіль, і це не припиниться до самого кінця строку. І головне, все правильно: якщо ти труїв людей наркотиками за гроші, мусиш відповідати за все. Закон суворий, але це – закон…