Олексій Чміленко, терорист-псевдоволонтер з Луганщини

Поділитися:

Терорист, який виступає за мир і проти «бомбардування дітей Донбасу», – це не оксюморон, а те, у що реально вірять адепти відомої секти «Восимлет-Бамбас». Лідер «народного фронту «ЛНР» і керівник прес-центру «народного ополчення Луганщини» Олексій Чміленко за сумісництвом був волонтером руху з гучною назвою «Антивойна».

 


 

Благодійність, яка вбиває

 

У попередній публікації ми з вами окреслили перспективи путінської пропагандистки з Дніпра Вікторії Шилової отримати тривалий термін за ґратами за низку злочинів проти основ національної безпеки України. Тепер варто окремо зупинитися на тому, як очолюваний нею неформальний «громадський рух «Антивойна» використовувався для збору грошових коштів з метою їх використання окремим терористом.

 

У галузі гнилої «благодійності» існує декілька надприбуткових напрямів. Збори благодійної допомоги на «захист» бродячих собак, на безнадійно хворих дітей – ці ніші давно розподілили між собою більш «зубасті» аферисти. Як тут пробитися, аби тільки не працювати? Шилова та її однодумці вирішили започаткувати свій, новий напрям.

 

Діти Донбасу – такий собі колективний «розіп’ятий хлопчик у трусиках». Символ насаджування всього антиукраїнського на окупованих територіях. І, як показала практика, дієвий інструмент для просування російської пропаганди. За участі Шилової в Росії навіть було видано книжку «Под бомбами», що стала апофеозом безглуздих фейків про «звірства ЗСУ» задля виправдання злочинів рашистів.

 

Скільки грошей було зібрано на цьому проекті? Кому вони зрештою дісталися? Спойлер: дуже багато, й дісталися вони представникам незаконних збройних формувань, які безпосередньо причетні до загибелі та каліцтва як дітей, так і дорослих на окупованих територіях.

 

Скільки «світить» Шиловій за фінансування тероризму

 

Статтею 2585 Кримінального кодексу України визначено, що фінансування тероризму – це дії, вчинені з метою фінансового або матеріального забезпечення окремого терориста чи терористичної групи (організації), організації, підготовки або вчинення терористичного акту, втягнення у вчинення терористичного акту, публічних закликів до вчинення терористичного акту, сприяння вчиненню терористичного акту, створення терористичної групи (організації). Фінансування тероризму карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна (ч. 1).

 

Ті самі дії, вчинені повторно або з корисливих мотивів, або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, або якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди, – караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна (ч. 2).

 

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, або якщо вони призвели до інших тяжких наслідків, – караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна (ч. 3).

 

Фінансування тероризму визнається вчиненим у великому розмірі, якщо розмір фінансового або матеріального забезпечення перевищує шість тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Фінансування тероризму визнається вчиненим в особливо великому розмірі, якщо розмір фінансового або матеріального забезпечення перевищує вісімнадцять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

«Діти Донбасу» вісім років годували сепаратистів

 

Нагадаю, що так званий «громадський рух «Антивойна» діяв без державної реєстрації з 2014 року. На обліку в органах Державної фіскальної служби України «Антивойна» не перебувала і не подавала фінансової звітності про результати своєї діяльності. Тому для встановлення реального розміру надходжень і витрат наші правоохоронці зараз ретельно перевіряють усі рахунки, на які Вікторія Шилова отримувала грошові кошти. За результатами цієї копіткої роботи слідчі отримають нові залізобетонні докази співпраці Шилової з представниками держави-агресора на шкоду територіальній цілісності та безпеці України.

 

Для приховування підривної діяльності, що виконував рух «Антивойна» його очільниця Вікторія Шилова використовувала формат благодійного проекту, спрямованого нібито на «допомогу дітям Донбасу». У своїх публічних виступах і публікаціях вона, немов папуга, заповзято твердила про «геноцид Донбасса» та «хватит бомбить детей», ретранслюючи повний набір заїжджених тез російської пропаганди. Незважаючи на очевидну маревність подібних історій, гроші на «порятунок дітей Донбасу» давали чималі.

 

Сос-Донбас Антивойна

Дешеві подачки дітям від сепаратистів і терористів

 

Збір благодійних внесків у гривнях та іноземній валюті від юридичних і фізичних осіб здійснювався на особисті карткові рахунки Вікторії Шилової. Ті з вас, хто разом зі мною давно слідкують за активністю цієї кремлівської запроданки, теж бачили, як вона всюди ліпить оголошення про збір грошей для свого проекту «Антивойна».

 

Діти Донбасу

З Телеграм-каналу Вікторії Шилової

 

Після слів «Друзья, граждане Украины, соотечественники! Мы не берем деньги у олигархов. Мы должны только своему народу…» Шилова давала реквізити своїх карткових рахунків у трьох банках: АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Сбербанк» і ПАТ «Сбербанк России».

 

Хто такий Олексій Чміленко

 

У своїх публічних виступах Шилова часто посилалася на те, що допомогу в розподілі зібраних грошових коштів на території тимчасово непідконтрольних органам влади України районів Донецької та Луганської областей їй надають так звані «волонтери руху «Антивойна». Одним з них якраз є персонаж, про якого сьогоднішня розмова – Олексій Чміленко.

 

Довідково:

Керівник прес-центру «народного ополчення Луганщини», лідер «народного фронту «ЛНР», Чміленко (Чмиленко) Олексій Анатолійович, 10.04.1973 р.н., уродж. с. Валькумей Чаунського району Магаданської області РФ.

 

ІПН 2676300030, паспорт ЕН 244073, виданий Брянківським РО УМВС України в Луганській області.

 

Останні відомі адреси проживання:

 

  1. 94105, Луганська область, м. Брянка, вул. Матросова, буд. 27;
  2. 94105, Луганська область, м. Брянка, мкрн Молодіжний, буд. 12, кв. 38;
  3. Луганська область, м. Стаханов, вул. Д. Бідного, буд. 39.

 

Телефон: +38 050 986 24 85

 

Олексій Чміленко розшук

Інформація у розшукових обліках МВС України

 

У 2014 р. Олексій Чміленко брав участь у незаконному збройному захопленні будівлі управління Служби безпеки України в Луганській області. 15.07.2014 р. Сватівським відділом поліції ГУНП в Луганській області Олексій Чміленко оголошений у розшук (ст. 262 ч. 2, ст. 294 ч.1, ст. 341 ч. 1). Запобіжний захід не застосовувався.

 

Жодного звіту, все тільки на словах: як Шилова розподіляла кошти

 

Наприклад, 15 грудня 2021 р. Шилова опублікувала на своєму YouTube-каналі відео «Собираем деньги для 100 детей из Стаханова на подарки!», в якому вона особисто зазначила, що Олексій Чміленко є «волонтером громадського руху «Антивойна». «С четырнадцатого апреля две тысячи четырнадцатого года мы помогаем деткам, и не только деткам…», – заявила вона.

 

Вікторія Шилова збирає гроші

Що означають слова «не только деткам»?..

 

У своїй промові до глядачів Шилова оголосила збір грошових коштів для закупівлі новорічних подарунків для дітей у кількості 100 осіб з числа прихожан-вихованців православного храму Трьох Святителів. Храм розташований у м. Стаханов і на даний час перебуває в підпорядкуванні Російської православної церкви. Діти проживають на території непідконтрольних органам влади України районів Луганської та Донецької областей:

 

«…В общем, наши волонтеры – Алексей Чмиленко в Луганске, они помогают, развозят, покупают лекарства, оказывают помощь из тех самых средств, которые мы собираем…».

 

В описі до відеоролика наведено звернення до невизначеного кола осіб здійснити добровільні грошові пожертви на платіжні реквізити: карткові рахунки Шилової в АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Сбербанк» і ПАТ «Сбербанк России» (для пожертв з Російської Федерації та інших країн).

 

Звісно, гроші вони давно зібрали та розподілили.

 

Подачки дітям Донбасу

Замість звіту Шилова опублікувала фото декількох малолітніх дітей у приміщенні церкви з пакунками цукерок і паперовими табличками з написом «Антивойна Виктория Шилова»

 

Скільки грошей поклали собі в кишеню Шилова і Чміленко – невідомо. Вирахувати реальний розмір зібраних благодійних внесків і суми витрат тут буде непросто через відсутність фінансової звітності неформального руху «Антивойна», що діє без державної реєстрації.

 

Чим гірше дітям, тим більше подають

 

Поламати дитині життя задля того, щоб потім фотографувати з подачкою від руху «Антивойна» у вигляді пакунку дешевих цукерок і брехати про «звірства ЗСУ» – що може бути більш цинічним? Втім, подібні речі цілком у дусі рашистів. Так зване «народне ополчення «ЛНР», лідером якого з 2014 р. був Олексій Чміленко, покалічило долі сотень тисяч мешканців Луганщини, у тому числі дітей. Зруйнувавши інфраструктуру, вони позбавили тих людей, що залишилися на непідконтрольній території доступу до медичних послуг, не кажучи вже про все інше. А потім оголосили терміновий благодійний збір на лікування дитини з інвалідністю. І все – заради того, щоб Олексій Чміленко отримав на цьому свою частку прибутку.

 

Волонтер Олексій Чміленко

Ось ще більш ранній допис від 14.10.2016 р. на вконтактівській сторінці Шилової, що підтверджує її багаторічну співпрацю з терористом Чміленком

 

Як інший приклад, публікація від 28.10.2018 р. На фото – невідома особи похилого віку з дитиною, перед якими стоять вже знайомі всім пакунки з написом «Антивойна» та «Виктория Шилова».

 

Антивойна Италия

Достеменно знаючи про те, що обстріл житлових кварталів здійснюють лише російські найманці й ніхто інший, Шилова знову звинувачує в усьому ЗСУ, не забуваючи підігрівати градус ненависті до всього українського

 

Якщо проаналізувати останні дописи Шилової, то 27.12.2021 р. вона опублікувала чергове тупориле відео «Россия требует обезНатить Украину и быстро». В ньому Шилова знову вихваляла свого кумира Путіна, звалюючи докупи питання НАТО, геополітики та, як ви вже здогадалися, «дітей Донбасу». Взагалі в Шилової що не відеозвернення, то якась смердюча суміш, каша (така само каша, що бурлить у її немитій голові).

 

Звіти про одержані кошти? Чеки про витрати? Куди там! Лише слова: «Огромное спасибо всем тем, кто помогал собирать и собирает денежки для деток на Донбассе. Собрано порядка 650 евро».

 

І таких дописів з 2014 до 2022 року з проханням про термінові збори коштів у них на пару із Чміленком достобіса.

 

Дітей Донбасу захищатимуть від рашистів наші військові

 

Рівно вісім років – з квітня 2014 р. і до 01 квітня 2022 р., коли за Шиловою нарешті прийшли, вона забезпечувала безбідне існування «лідера народного ополчення «ЛНР» Олексія Чміленка. Тут жодних варіантів «зістрибнути» зі статті вона не має. І ось чому.

 

Шилова була обізнана щодо факту проведення на території Донецької та Луганської областей антитерористичної операції та про участь Чміленка у збройному опорі законним діям працівників правоохоронних органів України та Збройних Сил України. Знала вона і про наміри Чміленка продовжувати свою злочинну діяльність, перебуваючи за місцем реєстрації та колишнього проживання.

 

Диспозиція ст. 2585 КК України чітко описує те, що робила Шилова: вона діяла з метою матеріального забезпечення окремого терориста – Олексія Чміленка. Тим більше, враховуючи те, що Шилова регулярно отримувала грошові кошти у вигляді благодійних пожертв на «дітей Донбасу», які в подальшому передавала у розпорядження Чміленка.

 

Отже, з «волонтерською» діяльністю оголошеного у розшук терориста Олексія Чміленка на благо буцімто «дітей Донбасу» вам тепер усе зрозуміло. Всі, хто зрадили нашу Батьківщину, неодмінно отримають своє покарання. По Шиловій вже триває слідство. А коли Донбас буде звільнено, на лаві підсудних сидітиме й Олексій Чміленко. Звісно, якщо його не ліквідують раніше.

 

Приготуватися – «волонтеру руху «Антивойна» з Донецька Андрію Лисенку.